Emmanuel Todd: «Vi er vitne til Vestens endelige undergang»

0
Emmanuel Todd: La Défaite de l’Occident – Vestens nederlag

Emmanuel Todd er en framtredende og eminent fransk intellektuell: en historiker, demograf og antropolog. Han er en av Frankrikes siste uavhengige tenkere, en kategori som har blitt en sjeldenhet i et land som pleide å ha så mange.

Han har nettopp gitt ut ei ny bok: La Défaite de l’Occident, Vestens nederlag. Todd gjorde seg bemerket da han i boka The Final Fall i 1976 forutså Sovjetunionens sammenbrudd. Vi i steigan.no har i årevis påvist at Vesten er på stø kurs mot undergangen. Det er mange årsaker til det og Todd griper det an fra en annen vinkel enn de vi har gjort. Han ser på protestantismens og arbeidsmoralens sammenbrudd i Vesten og i framveksten av en virkelighetsbenektende nihilisme.

Protestantismens død og Vestens fall

Etter Todds vurdering er forsvinningen av amerikansk protestantisme nøkkelfaktoren i Vestens fall. Dette fallet til den protestantiske religionen i Amerika har gitt opphav til denne nye amerikanske ideologien som regjerer over hele det vestlige rom: nihilisme. Dette er det sentrale konseptet i boka. Denne nihilismen er både utløseren av Vestens endelige nederlag og drivkrafta bak Vestens fornyede voldelige imperialisme, sier Todd.

Les: Emmanuel Todd: death of Protestantism explains Western decline

Her er noen av sitatene hans fra intervjuer han har gitt de siste par dagene:

«Boka mi er i bunn og grunn en oppfølger til Max Webers The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism. På tampen av 1914-krigen trodde Weber med rette at framveksten av Vesten var i sitt hjerte fremveksten av den protestantiske verden – England, USA, Tyskland forent av Preussen, Skandinavia. Frankrikes flaks var å være geografisk limt til den ledende gruppa. Protestantismen hadde produsert et høyt utdanningsnivå, uten sidestykke i menneskehetens historie, universell leseferdighet, fordi det krevde at enhver troende skulle kunne lese Den hellige skrift for seg sjøl. I tillegg induserte frykten for fordømmelse og behovet for å føle seg utvalgt av Gud en arbeidsetikk, en sterk individuell og kollektiv moral. På den negative sida var det noen av de verste formene for rasisme som noen gang har eksistert – anti-svart i USA eller anti-jødisk i Tyskland – siden protestantismen, med sin konseptuelle todeling av «Utvalgt av Gud» og «Fordømt av Gud», ga avkall på det katolske prinsippet om likhet mellom alle mennesker.»

«I dag, helt symmetrisk, har den nylige kollapsen til protestantismen i USA satt i gang en intellektuell tilbakegang, en forsvinning av arbeidsmoralen og dens erstatning med massegrådighet (offisielt navn: nyliberalisme). Etter Vestens framvekst kommer dens nederlag. Denne analysen av det religiøse elementet angir ingen nostalgi eller moraliserende klagesang hos meg: det er en historisk observasjon.»

«Jeg understreker den industrielle mangelen til USA med avsløringen av den fiktive naturen til det amerikanske BNP. Jeg deflaterer dette BNP og viser de grunnleggende årsakene til industriell nedgang: utilstrekkeligheten i ingeniørutdanninga og mer generelt nedgangen i utdanningsnivået. USAs BNP er en boble.»

«Den vestlige middelklassens fiksering på transgenderisme reiser et sosiologisk og historisk spørsmål. Å konstituere i den sosiale horisonten ideen om at en mann virkelig kan bli en kvinne og en kvinne en mann er å bekrefte noe biologisk umulig, det er å benekte verdens virkelighet, det er å bekrefte det falske.»

«Mellom 2016 og 2022 fusjonerte vestlig nihilisme med Ukrainas, født fra nedbrytningen av den sovjetiske sfæren. Sammen kom NATO og Ukraina opp mot et stabilisert Russland, som nok en gang er en stormakt, nå konservativ, og som føles betryggende for resten av verden som ikke ønsker å følge Vesten i dets eventyr.»

«Transideologi er derfor, etter min mening, et av flaggene til denne nihilismen som nå definerer Vesten, denne drivkraften til å ødelegge, ikke bare ting og mennesker, men virkeligheten.»

«Protestantismens kollaps i USA har forårsaket en nedgang i utdanningsnivået.»

«Religionens forsvinning: Amerikanere går ikke i kirken lenger, de tror ikke på Gud lenger.»

«Det er en kraftig nihilistisk impuls i USA: jakten på krig og vold. Dette er et tapt samfunn uten mening, som provoserer eller fanger konflikter overalt i verden.»

«Noe viktig har skjedd i Vesten: overgangen fra liberalt demokrati til liberalt oligarki.»

«Frankrike eksisterer ikke fordi det nå er på linje med USA.»

«Amerikanernes besettelse er å hindre samarbeidet mellom Tyskland og Russland. Dette er amerikanske lederes frykt. Men det kommer til å mislykkes fordi Vesten kommer til å tape. Det er virkeligheten som kommer til å vinne.»

«Det beste som kan skje med Europa er tilbaketrekningen av USA fra Europa.»

«Vesten er på en aggressiv bane.»

«Den amerikanske herskende klassen er blottet for moral, den har ikke mer religion, alt som gjenstår med den er en besettelse av penger og krig og en slags glede av å skape et kaos over hele verden.»

Forrige artikkelJonas Bals og Ukraina
Neste artikkelHassan Nasrallah: «USAs trusler vil ikke stoppe oss»