Militærstyre gjennom sensur – hvordan etterretningstjeneste styrer informasjon og påvirker valg

0

Tucker Carlson intervjuer Mike Benz.

Mike Benz er en tidligere tjenestemann i utenriksdepartementet i USA. Han hadde ansvar for å formulere og forhandle USAs utenrikspolitikk i internasjonal kommunikasjons- og informasjonsteknologispørsmål. Benz grunnla Foundation For Freedom Online (FFO) som en forkjemper for digital frihet over hele verden i offentlig sektor.

Intervjuet ligger blant annet på Rumble med svenske tekster.

Militärstyre genom censur: Hur USA:s nationella säkerhetsstat styr information och påverkar val – Tucker Carlsson intervjuar Mike Benz

I sammanfattning diskuterar Tucker Carlson och Mike Benz i denna intervju hur den nationella säkerhetsstaten är den främsta drivkraften bakom censur och valpåverkan i USA. De hävdar att det som pågår är en form av militärstyre. Intervjun inleds med att Carlson betonar vikten av yttrandefriheten i USA och hur denna grundläggande rättighet snabbt eroderas genom censur. Benz, som tidigare arbetat inom det amerikanska utrikesdepartementet, diskuterar hur modern censur skiljer sig från tidigare former och drivs på bekämpning av desinformation och malinformation. Han förklarar att dessa ansträngningar inte bara styrs av privat sektor utan även är regisserade av den amerikanska regeringen.

Benz går vidare med att detaljera hur försvarsindustrin och utrikespolitiska etablissemanget i Washington använder censur som ett verktyg för att forma offentlig opinion och kontrollera information, särskilt i ljuset av en global krigsförberedelse. Han beskriver hur internetfriheten övergick till internetcensur och hur USA:s försvarsdepartement, utrikesdepartement och underrättelsetjänster historiskt sett har främjat yttrandefriheten online för att stödja dissidentgrupper globalt, men nu har vänt sig till att censurera dessa röster för att skydda nationella intressen och bekämpa så kallad rysk propaganda.

Intervjun belyser också hur teknikföretag som Google har samarbetat med den amerikanska militären och underrättelsetjänster, och hur denna dynamik har förändrats över tid från att stödja yttrandefrihet till att aktivt delta i censur och informationskontroll. Benz diskuterar även hur NATO:s syn på krigföring och informationskontroll har förändrats, med särskilt fokus på händelserna i Ukraina och Krim som vändpunkter.

Sammanfattningsvis framställs i intervjun en bild av en djupgående och systematisk insats från den amerikanska regeringens och dess allierades sida för att kontrollera informationsflödet och begränsa yttrandefriheten, vilket enligt Benz och Carlson utgör ett hot mot demokratin och principen om frihet som USA grundades på.

Forrige artikkelTenåringsgutters mentale helse hardest rammet av lockdown
Neste artikkelDen usannsynlige myten som Vatikanet bygger sin legitimitet på