Innrømmer å ha lekket Pentagon-dokumenter – risikerer 16 år i fengsel

0
Foto: Bing

Jack Teixeira erklærer seg skyldig i å ha lekket Pentagon-dokumenter, risikerer opptil 16 års fengsel. Discord-lekkasjene avslørte at USA løy om Ukrainas sjanser til å lykkes i fjorårets motoffensiv

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 4. mars 2024.

Jack Teixeria, fra Massachusetts Air National Guard, erklærte seg mandag skyldig i å ha lekket Pentagon-dokumenter til Discord, som dukket opp i mediene i fjor og avslørte amerikanske myndigheters løgner om stedfortrederkrigen i Ukraina.

Med å erklære seg skyldig, gikk Teixeria med på en avtale som vil se ham sone en hard straff på mellom 11 og 16 års fengsel. Den endelige dommen vil bli avgjort av en føderal dommer i september.

Etter å ha erklært seg skyldig, utstedte Teixerias familie en uttalelse som sa at han hadde «tatt ansvar» for sin rolle i lekkasjene. Uttalelsen pekte også på en undersøkelse gjort av Air Force Inspector General, på 102nd Intelligence Wing som Teixera jobbet i.

Uttalelsen sa at det «mangelfulle arbeidsmiljøet, mangelen på tilstrekkelig opplæring og tilsyn, kombinert med en fullstendig ignorering av politikk eller prosedyre ‘direkte og indirekte’ bidro til det som skjedde». Etter Air Force-undersøkelsen ble sjefen for 102nd Intelligence Wing fjernet fra sin stilling, og 14 andre medlemmer av Air National Guard ble disiplinert for lekkasjene.

Teixeria ble opprinnelig navngitt som kilden til lekkasjen av The New York Times, som gjennomførte en undersøkelse med Bellingcat, for å identifisere ham. Han delte de klassifiserte dokumentene med vennene sine på en privat Discord-server som hadde rundt 25 medlemmer, en gruppe unge menn og tenåringsgutter. Ifølge The Washington Post var det 300 bilder av dokumenter han delte, men mange ble begravet av mainstream medier som fikk tak i dem.

Noen av de viktigste avsløringene fra Discord-lekkasjene inkluderer det faktum at USA ikke trodde Ukraina ville lykkes med sin motoffensiv i 2023, men presset likevel på for motoffensiven. Et dokument bekreftet også at det var spesialstyrker fra NATO inne i Ukraina. Pr. mars 2023 var 97 NATO-soldater, inkludert 14 amerikanere, i landet.

Dokumentene avslørte også at USA spionerte på FNs generalsekretær og noen nære amerikanske allierte. Lekkasjene var en stor forlegenhet for den amerikanske regjeringen og fikk Det hvite hus til å advare medier om ikke å rapportere om dem.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Jack Teixeira Pleads Guilty for Leaking Pentagon Documents, Faces Up To 16 Years in Prison

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp


Les også: Lekkasjer bokstaverer slutten for Ukraina

Det hvite hus: «Ikke skriv om Pentagonlekkasjer»

Forrige artikkelVictoria Nuland, arkitekten bak krisa i Ukraina, går av
Neste artikkelWHOs pandemitraktat er skritt mot et autoritært samfunn
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.