Eventyret om snylterselskapet Hydro Rein

0
Illustrasjon: Eivind Salen / Motvind

Eivind Salen i Motvind Norge skriver på Facebook:

I tospann med Arbeiderpartiet, har Rogaland Høyre (tagger Rogaland, @Høyre lar seg ikke tagge) laget rammevilkår for industrien og for næringslivet, som gjør det ikke mulig å fungere som industri og næringsliv. Høye energipriser er drepen i et høykostland, der Arbeidere har rettigheter og arbeidskraft er dyrt. Effektiv produksjon er det eneste vi da kan konkurrere med. Og så tilbyr våre to store styringspartier den dårligste energiformen av dem alle: Luft.

Her kommer Hydro Rein inn i bildet. De kjøpte seg nettopp inn i porteføljen til vindkraftselskapet IOWN Energy, et svensk selskap grunnlagt i 2008, men så hemmelighetsfulle at hjemmesiden deres ikke engang tilbyr en oversikt over prosjekter de er involvert i. Det skal være 23 i Sverige, og to i Norge. Rogaland er under angrep, av Norsk Hydro, med tilkarringsavdelingen Hydro Rein. De vil ha Trollåsen i Bjerkreim, og de vil ha området rundt Tomannsbu i Sirdal. SG Energypark, kaller de det.

Dette skjer et par måneder etter at Europas største skattesvindlere, MacQuarie-gruppen, kjøpte seg inn i Hydro Rein, med en eierandel på 49,9%. Det er samme gruppe som har Tysvær vindkraftverk og Buheii Vindkraftverk, begge vindkraftverk der lokale må ha advokathjelp for å ivareta rettigheter, og vi vanlige folk må samle pengene inn selv, for staten vår gir f… i oss.

Støyplagene til Tysvær vindkraftverk er uutholdelige. Det er varslet, på forhånd, og underveis. Tiltakshaver, MacQuarie-gruppen, gjennom underselskap, gjør ingenting, og norsk forvaltning sender saken hit og dit. Slik det var varslet. Det er uhyre vanskelig å få gjort noe, når anlegget først er oppe.

I Røldal sitter lokalbefolkningen og fortviler, over at de bor rett ved siden av et av Europas største batteri i form av et oppdemmet vannmagasin. Men de får ingen glede av det, ingen. De får bare ulempene, med vann som har 80 høydemeter forskjell på høyeste og minste tillatte vannstand, og man vanskelig kan vite hvordan man skal fortøye en båt, for å kunne bruke den neste uke også. De 17 stølene som var der da Valdalen ble ekspropriert i 1962, ble flyttet opp i dalsidene, den ene siden uten veiforbindelse, og de er blitt ubrukelige. Høyre, og Erna Solberg, var helt sentrale i å gi Norsk Hydro denne gaven, mens ektemann Sindre Finnes aktivt tradet aksjer og girede derivater i selskapet.

Ved å bygge veldig mye vindkraft, får dette vannbatteriet forsterket verdi. Det er hele poenget. Når det bygges altfor mye vindkraft inn i elforsyningen, blir det stor og ukontrollerbar forskjell mellom mye og lite produksjon, det avgjøres av vinden. Når det blåser frisk bris og kuling, går prisene ned, på vindstille dager, går prisen til værs. Da kan vannbatteriene produsere, til enorm inntjening, for dem som eier dem.

Det går selvsagt ikke an å drive normal industrivirksomhet og næringsliv på sånne vilkår. Men det gir gamle Hydro nå blaffen i. De har blitt et tilkarringsselskap. I regnskapsåret 2023 fikk den norske virksomheten til Norsk Hydro en inntektsskatt på 3,965 milliarder kroner. CO2-kompensasjonen og øvrige subsidier var på 3,672 milliarder.

Det er omtrent bare det norske kommuner får i eiendomsskatt fra vindkraftverk i forskjell mellom de to, mellom Hydros skatteinngang og Hydros subsidieutbetalinger.

Av all Hydros virksomhet er det kun Extrusions og Aluminium Metal som er mer lønnsom enn CO2-utbetalingen. Grafen nede til venstre viser det, lønnsomhet i fem hoveddivisjoner, og CO2-kompensasjon for årene 2021-2023. Grafen nede til høyre viser driftsinntektene for den norske virksomheten, etter selskap registrert i Norge. Norsk Aluminium AS er størst (driftsinntekt 70,4 mrd, inntekt før skatt 16,9 mrd), og utelatt fra diagrammet, siden det ville strukket y-aksen sånn at det ble vanskelig å se forskjellen i det andre.

Til orientering hadde Hydro Rein AS, Fornybar Energi, 187 millioner kroner i driftsinntekter, 9 millioner kroner i inntekt før skatt, og inntektsskatt på 25 millioner i 2023. De betalte 63.550 millioner kroner i renter til juridiske enheter i annen jurisdiksjon.

Alle tallene er fra Norsk Hydros egen årsrapport, 2023. Alle opplysninger er fra åpne, og lett tilgjengelige kilder. Så det er riktig det som står her. Det er ikke riktig, det som skjer.

Du kan støtte Motvind Norge her.

Forrige artikkelUSA erkjenner «katastrofale kostnader» ved en israelsk invasjon i Rafah
Neste artikkelI anledning kvinnedagen – kjønn og kvinnekamp – kvinnehelse
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.