Britiske toppsjefer tjente årslønn på fire dager

0
London, England - Panoramic skyline view of Bank and Canary Wharf, central London's leading financial districts with famous skyscrapers at golden hour sunset with blue sky and clouds

Fire dager ut i det nye året hadde toppledere i Storbritannia allerede tjent mer enn hva en vanlig arbeider skal tjene gjennom hele året. Klokka 13 torsdag 4. januar hadde toppsjefene for de 100 største børsnoterte selskapene i London så langt i år tjent mer enn hva en vanlig britisk arbeider i gjennomsnitt kommer til å tjene i løpet av hele året.

I år skjedde dette én time tidligere enn i 2023, skriver CNBC.

Fat Cat Thursday: UK CEO pay already exceeds average worker salary for the year

Median inntekt for de 100 høyeste lønte toppsjefene i børsnoterte selskaper (ekskludert pensjon) er for tida £3,81 millioner ($4,84 millioner), 109 ganger median heltidslønnen på £34,963.

Trades Union Congress, som representerer 48 medlemsforbund over hele Storbritannia, sa torsdagens tall viser at den konservative regjeringa fører an for «obskøne nivåer av lønnsulikhet».

Storbritannias toppsjefer passerte denne milepælen en time tidligere enn de gjorde i 2023, antyder beregningene, mens ledende bankfolk vil overgå den 17. januar.

Beregningene er basert på High Pay Centres analyse av de nyeste tilgjengelige CEO-lønnstallene fra britiske blue-chip-selskapers årsrapporter, sammenlignet med statlige data om lønnsnivåer over hele den britiske økonomien.

(Blue chip er i finans en betegnelse på lett omsettelige aksjer i et veletablert selskap, som leverer stabile overskudd og har lav gjeldsgrad.)

“Lobbyister for storbedrifter og finansnæringa brukte store deler av 2023 på å argumentere for at toppinntektene i Storbritannia ikke får nok betalt, og at vi er for opptatt av gap mellom de superrike og alle andre,” sa direktør Luke Hildyard for High Pay Center.

“De tror at økonomisk suksess skapes av et lite antall mennesker på toppen, og at alle andre har veldig lite å bidra med. Når politikere lytter til disse misforståtte synspunktene, er det ikke overraskende at vi ender opp med massiv ulikhet, og stagnerende levestandard for flertallet av befolkningen.”

Og fortsatt er det dem som sier at klassekamp er noe som tilhører fortida. De rikeste er i det minste svært gode til å føre klassekrig mot resten av befolkninga. Det som mangler er underklassenes evne til å ta igjen.

Se også: Poor people ‘surviving not living’ as UK social contract collapses, says report

Se rapporten om fattigdommen i Storbritannia.

Forrige artikkelUSA er «tom for penger» til å bevæpne Ukraina
Neste artikkelWashington Post sletter israelsk voldtektspåstand om 7. oktober