Gigantprofitter også for svenske banker

0

Vi har tidligere rapportert om hvordan norske DNB håver inn kjempeprofitter og deler ut milliardbeløp til aksjonærene. Rekordutbytte i DNB – tjente 12,3 milliarder i fjerde kvartal. Det samme skjer i Sverige skriver den svenske avisa Proletären:

Sveriges fem största banker – SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea och Danske bank, de två sistnämnda med huvudkontor i Helsingfors respektive Köpenhamn, slår rekord i både vinst och utdelningar. Totalt blir det 140 miljarder kronor för de aktieägarna att dela på, detta står klart efter att samtliga banker publicerat sina sista kvartalsrapporter för 2023.

SEB delade ut 27 miljarder kronor till sina aktieägare i år, efter att ha gjort en vinst på 48 miljarder kronor. Störst del av kakan får Wallenbergfamiljen, som genom investmentbolaget Investor äger 21,32 procent av aktierna.

”Att banker ärlönsamma och robusta är avgörande för att stötta hushåll, företag och ekonomin i stort samt för att säkerställa stabiliteten i det finansiella systemet och förtroendet för det”, skriver SEB i sin rapport.

Vanligtvis brukar bankernas vinster försvaras med argumentet att de måste göra vinst – annars riskerar vi att det finansiella systemet kollapsar. Men till och med den moderata finansministern Elisabeth Svantesson kallar utdelningarna för ”provocerande” och riksbankschef Erik Théeden menar att de höga bankvinsterna är onödiga.

– Ur ett stabilitetsperspektiv har vi inte gett uttryck för att det är viktigt att de radikalt måste höja sina vinster, som nu har skett i den här ränteuppgången, sade riksbankschefen i samband med en utfrågning i riksdagens finansutskott.

Störst vinst och utdelning stod Nordea för med en helårsvinst på 72 miljarder kronor och en utdelning på 51 miljarder kronor. Störst vinstökning stod Swedbank för – med hela 63 procent högre vinst än förra året.

Styrelseordförande och före detta statsministern Göran Persson äger själv aktier värda över tio miljoner kronor i Swedbank. Förutom sitt årliga arvode på närmare fyra miljoner får han nu över 700.000 kronor av utdelningen, som han själv beslutade om, rakt i fickan.

Samtidigt larmar Sveriges kommuner och regioner, SKR, om förväntade minusresultat inom kommunal och regional verksamhet kommande året. De räknar med ett underskott på cirka 30 miljarder kronor och rapporterar att både kommuner och regioner nu genomför effektiviseringar och besparingar, alltså nedskärningar, för att klara krisen.

Bankernas sammanlagda vinster, 240 miljarder kronor, motsvarar en halv miljon förskollärares årslöner – och utdelningarna på 140 miljarder motsvarar årslönen för över 400.000 undersköterskor.


Blant de største aksjonærene i Swedbank finner vi Vanguard, BlackRock og Norges bank! I SEB er det Wallenbergs Investor som eier 20,9% av aksjene.

Forrige artikkelTusenvis på flukt fra krigen i det østlige Kongo
Neste artikkelChris Hedges: La dem spise skitt