– Framstår som James Bond-skurker

0
Klaus Schwab er den ideelle, arketypiske James Bond-skurken. Innfelt Mímir fra Rødt.

Verdenseliten punger ut for eksklusivt treff i sveitsisk alpelandsby. Rødt mener Norge burde holde seg unna.

Hovedparolen til årets møte i milliardærklubben World Economic Forum i Davos var: Rebuilding trust – Gjenskape tillit. Det gikk ikke akkurat sånn. Milliardærklubben har mindre tillit enn noen gang. Det vises også ved at Rødts Mímir Kristjánsson nå reiser kritikken både mot WEF, mot misbruket av norske skattepenger og mot norske politikere og næringslivsledere som er med på å legitimere showet. Rødt gjør sjelden noe som ikke er mainstream, så dette er et tegn på at det er blitt stuereint å kritisere denne ekstreme gjengen i Davos som åpent snakker om hvordan de skal ta full kontroll over verden for å plyndre oss enda mer og frata oss det meste av vår frihet.

I et intervju med Dagbladet/Børsen sier Kristjánsson:

– Det framstår som en samling med James Bond-skurker. De har hundre skarpskyttere på taket i en alpelandsby, ingen har råd til å dra dit og alt er lukket. Kan de ikke bare møtes i en vanlig by, med pressen til stede og gode greier? På denne måten lar de seg sause inn i konspirasjonsteorier, sier stortingsrepresentant for Rødt, Mímir Kristjánsson.

Refser statstopper på elitetreff

Før helga skrev Børsen om hvordan elitesamlingen Verdens økonomiske forum (WEF) i den sveitsiske byen Davos er en magnet for konspirasjonsteorier. Det koster fire millioner kroner for medlemskap i året, og det er «invite only».

Bare hotellovernatting den aktuelle uka, som startet på mandag, koster mange tusen per natt. Totalt 3000 statsledere, næringslivstopper, milliardærer og superstjerner pakker seg sammen i Davos i starten av året.

Det mener Rødt-politikeren norske statstopper bør holde seg for gode for.

– Det er uforståelig og meningsløst at representanter for det offentlige Norge deltar. Det er blant annet to statsråder, oljefondssjef Nicolai Tangen, og sjefene i selskaper hvor staten er dominerende eier. De låner den norske statens legitimitet til et lukket elitetreff der verdens rikeste mennesker diskuterer verden, fortsetter han.

Han viser til utenriksminister Espen Barth Eide, utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, DNB-sjef Kjerstin Braathen, Telenor-sjef Sigve Brekke og Equinor-sjef Anders Opedal.

Det er ypperlig, Mímir. Skriv gjerne en artikkel om dette. Du er på hugget nå.

Du finner veldig mye fakta på steigan.no om World Economic Forum.

Forrige artikkelÅ redde Israel ved å avslutte krigen i Gaza
Neste artikkelZelensky tverrvender – «ikke nødvendig» å mobilisere en halv million likevel
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).