Norske kraftpriser avgjøres av tyske politikere

0

Støre og Vedum sitter på hendene mens EU lar Tyskland gjøre som de vil.

Denne uka tillot EU tyskerne å gi 10 milliarder i statsstøtte til et nytt strøm-sluk i Nord-Tyskland. Derfor må du finne deg i dyrere norsk strøm i Norge. Dette skriver kommentatoren Thomas Vermes i ABC Nyheter.

Vi siterer fra artikkelen:

Tenk at det bør få norske husholdninger og næringsliv til å skjelve, at EU-kommisjonen denne uka tillot den tyske stat å pøse 10,2 milliarder kroner i subsidier til en gigantisk batterifabrikk som skal bygges i Nord-Tyskland!

Det kan nemlig gå på økonomien løs oppi steinrøysa her.

Slik har det blitt som følge av stortingsflertallets ønske om å la kullpriser og variasjoner i sol og vind i Tyskland, Danmark, Storbritannia og andre land avgjøre norske strømpriser i Norge.

Det er det svenske selskapet Northvolt som får tyske skattebetalere til å punge ut for at de bygger batterifabrikken. Den vil trenge så mye strøm at det kan påvirke strømprisene i «Hansa-regionen» som Norge er blitt lagt innunder i EUs indre energimarked.

Altså kan prisen på ren, norsk kraft produsert for 12,31 øre per kWt, klatre til nye høyder i Norge. For våre folkevalgte har knyttet omsetningen av norsk strøm til EUs indre marked for energi, underlagt EUs lovverk i såkalte «energi-pakker» og fysisk muliggjort ved en rekke likestrømskabler til kontinentet og Storbritannia.

I parentes bemerket er det pussig at den tyske stat får lov å betale et slikt kjempetilskudd til Northvolt, siden statsstøtte egentlig er forbudt etter EUs lovverk, noe ESA slår ned på i Norge. Grunnen er klimapolitikk og én ting til: Økonomisk krigføring på to fronter – én mot Russland på grunn av deres angrep på Ukraina, én mot USA på grunn av deres gigantiske støttepakke til «grønn» industriutvikling (IRA). Da må Europa svare så ikke alle investeringer går over there. Med andre ord må de løsne på statsstøtte-forbudet, noe de gjorde for ett år siden.

Kommentar: Hvorfor lar fagbevegelsen regjeringa ødelegge de fagorganisertes økonomi?

Vermes har helt rett i at det er absurd at Tyskland kan gå på tvers av EUs energipolitikk så mye de ønsker mens Norge, som ikke (formelt) er EU-medlem må marsjere i takt.

Det sier noe om den manglende ryggraden til norske politikere eller at de er så til de grader fiksert i å følge en dagsorden som er diktert fra Brussel.

Men dessverre sier det også noe om norsk fagbevegelse.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum innledet om norsk kraftpolitikk for Buskerud Senterpartis konferanse i Nesbyen sist helg, og han sa:

– Og det er opprørende. Jeg tilhører et annet parti enn dere, og der er det ikke lett å få gjennomslag for det jeg sier, fortsatte Eggum.

Eggum spår at de rødgrønne ikke har sjanse til å vinne stortingsvalget i 2025 hvis ikke Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser en tydeligere forskjell på «dem og oss» i kraftpolitikken. Kraftprisene overskygger nesten alt annet.

Men Eggum leder Norges nest største fagforbund, det største i privat sektor. Forbundet har 170.000 medlemmer. Landsmøtet i forbundet ga ledelsen en marsjordre med støtte fra 75% av delegatene. De vedtok et brudd med dagens kraftregime:

351 delegater stemte for for at Norge skal gå ut av Acer, begrunnet med at «Fellesforbundets mål forutsetter et oppgjør med vårt eksisterende markedsbaserte kraftregime».

Men hva har Jørn Eggum og forbundsledelsen gjort?

De har mandat til å sette fagbevegelsens organiserte makt bak kravene. Forbundet kunne ha gått til punktaksjoner og andre former for organisert klassekamp som snart ville fått regjeringa i kne. Hvis forbundet mangler ideer kunne de ta noen undervisningstimer med tyske eller nederlandske bønder.

Men det bare prates. Og da blir det som Jonas Gahr Støre og hans bakmenn på kontinentet vil.

Tyskland har forresten alltid ønsket å underlegge seg norsk vannkraft.

Forrige artikkelSjefen for Ukrainas bakkestyrker sier troppene hans er i «aktivt forsvar»
Neste artikkelDavosmilliardærene vil nå skremme oss med «Disease X»