Noe er fundamentalt galt

0
https://groven.no/rolf/bilder/syttende_mai_en_avreise/
Rolf Groven: 17. mai 2005. En avreise (2005)
Marius Reikerås.

Sommeren 2022 reiste jeg med Deutsche Bahn sine tog rundt i Tyskland på en 9 euro billett. Ja, det hadde seg slik at hvem som helst kunne toge rundt i Tyskland på en og samme billett til 9 euro. Riktignok med begrensninger, men nok om det.

På selskapets hjemmesider kunne vi lese at Deutsche Bahn har undertegnet en langsiktig kontrakt med Statkraft som skal forsyne Deutsche Bahn med fornybar kraft i ti år fra neste år.

Deutsche Bahn skriver på sine nettsider i norsk oversettelse:

«Deutsche Bahn sikrer overgangen til en helt grønn kraftforsyning ved hjelp av nye leverandører: Fra og med 2023 vil vannkraft fra Norge gjøre trekkstrømblandingen i Tyskland enda mer bærekraftig. Mågeli vannkraftverk i Sør-Norge skal forsyne Deutsche Bahn med nesten 190 gigawattimer med grønn strøm årlig i en tiårsperiode.

Det hele er muliggjort av NordLink, en undersjøisk kabel som kobler det norske og det tyske kraftmarkedet sammen.

Og prisen er meget rimelig: Ca 30 øre per kwh.

Så til mitt poeng:

Når regjeringen, gjennom Statkraft, kan selge billig strøm til den utenlandske storkapitalen, i dette tilfellet Deutsche Bahn, så hvorfor opplever det norske folket å måtte betale så mye som 7 kroner per kwh i visse deler av året?

Jeg viser også til vannfallsrettighetsloven § 1, Formål, der det heter:

«Landets vannkraftressurser tilhører og skal forvaltes til beste for allmennheten. Dette skal sikres gjennom offentlig eierskap på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå.»

Så hva gjør at verdens rikeste stat behandler sitt folk på denne måten?

Forrige artikkelBåndene mellom India og Russland får en oppgradering
Neste artikkelUSA er «tom for penger» til å bevæpne Ukraina