Tusenvis på flukt fra krigen i det østlige Kongo

0
Kartutsnittet viser hvor kampene pågår nå.

Krigere skal ha omringet den strategiske byen Sake, og tvinger tusenvis til å flykte nærmere Nord-Kivus hovedstad, skriver al-Jazeera.

Tusenvis av mennesker flykter fra volden i den østlige demokratiske republikken Kongo mens kampene intensiveres mellom den kongolesiske hæren og den væpnede gruppa M23.

Krigere skal ha omringet den strategiske byen Sake onsdag, et avgjørende skritt før de nådde Goma, hovedstaden i Nord-Kivu. Om de skulle erobre Sake ville det være et hardt logistisk slag mot kongolesiske soldater.

Gruvedrift av kobolt, kobber i DRC som fører til menneskerettighetsbrudd: Rapport

Den kongolesiske hæren og FNs fredsbevarende styrker har slitt med å begrense M23s fremrykning. Og mens kampene fortsetter, har tusenvis av de som flyktet fra Sake ankommet Bulengo, omtrent 10 km vest for Goma.

Tusenvis er «på veien akkurat nå» og prøver å unnslippe volden og komme seg til Goma, sa Al Jazeeras Alain Uaykani, som rapporterte fra Bulengo onsdag.

«De har kjempet i en uke akkurat nå, men denne morgenen, igjen, har opprørere forsøkt å ta over provinshovedstaden», forklarte han.

Det er fortsatt uklart om hæren eller opprørerne nå kontrollerer området, la Uaykani til.

– Situasjonen i Sake er veldig dårlig med harde kamper mellom soldater og M23-opprørere. De har angrepet med tunge våpen og bomber falt på byen … det er derfor vi drar til Goma, sa Justin Musau, en fordrevet person fra Sake, til Al Jazeera.

Hvem er M23 og hvem står bak dem?

En FN-rapport fra 2013 sier at det er Rwanda som står bak bevegelsen M23: The Case Against Rwanda’s President Paul Kagame (Newsweek). I den nye offensiven til M23 (M23 offensive 2022–2023) har FNs sikkerhetsråd vist til at soldater med uniformer fra Rwanda har deltatt i operasjonene.

Dette er en del av den langvarige «afrikanske verdenskrigen» som har pågått siden 1990-tallet (First Congo War) og (Second Congo War) og der det hevdes at 5,4 millioner mennesker ble drept eller såret (The International Rescue Committee (IRC) 2008). Og i bunn og grunn handler det om tilgangen til Congos enorme mineralressurser.

Den demokratiske republikken Kongos store forekomster av sjeldne mineraler har tiltrukket seg multinasjonale selskaper som ønsker å få forsyninger fra denne delen av Kongo.

Landet produserer 60 % av verdens forsyning av kobolt. Den har også litium som er en viktig komponent i elbilbatterier. Trevirke er også høyt verdsatt av spesielt asiatiske land.

Les: The forgotten war in DR Congo and the scramble for minerals

How ‘blood mineral’ traders in Rwanda are helping fund Congo rebels – and undermining global supply chains

Forrige artikkelNetanyahu beordrer «evakuering» av over én million Gaza-innbyggere fra Rafah
Neste artikkelGigantprofitter også for svenske banker