Den usannsynlige myten som Vatikanet bygger sin legitimitet på

0

Hvis du tror at det å spinne historier for å begrunne kriger og maktbruk er noe nytt, så tar du feil. Det er gammelt som alle haugene. Min favoritt er Rafaels rom i Vatikanet. Rafael er en av de største malerne som har levd. Han bodde i Vatikanet og malte det ene mesterverket etter det andre.

Han fikk oppdraget av pave Julius 2, den forferdelige, og skapte noen av malerkunstens mest ikoniske malier, slik som for eksempel Skolen i Aten.

I et rom vil du finne veggmaleriet Konstantins dåp. Det viser paven i fulle regalier, omgitt av sine kardinaler, som døper en nesten naken keiser Konstantin.

Der skal han angivelig overrekke paven Romas nøkler.

Dette er symbolet på Vatikanets legitimitet og du finner det i Vatikanets flagg, i Vatikanets segl og på alle bygninger som er eid av Vatikanet: de korslagte nøklene.

Det finnes absolutt ingen sannhet i dette bildet. Det er en løgn og en propagandafortelling fra ende til annen. Konstantin var gudekeiser. Han var verdens hersker. Han var Jupiter. Slik så han seg sjøl og slik ble han sett på av samtida.

Jeg var nylig på besøk i Roma for å se rekonstruksjonen av gigantstatuen av keiser Konstantin oppe på Capitolhøyden.

Og her ser du meg:

Biskopen av Roma, som ble pave på keiserens nåde hadde ingen annen makt enn den keiseren ga ham. Det fantes ingen grunn til at gudekeiseren skulle fornedre seg på denne måten. Det er nesten som om man skulle ha framstilt en halvnaken Obama knelende for Gaddafi. Men bildet skulle tjene til å bygge Vatikanets prestisje.

Les:

Forrige artikkelMilitærstyre gjennom sensur – hvordan etterretningstjeneste styrer informasjon og påvirker valg
Neste artikkelChris Hedges: PEN America ødelegger seg selv
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).