Northvolt i Sverige har tapt 11 milliarder hittil i år

0
Av Jan Herdal.

Northvolt i svenske Skellefteå greidde lenge å framstå som et prakteksempel på et vellykket batteriprosjekt. Fabrikkbygningen ble faktisk bygget, og den første produksjonen satt i gang. En hemmeligstemplet delårsrapport avslørt av Dagens Industri har slått ned som en bombe.

Salget går i bøtta, kostnader og underskudd til himmels. Hvor lenge varer dette «eventyret»?

Fabrikken leverer foreløpig bare knapt 5 promille av kapasiteten på battericeller per år. I 3. kvartal bare 13 MWh, ned fra et snitt på 33,5 MWh i 1. og 2. kvartal. I kroner og øre falt salget med 13 prosent i forhold til samme kvartal i fjor.

Northvolts kostnader har på den andre siden økt med 172 prosent til 3 milliarder svenske kroner i 3. kvartal i år. Northvolts tap nær tredobles til over 5 milliarder svenske kroner i kvartalet, sammenliknet med 1,8 milliarder samme kvartal i fjor.

De ni første månedene i år økte tapet til 11 milliarder kroner, sammenliknet med 1,3 milliarder kroner samme periode i fjor. Den lave produksjonen av batterier har kraftig forsinket deleier Scanias produksjon av elektriske lastebiler.

Selskapet Northvolt ble startet av to tidligere Tesla-direktører så seint som i 2017. Byggearbeidene startet høsten 2019, og de første kommersielle leveransene skjedde i mai i fjor, uten at fabrikken er ferdig utbygget.

I en artikkel i Financial Times så seint som i mars i år sa adm. dir. Peter Carlson at 2023 blir den store eksamensprøven. Produksjonen skulle øke raskt i år. I artikkelen ble det fortsatt snakket ivrig om å begynne byggearbeidene på en andre svensk fabrikk, i Gøteborg, samt en tredje i Tyskland.

Det eneste som har økt raskt i år, er altså underskuddet.

Subsidienivået er vanvittig. Da Northvolt i år gjorde kjent at de kunne tenke seg å bygge en fabrikk i Tyskland, nevnte de samtidig at de i USA kunne regne med støtte på totalt 80 milliarder norske kroner over fabrikkens levetid, om de valgte å bygge der. Hint, hint.

Nylig fikk de tilsagn fra tyske myndigheter om støtte på nesten 8 milliarder om de bygger fabrikken i Tyskland. I Canada er Northvolt lovet over 20 milliarder kroner i offentlig støtte bare til oppstart, med løfte om flere milliarder straks fabrikken begynner å produsere batterier.

– Problemene øker for batteriselskapet Northvolt. Milliardtapene drar i vei. Dessuten fortsetter problemene inn i 4. kvartal, skriver Dagens Industri. Virksomheten sluker nå 2 mrd. kroner i måneden.

Bloomberg skrev 20. desember at selskapet låner nye 13 milliarder kroner fra internasjonale investorer for å greie videre drift. Skellefteå kommune har satset vilt på Northvolt, og har tidoblet sin gjeld. Ordføreren er ikke urolig og «leser ikke kvartalsrapporter».

Forrige artikkelBiden forsøker å avvise søksmålet om folkemord
Neste artikkelTjenestemenn sier Israel nærmer seg full krig mot Hizbollah