Russland – Kina er på rulle

0
Operahuset i Harbin

Mens krigens hunder bjeffer, juger og stjeler, rusler Russland-Kina-karavanen videre.

Av Pepe Escobar.

2023 kan for ettertiden defineres som året for det strategiske partnerskapet mellom Russland og Kina. Dette underverket kunne lett svinge under et spor av – hvem andre – Stevie Wonder: «Here I am baby/ signed, sealed, delivered, I’m yours.»

I de første 11 månedene av 2023 oversteg handelen mellom Russland og Kina 200 milliarder dollar. De forventet ikke å oppnå det før i 2024.

Vel, det er virkelig One Partnership Under a Groove. Nok en gang signert, forseglet og levert under besøket til en stor delegasjon til Beijing forrige uke, ledet av statsminister Mikhail Mishustin, som møtte Kinas president Xi Jinping og på et nytt besøk der de oppgraderte hele spekteret av det omfattende partnerskap/strategiske samarbeidet, komplett med en rekke nye, store fellesprosjekter.

Samtidig, på Great Game 2.0-fronten, ble alt som må bekreftes berørt av utenriksminister Sergey Lavrovs detaljerte intervju med Dimitri Simes på hans Great Game show.

Legg til det nøye strukturerte sammendraget skrevet av sjefen for SVR Sergey Naryshkin, som definerer 2024 som «året for geopolitisk oppvåkning», og kom med det som uten tvil er nøkkelformuleringen etter den kommende, kosmiske NATO-ydmykelsen på steppene i Donbass: «I 2024 vil den arabiske verden forbli hovedrommet i kampen for etableringen av en ny orden.»

(SVR Sluzjba vnesjnej razvedki er Russlands primære eksterne etterretningsorganisasjon. – Wikipedia.)

Konfrontert med en så detaljert geopolitisk finjustering er det ikke rart at imperiets reaksjon var apopleksi – avslørt som overflatisk i lange, kronglete «analyser» som forsøkte å forklare hvorfor president Putin viste seg å være den «geopolitiske seierherren» i 2023, og forførte store deler av den arabiske verden og det globale sør, befester BRICS seg side om side med Kina, og driver EU videre inn i et svart tomrom som det selv og Hegemonen har skapt.

Putin tillot seg selv, halvt på spøk, å tilby russisk støtte for den potensielle «gjenannekteringen» av land 404s (det vil si Ukraina, o.a.) grenseregioner som en gang ble annektert av Stalin, for til slutt å bli returnert til tidligere eiere Polen, Ungarn og Romania. Han la til at han er 100% sikker på at dette er hva innbyggerne i det ukrainske grenselandet ønsker.

Hvis det skulle skje, ville vi ha Transcarpathia tilbake til Ungarn, Galicia og Volynia tilbake til Polen og Bukovina tilbake til Romania. Kan du føle at huset allerede vogger til morgengry i Budapest, Warszawa og Bucuresti?

Så er det muligheten for at Hegemonen beordrer NATOs juniorpunkere til å trakassere russiske oljetankere i Østersjøen og «isolere» St. Petersburg. Det sier seg selv at den russiske reaksjonen ville være å bare ta ut kommando- og kontrollsentre (hacking kan være nok), svi av elektronikk over hele spekteret og blokkere Østersjøen ved inngangen ved å kjøre en «Freedom of Navigation»-øvelse slik at alle blir kjent med den nye grooven.

Den kinesisk-russiske symbiosen i Fjernøsten

En av de mest imponerende egenskapene til det utvidede Russland-Kina-partnerskapet er det som planlegges for den kinesiske nordøstlige provinsen Heilongjiang.

Tanken er å gjøre det om til et mega-hub for økonomisk, vitenskapelig utvikling og nasjonalt forsvar, sentrert om provinshovedstaden Harbin, komplett med en ny, viltvoksende spesiell økonomisk sone (SEZ).

Harbin

Nøkkelvektoren er at denne mega-huben også vil koordinere utviklingen av det enorme russiske Fjernøsten. Dette ble diskutert i detalj på Eastern Economic Forum i Vladivostok i september i fjor.

I en unik, oppsiktsvekkende ordning kan kineserne få lov til å styre utvalgte breddegrader i det russiske fjerne østen de neste 100 årene.

Som den Hong Kong-baserte analytiker Thomas Polin forklarte i detalj, budsjetterer Beijing med ikke mindre enn 10 billioner yuan ($1,4 billioner – 1400 milliarder dollar) for hele greia. Halvparten av det ville bli absorbert av Harbin. Planen vil komme til den nasjonale folkekongressens bord i mars og forventes å bli godkjent. Den er allerede godkjent av underhuset i Dumaen i Moskva.

Konsekvensene er overveldende. Vi ville se Harbin hevet opp til status som direkte administrert by, akkurat som Beijing, Shanghai, Tianjin og Chongqing. Og mest av alt vil det opprettes en kinesisk-russisk styringskomité i Harbin for å føre tilsyn med hele prosjektet.

De beste kinesiske universitetene – inkludert Peking University – ville overføre hovedcampusene sine til Harbin. Universitetene for nasjonalt forsvar og nasjonal forsvarsteknologi vil slå seg sammen med Harbin Engineering University for å danne en ny enhet med fokus på forsvarsindustri. Høyteknologiske forskningsinstitutter og selskaper i Beijing, Shanghai og Shenzhen ville også flytte til Harbin.

Fra vinterfestivalen i Harbin.

People’s Bank of China vil etablere sitt hovedkvarter for Nord-Kina i Harbin, komplett med markedshandel med aksjer og råvarefutures.

Innbyggere i Heilongjiang vil få lov til å reise frem og tilbake til utpekte russiske fjernøsten-regioner uten visum. Den nye Heilongjiang SEZ ville ha sitt eget tollområde og ingen importavgifter.

Det er den samme ånden som driver BRI-tilkoblingskorridorer og International North South Transportation Corridor (INSTC). Den underliggende begrunnelsen er bredere Eurasia-integrasjon.

På det nylige Astana Club-møtet i Kasakhstan ga forsker Damjan Krnjevic-Miskovic, direktør for policyforskning ved ADA-universitetet i Baku, en utmerket presentasjon om tilkoblingskorridorer.

Han refererte for eksempel til C5+1-møtet (fem sentralasiatiske «stans» pluss Kina) for tre måneder siden i Dushanbe, sammen med Aserbajdsjans president Aliyev: det kan oversettes som integrering mellom Sentral-Asia og Kaukasus.

Miskovic er oppmerksom på alt som utvikler seg i det han definerer, korrekt, som «Silkeveisregionen» – som forbinder Euro-Atlanteren med Asia-Stillehavet og forbinder Vest-Asia, Sør-Asia og Eurasia i større grad.

Strategisk sett er det selvfølgelig «det geopolitiske hengslet» der NATO møter Shanghai Cooperation Organization (SCO), og hvor Belt and Road Initiative (BRI) forbinder med Turkiye og EUs territorium. I praksis vet Russland-Kina nøyaktig hva som må gjøres for å drive økonomisk tilkobling og «synergistiske relasjoner» over hele dette enorme spekteret.

Krigen om økonomiske korridorer varmer opp

Fragmenteringen av den globale økonomien polariserer allerede den ekspanderende BRICS 10 (starter 1. januar under det russiske presidentskapet, og uten å flørte-med-dollarisering Argentina) og den krympende G7.

Den russiske viseutenriksministeren Andrey Rudenko – en viktig Asia-hånd – bekreftet, i samtale med TASS, igjen at nøkkelen for Greater Eurasia Partnership (offisiell russisk politikk) er å koble Eurasia Economic Union (EAEU) med BRI.

Ettersom Russland utvikler en nøye kalibrert balanse mellom Kina og India, gjelder samme drivkraft for utviklingen av INSTC, der Russland-Iran-India er hovedpartnerne, og Aserbajdsjan også er nødt til å bli en avgjørende aktør.

Legg til det betydelig forbedrede russiske bånd med Nord-Korea, Mongolia, Pakistan (et BRI- og SCO-medlem) og ASEAN (unntatt det vestligorienterte Singapore).

BRI, når det kommer ned til detaljene, er på rulle. Jeg har nettopp vært i Moskva, Astana og Almaty i tre uker, og det var mulig å bekrefte med flere kilder at tog i alle forbindelseskorridorer er fullpakket, via det transsibirske, via Astana helt til Minsk og via Almaty til Usbekistan.

Programleder for Russian International Affairs Council Yulia Melnikova legger til at «Moskva kan og bør integreres mer aktivt i transittoperasjoner langs ruten Kina – Mongolia – Russland» og fremskynde harmoniseringen av standarder mellom EAEU og Kina. For ikke å snakke om å investere ytterligere i Russland-Kina-samarbeidet i Arktis.

Inn kommer president Putin på et russisk jernbanemøte, som avduker en ambisiøs, massiv 10-årig infrastrukturutvidelsesplan som omfatter nye jernbaner og forbedret tilkobling med Asia – fra Stillehavet til Arktis.

Den russiske økonomien har definitivt svingt til Asia, ansvarlig for 70% av handelsomsetningen midt i de vestlige sanksjonenes demens.

Så det som står på menyen fremover er alt fra modernisering av det transsibirske og etablering av et viktig logistisk knutepunkt i Ural og Sibir til forbedring av havneinfrastrukturen i Azov-, Svarte- og Kaspiske hav og raskere INSTC-godstransport mellom Murmansk og Mumbai.

Putin, bemerket nylig nok en gang, nesten som en ettertanke, at handel gjennom Suez-kanalen ikke lenger kan anses som effektiv, sammenlignet med Russlands nordlige sjørute. Med et enkelt, skarpt geopolitisk trekk har Jemens Ansarullah gjort det grafisk – slik at alle kan se det.

Russisk utvikling av den nordlige sjøruten går tilfeldigvis i total synergi med den kinesiske satsingen på å utvikle den arktiske etappen til BRI. På oljefronten tar russiske forsendelser til Kina via den arktiske kysten bare 35 dager: 10 dager mindre enn via Suez.

Danila Krylov, forsker ved Institutt for Midtøsten og det post-sovjetiske Asia ved Institutt for vitenskapelig informasjon om samfunnsvitenskap ved det russiske vitenskapsakademiet, tilbyr en enkel innsikt:

«Jeg ser på det faktum at amerikanerne blir involvert i Jemen som en del av The Great Game [scenario]; det er mer enn bare et ønske om å straffe houthiene eller Iran, da det mer sannsynlig er drevet av et ønske om å forhindre monopolisering av markedet og hindre kinesiske eksportleveranser til Europa. Amerikanerne trenger en operativ Suez-kanal og en korridor mellom India og Europa, mens kineserne ikke vil ha det fordi dette er to direkte konkurrenter.»

Det er ikke det at kineserne ikke vil ha det: Med den nordlige sjøruten i gang, trenger de den ikke.

Frys nå!

I sum: i den pågående, stadig mer hektiske krigen om økonomiske korridorer, er initiativet hos Russland-Kina.

I desperasjon, og ikke mer enn et alternativ-berøvet, hodeløst kyllingoffer i krigen om økonomiske korridorer, tyr Hegemonens EU-vasaller til å vri på Follow the Money-håndboken.

Utenriksdepartementet har definert frysing av russiske eiendeler – ikke bare private, men også statseide – av EU som rent tyveri. Nå gjør den russiske finansministeren Anton Siluanov det helt klart at Moskva vil reagere symmetrisk på mulig bruk av inntekter fra disse frosne russiske eiendelene.

Omskrivning av Lavrov: du konfiskerer, vi konfiskerer. Vi konfiskerer alle.

Følgene vil være katastrofale – for Hegemonen. Ingen global sør-nasjon, utenfor NATOstan, vil bli «oppmuntret» til å parkere sin utenlandske valuta/reserver i Vesten. Det kan på et blunk føre til at hele det globale sør dropper det USA-ledede internasjonale finanssystemet og slutter seg til et Russland-Kina-ledet alternativ.

Det strategiske partnerskapet mellom Russland og Kina utfordrer allerede direkte den «regelbaserte internasjonale orden» på alle fronter – forbedrer deres historiske innflytelsessfærer mens de aktivt utvikler enorme, sammenkoblede tilkoblingskorridorer som omgår nevnte «orden». Det utelukker, så mye som mulig, direkte Hot War with the Hegemon.

Eller for å si det på Silkeveiens vilkår: mens krigens hunder bjeffer, juger og stjeler, rusler Russland-Kina-karavanen videre.

Forrige artikkelIran lover gjengjeldelse etter Israels drap av toppgeneral i Revolusjonsgarden
Neste artikkelCraig Murray: Hva vi har lært i 2023?
Pepe Escobar
Pepe Escobar er spaltist i The Cradle, redaktør i Asia Times og en uavhengig geopolitisk analytiker med fokus på Eurasia. Siden midten av 1980-tallet har han bodd og jobbet som utenrikskorrespondent i London, Paris, Milano, Los Angeles, Singapore og Bangkok. Han er forfatter av utallige bøker; hans siste er Raging Twenties.