Er Arbeiderpartiet fornøyd med 3 ganger høyere strømpris de neste 25 årene?

0

Det er spørsmålet som må stilles. Energiminister Terje Lien Aasland står sammen med statsminister Jonas Gahr Støre, og sier han er fornøyd. Dette er Arbeiderpartiet, partiet som skulle være garantisten for kraftkrevende industri i Norge. De kan ikke leve med slike energipriser.

Dette skriver Eivind Salen fra Motvind Norge i en kommentar på Facebook.

Resultatet er at den må flytte ut, eller få subsidier. Subsidiene får navnet CO2-kompensasjon, og gir faktisk den kraftkrevende industrien syke overskudd når den heter Hydro, Elkem, Alcoa eller er andre store, globale konsern. Denne industrien tjener ikke lenger på produktene, og arbeiderne, men på lovverket, og lobbyapparatet som påvirker regjering og Storting til å lage lovverk som tjener dem, på bekostning av alle andre.

Ingen har råd til å betale strømprisene den norske stat og regjeringen Arbeiderpartiet og Senterpartiet legger opp til. Det øker sinnet, når toppledere med mangemillionerslønn sier dette må folk tåle, og angriper den delen av strømstøtten som går til vanlige folk. Strømstøtten skal bort, ifølge for eksempel konserndirektør Hilde Tonne i Statnett, folk skal heller akseptere vindkraft, naturtap og helseskader.

Les: Statnettsjefen: «Jeg blir matt av nordmenns strømprisklaging»

Og selvfølgelig må vi akseptere subsidiert vindkraft i havene våre, det store matfatet. De første 15 milliardene i subsidier viste seg nesten øyeblikkelig å være for lite, det ble økt til 23 milliarder innen noen måneder, en budsjettsprekk på hele 53%.

Havvindspekulantene får minst 23 milliarder av dine penger å sløse bort

Det er veldig rart en kompetent energiminister får dette til å bli «interesse for norsk sokkel». Det kan jo hende det er norske oljepenger som er den egentlige interessen?

Det er rart med det, hvorfor Norge skal finansiere avsindig rike Google og IKEA, eller Ingka, som de kaller seg, når de er investeringsselskap. Begge skal på forunderlig vis bli nullutslipp, på norske ressurser vi hiver etter dem. Aasland tok i, og så Sørlige Nordsjø II vil levere 6 til 7 TWh i året. Det får vi nå se på. Google skal uansett ha 7,5 TWh når det er ferdig utbygd.

Les: Sannheten om Google og Skien

Forunderlig at Arbeiderpartiet vil ha det norske folk til å akseptere at vi subsidierer kraft til et selskap mer verdt enn det norske oljefondet.

Og så var det dette Ventyr, da, konsortium med nevnte Ingka og belgisk-registrerte Parkwind. De har aldri bygget vindkraft større enn 300 MW før. De skulle ikke vært kvalifisert. De fikk et unntak. Vet den norske stat egentlig hva den driver med? Er den blitt låst i en tvangstanke, vindkraft er løsningen, selv når dokumentasjonen blir overveldende at den – for å si det forsiktig – koster mer enn den smaker?

Investorer har jo gjerne litt respekt for pengene sine. Da det ble klart at Equinor IKKE fikk tilslaget, gikk børskursen rett til værs. Sender ikke dette noen signal, om at her er det noen med stort ansvar for energi og penger, som mangler lite grann begrep om hva de holder på med?

Selv med 23 milliarder kroner i subsidier blir det ikke god butikk. Det blir ikke lave strømpriser, den norske stat har satt seg i klønepoisisjonen å betale strømstøtte til egne innbyggere når prisen er over 77 øre/KWh og strømstøtte til Ventyr når prisen er under 115 øre/KWh. For lengst har de forpliktet seg til å sende 1400 MW kraft til Tyskland så lenge Tyskland betaler mer, og det samme til England, og 1700 MW til Danmark og 700 MW til Nederland.

I tillegg skal det kraft til Google og andre datasenter, kraft fra sokkelen (Sørlige Nordsjø) skal inn til land, og ut til sokkelen igjen, og det blir virkelig illustrert hvordan klok forvaltning erstattes av mer av alt – raskere.

Det blir bare kaos. Og det utløser ikke annet enn frykt, når sentrale ledere i det gamle styringspartiet AP står og synes dette er fint, og på spørsmål om hva det har å bety for «vanlige folk» (bra NRK!), svarer i floskler og glemmer spørsmålet, og hvem de representerer.

Heldigvis blir det flere og flere og flere av oss som sier fra. Det bør du også gjøre.


Støtt Motvind Norge

Forrige artikkelNy mulig kronisk bivirkning av Moderna-vaksinen – unge menn mest utsatt
Neste artikkelBurkina Faso satser på sjølberging
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.