UNICEF: Dødeligste året registrert for palestinske barn på Vestbredden

0
(Photo: via Eye on Palestine)

Angrep fra israelske styrker og bosettere har steget i takt med Tel Avivs brutale bombekampanje i Gaza, som bringer årets totale dødstall til anslagsvis 500 på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Av Connor Freeman 

Anti-War1. januar 2024

Mens Tel Avivs brutale bombekampanje og bakkeoperasjoner på Gazastripen har drept over 21.000 mennesker, for det meste kvinner og barn, pågår en voldelig israelsk terrorkampanje over hele den okkuperte Vestbredden.

FNs barnefond (UNICEF) kom torsdag med en uttalelse der de beskrev 2023 som det «dødeligste året registrert for barn på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem». Adele Khodr, UNICEFs regionale direktør for Midtøsten og Nord-Afrika, sier volden som følge av den israelske okkupasjonen «når enestående nivåer».

Khodr bemerker at «barn som bor i [de okkuperte områdene] har opplevd vold i mange år, men intensiteten av volden har økt dramatisk» siden Hamas-angrepet den 7. oktober og den påfølgende lanseringen av det israelske angrepet.

For palestinerne, før denne måneden, var dette året allerede et av de dødeligste som er registrert. Før utgangen av september hadde mer enn 220 palestinere blitt drept av israelske styrker, inkludert over tre dusin barn. Det tallet inkluderte 187 mennesker som ble myrdet i de okkuperte områdene og ytterligere 37 drept – for det meste midt i en mindre bombekampanje – på Gazastripen.

«Volden [på den okkuperte Vestbredden] har drept 124 palestinske barn og 6 israelske barn siden starten av 2023,» heter det i en uttalelse fra UNICEF. Rapporten fremhever at 83 av disse drapene har funnet sted siden 7. oktober. Khodr la til at 576 barn er skadet, mens andre er pågrepet av israelske myndigheter.

Totalt siden krigen på Gazastripen startet, er beregninger på minst 316 drepte palestinere og at rundt 3.800 er såret på Vestbredden.

Hun sa at lidelsene til barn på Vestbredden «ikke må forsvinne i bakgrunnen av den nåværende konflikten». Hun forklarte at de «lever i en nesten konstant følelse av frykt og sorg», og deres liv er et «mareritt».

Hennes uttalelse lyder: «Mange barn rapporterer at frykt har blitt en del av deres daglige liv, med mange som til og med er redde for å gå til skolen eller leke ute på grunn av trusselen om skyting og annen konfliktrelatert vold. UNICEF er ekstremt bekymret for barn på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og deres rett til trygghet og beskyttelse, og deres iboende rett til liv.»

Samtidig utstedte FN en separat rapport som dekker den «raskt forverrende menneskerettighetssituasjonen» på Vestbredden, som krever at Israel slutter med sine «ulovlige drap», en «umiddelbar slutt på bruken av militære våpen og midler under operasjoner for rettshåndhevelse», samt okkupasjonsstyrkenes «vilkårlige internering og mishandling av palestinere». Siden 7. oktober har mer enn 4.700 palestinere blitt arrestert.

Denne uka gjennomførte Israel et droneangrep mot flyktningleiren Nur Shams på den nordlige Vestbredden, som drepte seks personer, der Al Jazeera rapporterte: «Israelske tropper lanserte sine mest intense raid mot byer på den okkuperte Vestbredden.»

Operasjonene utgjorde «et koordinert angrep gjennom natten på 10 byer, inkludert Hebron, Halhul, Nablus, Jenin, Tulkarem, el-Bireh, Jeriko og spesielt [sentrum] av Ramallah, som er det administrative hovedkvarteret til de palestinske myndighetene.»

Under et langvarig raid på Jenin tidligere denne måneden, drepte israelske okkupasjonsstyrker 12 personer, skjendet en moské, angrep ambulanser og et sykehus, inkludert angivelig avfyring av tåregass nær en avdeling med for tidlig fødte babyer.

Den 14. desember ble en 17 år gammel palestinsk gutt ved navn Musa Khatib skutt og drept på området til Jenin Governmental Hospital. Etter drapet uttalte Leger Uten Grenser: «Siden 7. oktober har vi sett israelske styrker avfyre skarpe skudd mot [Khalil Suleiman] sykehuset, bruke tåregass mot sykehuset, blokkere ambulanser, ydmyke og trakassere medisinsk personale, og nå – skyte og drepe noen på sykehusområdet.»

I forrige måned rapporterte den israelske nyhetskanalen +972 Magazine at palestinere i landlige områder nær Hebron har blitt skutt, slått, ranet, fått sine hjem brent og hele landsbyer avfolket av væpnede ulovlige bosettere, inkludert mange iført uniformer fra de israelske forsvarsstyrkene (IDF). Artikkelen dokumenterer lidelsene til palestinere i H2-området i Hebron, utsatt for IDFs totalitære lockdown-regime.

Over hele Vestbredden har de israelske styrkenes nedstengning bestått av å stenge kontrollposter, reise nye hindringer, samt befeste innganger til landsbyer og byer. Under den nye status quo, har israelske bosettere fritt angrepet palestinere, samt deres hjem og bedrifter.

Connor Freeman er assisterende redaktør og skribent ved Libertarian Institute, som primært dekker utenrikspolitikk. Han er medvert på podcasten Conflicts of Interest. Hans skriving har blitt omtalt i medier som Antiwar.com, Counterpunch og Ron Paul Institute for Peace and Prosperity. Han har også deltatt på Liberty Weekly, Around the Empire og Parallax Views. Du kan følge ham på Twitter @FreemansMind96.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

UNICEF: ‘Deadliest Year on Record’ for Palestinian Children in the West Bank

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

UNICEF: Number of children killed in the West Bank, including East Jerusalem, reaches unprecedented levels

Se også Peter Obornes artikkel om Vestbredden:

Ulovlige bosetteres terrorvelde på Vestbredden

Forrige artikkelUSAs utenrikspolitikk er en svindel bygd på korrupsjon
Neste artikkelVil Stortinget gå som søvngjengere inn i konstitusjonell krise?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.