Atomfysiker Jørgen Randers: – Google-etablering i Skien vil rane vanlige folk

0

Atomfysiker Jørgen Randers mener det nye datasenteret i Skien vil robbe folks lommebøker. – Husholdningene i Norge vil pådyttes en høyere kraftpris, sa han på NRK Debatten.

NRK skriver:

Den pensjonerte professoren hamret løs da han fikk ordet av programleder Fredrik Solvang under NRKs Debatten torsdag kveld.

Der var Googles beslutning om å etablere datasenter i Skien kveldens tema.

– Det er ingen tvil om at dette datasenteret vil føre til mye høyere strømpriser for vanlige folk. Det kommer aldri til å bli bygget ut så mye kraft som det er behov for, fastslo Randers.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) mener det er en god beslutning at Google kommer til Skien.

– Vi bruker mer kraft, men også mer data. Vi står overfor en grønn omstilling og store samfunnsutfordringer, men vi er avhengig av Google og andre som skal lagre data.

Men hun gjorde ikke noe forsøk på å imøtegå argumentene til Randers eller på å forklare hva som er grønt med Googles naturødeleggelse og kraftplyndring i Skien.

Du kan se hele sendinga her.

Bård S. Solem fra Motvind Norge har allerede kommentert dette på Facebook.

Han skriver:

Hvis Skien skal løse energibehovet med vindkraft, 7,5 TWh, må de etablere 470 turbiner av de største som er montert i Norge – innenfor kommunegrensene. 470 turbiner, hver av dem på 5,6 MW med en rotordiameter på 162 meter og en totalhøyde på 200 meter. Den typiske støysonen på 45 dB(A)Lden – som gjør det ulovlig med bolig eller fritidsbebyggelse – vil gjøre hele kommunen ubeboelig hvis dette skal gjennomføres. 375 km med anleggsveier, oppstillingsplasser, skjæringer og fyllinger og nedbygging av myr og skog.

Kanskje de heller vil prøve seg med solkraft – det støyer jo ikke – bortsett fra trafoene da… 75 km2 med solceller vil da være nødvendig for å produsere 7,5 TWh årlig. Det er 75 millioner m2 – eller 1 million eneboliger med sørvendte saltak.

.

Eivind Salen, også fra Motvind, skriver:

Google hadde en gang mottoet: Don’t be evil. Det ble fjernet i 2018, for det er jo sånn med ord, at de kan gjøres forpliktende. Jeg har også forpliktet meg, med å bruke det sterke ordet «sannhet» i overskriften, og det som er med sannheten, er at den gjelder, selv om den er vond.

Ferdig utbygd vil dette ene datasenteret til Google ta mer elektrisk kraft enn samtlige husholdninger i de tre baltiske landene. Eurostat har statistikken, men embetsverket gjør ikke lenger jobben skikkelig, og går ikke inn i bakgrunnstallene så det kan legges frem for politikerne på en ordentlig måte. Ved siden av Googles datasenter i Skien, fortsetter man å bygge Morrow batterifabrikk i Arendal. De to strømslukene alene tar mer strøm enn samtlige husholdninger i Danmark.

Google er så stort og rikt, at det er vanskelig å fatte. De er verdt 1.800 milliarder dollar på børsen. Det er mer enn alle amerikanske børsnoterte energiselskap. Og de får energien på billigsalg. De kommer ikke til å betale prisen det koster for elektrisk kraft i Norge, ikke de 90 øre/KWh, 100 øre/KWh, eller 100+ øre/KWh havvind nå kommer til å ende opp med å koste, solpanel koster, og dyrere når det blir plassert på tak, som Google ikke har «råd» til.

Det kan jo være greit å holde dette digitaliseringseventyret opp mot det norske havvindeventyret. Det som koster 23 milliarder kroner, i foreløpig kostnadsramme, det bransjen mener er «for lite». Sørlige Nordsjø II kommer i beste fall til å produsere 5 TWh. Det kommer sørgelig til kort, for de 7,5 TWh Google trenger. Hywind Tampen til 8 milliarder bidrar med noe sånt som 0,35 TWh, vi er oppe i 5,35 TWh, og dere ser tegningen.

Norge sponser Google. Google er verdt 6 ganger mer enn Oslo Børs. Samlet inntekt for kommuner i Norge, produksjonsavgift, for vindkraft, det er noe sånt som 300 millioner, 0,3 milliarder kroner. Google tjener 300 milliarder dollar i året. 3200 milliarder kroner.

Kanskje de kunne ta den fulle kostnaden for strømmen de har tenkt å bruke, selv?

Den vonde sannheten er at det er tvert imot. Google får både BILLIGERE, og RENERE kraft, og for de 7,5 TWh de kommer til å bruke, får de papir på er fornybar, grønn og ren. Så de 5 TWh vi gir dem med havvind, eventuelt, det går til dem, og så må resten av Norge ta skitten kraft fra andre steder.

Er det ikke vondt?

Politikerne lar amerikansk kapital rundstjele oss

Er det ingen voksne i lokalet? Google stjeler fra oss som om vi var småbarn og de rappet sukkertøy fra oss.

Dette ble altså bekreftet på NRK Debatten av veteranen Jørgen Randers.

Vi har allerede dekket denne saka med en omfattende dokumentasjon.

Forrige artikkelmRNA-vaksiner mot COVID-19
Neste artikkelTidligere militærsjef i NATO: – Ukrainakrigen er tapt