USA erkjenner «katastrofale kostnader» ved en israelsk invasjon i Rafah

0
Rafah 3. mars 2024

Et internt diplomatisk dokument (cable på engelsk fra den gang man sendte telegrammer) ble lekket av The Intercept 5. mars og viser at USA er meget klar over den humanitære katastrofen som vil finne sted hvis Israel fortsetter med sin plan om å invadere Rafah, som de hevder å være Hamas’ siste høyborg. Dette skriver nettavisa The Cradle.

Rafah er et område på 62 kvadratkilometer med over 1,5 millioner palestinske sivile internt fordrevne og som bor i flyktningleirer. Det utsettes for økende trusler om et israelsk bakkeangrep.  

Den potensielle invasjonen blir fordømt internasjonalt og har økt splittelsen mellom USAs president Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.  

Imidlertid har USA fortsatt å sende våpen til den israelske hæren, inkludert rundt tusen MK-82 250 kilos bomber og KMU-572 Joint Direct Attack Munitions (JDAM), til tross for Israels iver etter å invadere det tett befolkede Sør-Gaza.  

Det lekkede dokumentet viser at USA erkjenner at virkningene av en slik invasjon ville være katastrofal.  

«En potensiell eskalering av militære operasjoner innenfor Sør-Gazas Rafah guvernement kan resultere i katastrofale humanitære konsekvenser, inkludert masse sivile tap, omfattende forflytning av befolkningen, og kollapsen til det som er av humanitær støtte, har flere hjelpeaktører sagt i sine advarsler til USAIDs Levant Disaster Assistance Response Team», heter det i dokumentet som er skrevet av US Agency for International Development (USAID) Bureau for Humanitarian Assistance. 

Blant «nøkkelpunktene» som er nevnt i dokumentet heter det at en israelsk offensiv i Rafah «ville blokkere import og transport av drivstoff og livreddende humanitær hjelp i hele enklaven», og ytterligere forverre tilstanden til palestinere som allerede har opplevd en nesten fem måned lang beleiring fra den israelske hæren.  

Dokumentet forklarer at det ikke finnes noen levedyktig plan for evakuering for palestinerne som er fordrevet i Rafah. Israels alternativ til palestinerne er å leve som flyktninger på Egypts Sinai-halvøy, noe sistnevnte avslo fullstendig.  

Det amerikanske dokumentet erkjenner også at «en stor del av de som bor i Rafah, inkludert eldre befolkninger, utslitte internt fordrevne og de med redusert mobilitet, sannsynligvis vil forbli i området under den potensielle militæroperasjonen på grunn av mangel på levedyktige alternativer, noe som øker risikoen av massive skader». 

Utenriksdepartementets talsperson Matthew Miller har tidligere nevnt at USA ikke vil støtte en fullskala militæroperasjon i Rafah. USAs visepresident Kamala Harris sa at Israel burde lage en troverdig humanitær plan før de går inn i Rafah, og USAID-sjef Samantha Power sa at USA ikke ville støtte en slik militær operasjon uten at en slik plan er på plass.  (Bemerkning: en «hjelpeorganisasjon» som klargjør sine vilkår for å støtte et militært angrep på 1,5 millioner mennesker, burde ikke det få noen klokker til å ringe? – red.)

USA slapp nylig hjelp til Gaza fra fly samtidig som de fortsetter å støtte Israel politisk og militært.  

Australias støtte til Israel har nå ført til at landets statsminister er blitt henvist til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for å være en «medhjelper til folkemord i Gaza», en tittel som snart kan bli knyttet til mange pro-israelske statsoverhoder.

Forrige artikkelHouthiene senket lasteskip i Adenbukta
Neste artikkelEventyret om snylterselskapet Hydro Rein
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.