USA er «tom for penger» til å bevæpne Ukraina

0
John Kirby

Pentagon sier de ikke kan sende flere våpen til Ukraina før Kongressen godkjenner mer pengebruk på krigen.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 4. januar 2024.

Pentagon sa torsdag at USA er «tom for penger» til å bevæpne Ukraina, ettersom Kongressen ennå ikke har godkjent mer utgifter til stedfortrederkrigen.

Pentagon har teknisk sett 4,2 milliarder dollar i Presidential Drawdown Authority (PDA) til å sende våpen til Ukraina, men har ikke midler til å fylle opp våpenlagrene.

«Vi har myndighet til å bruke det fra tilgjengelige midler, men ville ikke ha muligheten til å fylle opp lagrene ved å ta ut penger – eller ta ting ut av varelageret vårt,» sa Pentagon-talsmann, brigadegeneral Pat Ryder. «Vi er tomme for penger.»

De 4,2 milliardene er det som er igjen av 6,2 milliarder dollar som ble frigjort av en såkalt «regnskapsfeil» som overvurderte tidligere våpenforsendelser til Ukraina. Uten «feilen» ville USA ha gått tom for penger til å bevæpne Ukraina for måneder siden.

Biden-administrasjonen kunngjorde en våpenpakke på 250 millioner dollar til Ukraina 27. desember, som Det hvite hus sa var den siste, frem til Kongressen godkjenner mer utgifter til krigen.

Andre typer amerikansk bistand til Ukraina har også tørket inn, inkludert finansiering av den ukrainske staten. Ukrainas visestatsminister sa i forrige uke at statsansatte kan oppleve forsinkelser i utbetalingen av lønn eller pensjon dersom USA og EU ikke godkjenner nye hjelpepakker snart.

President Biden ber om over 60 milliarder dollar for å fyre opp under krigen i Ukraina i ett år til, men republikanerne i Kongressen venter med å godkjenne den for å få demokratene til å gå med på store endringer i politikk og lover som har med grensekontroll å gjøre. Speaker i Representantenes hus, Mike Johnson (R-LA), ledet onsdag rundt 60 republikanere på en tur til grensen og sa at han ville stå fast på sitt standpunkt.

«Hvis president Biden ønsker en tilleggslov for utgifter med vekt på nasjonal sikkerhet, bør den begynne med å forsvare USAs nasjonale sikkerhet,» sa Johnson. «Vi ønsker å få grensen stengt og sikret først.»


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

The US Is ‘Out of Money’ to Arm Ukraine

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp


USAs støtte til Ukraina tørker ut, men Norge fortsetter å øse milliarder over det gjennomkorrupte landet i et håp om å holde krigen gående enda en stund. Samtidig øker fattigdommen i Norge på en måte vi aldri har opplevd før. Se regjeringas nettsider:

Norsk støtte til Ukraina og nabolandene

NB: Alle partiene på Stortinget er enige i dette.

Forrige artikkelNoe er fundamentalt galt
Neste artikkelBritiske toppsjefer tjente årslønn på fire dager
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.