Zelensky tverrvender – «ikke nødvendig» å mobilisere en halv million likevel

0

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu (AA) rapporterer at Zelensky ikke lenger «ser behov for» å mobilisere en halv million soldater. 

‘I don’t see the need to mobilize half a million people’: Zelenskyy (aa.com.tr)

Av Vidar Vambheim, leserinnlegg.

At han «ikke ser behov for» dette, må vel være en av de merkeligste uttalelser Zelensky hittil har kommet med.  Han har jo tidligere sagt at Ukraina skal ta tilbake alt territoriet de har tapt, inklusive Krim, og at de trenger minst en halv million soldater for å få dette til. Men nå ser han plutselig «ikke behovet». 

Han er jo i ferd med å tape mye mer enn Krim og Donbas. Han er i ferd med å tape Ukraina!

Uttalelsen kan forstås som et desperat forsøk på å berge presidentstolen. Men det kan også ses som et siste forsøk  på å presse Vesten til militære og økonomiske bevilgninger. Det er velkjent at ledelsen i Kiev hadde en nesten ferdigforhandlet avtale med Russland den 29. mars 2022. De trakk seg fra den fordi USA og Storbritannia ikke godtok noen fred med russerne. Det var de som presset Zelensky/Kiev til å fortsette krigen – med løfter om full støtte til alt de trengte for å lykkes, «as long as it takes».  

Lederen av Zelenskys parti: «Vi hadde utkast til en fredsavtale, men Boris Johnson forkastet den»

Det fins mange indikatorer på det var Vesten – USA og Storbritannia især – som sørget for at krigen ikke var over den 1.april 2022. Den mest opplagte indikatoren er at Zelensky ble valgt til president i 2019 på en fredelig løsning av borgerkrigen mot Donbas, og fred med Russland. Han sa siden at forhandlinger og en avtale med Russland var eneste løsning. 

Ukrainas sjefsforhandler i Istanbul i mars 2022, Davyd Arakhamia, har siden sagt rett ut at Russlands eneste krav var at Ukraina ikke skulle bli medlem i NATO.  Ukraine’s top negotiator confirms US-UK sabotaged peace deal with Russia (aaronmate.net).  Dette, og det faktum at Arakhamia sa det, sensureres bort av media over hele Vesten – ikke minst i Norge.

Ukrainas posisjon fram til april 2022 er også indirekte (ufrivillig?) bekreftet av tidligere forsvarsminister Reznikov. Reznikov uttalte på et møte med vestlige aktører i fjor at Vesten «ikke har rett til» å nekte Ukraina alt de ber om av våpen og økonomisk støtte.  Reznikovs utsagn var (bevisst?) ambivalent, og kan forstås på to ulike måter: 1) Som en påminnelse til Vesten om  at ukrainske soldater ofres for ukrainsk NATO-medlemskap, 2) Som en påminnelse om at det er NATO, anført av USA, Storbritannia og EU, som er årsaken – ja selve «push-faktoren» –  som gjør at ukrainere dør en ond, tragisk og unødvendig død i skyttergravene.  

Vesten oppfatter nok både Reznikovs utsagn – og nå Zelenskys – som utpressing, noe det faktisk også er. Men ukrainerne kan drive med dette fordi både de og Vesten (USA, Storbritannia, EU) vet følgende bitre sannhet:  Hvis det ikke var for USA, Storbritannia og EU ville krigen vært over for lenge siden, en avtale ville vært inngått, og Ukraina ville garantert blitt militært og politisk nøytral. Ukrainerne vet det, Vesten vet det og de vet at Vesten vet det.

Zelensky har nå innsett at han ikke får annet enn smuler fra Vesten. Det virker derfor logisk  at han som et siste trekk prøver å utpresse USA og EU med å trekke tilbake mobiliseringsordren. Vesten vet at i så fall er krigen slutt, og Ukraina vil bli trvunget til en ydmykende innrømmelse i løpet av måneder eller uker. 

Det er mulig Zelensky forregner seg. Hans sponsorer i USA, Storbritannia og EU har faktisk ikke mer å gi, verken økonomisk eller militært, akkurat nå: De mangler både våpen og produksjonskapasitet til å oppfylle hans behov og krav.  De må i 2024 konsentrere seg om seg selv for å unngå – om mulig – en økonomisk og politisk krise som er like ved å bryte ut. Derfor vil de ganske snart kaste Zelensky under bussen. 

Forrige artikkel– Framstår som James Bond-skurker
Neste artikkelDen lille gangetabellen og det umulige Net Zero