Kiev-ordfører Klitsjko: Zelensky gjør Ukraina til et autokratisk samfunn

0
Vitalij Klitsjko etter hans offisielle portrett

Vi klipper fra Kyiv Independent:

Kyiv-ordfører Vitali Klitsjko har sagt til Der Spiegel at Ukraina beveger seg mot autoritarisme og kommer med en tilslørt kritikk av president Volodymyr Zelensky.

Han sa også at Ukraina er avhengig av sinnsstemninga til én mann, presidenten.

Zelenskys talsmann Serhiy Nikiforov svarte ikke på en forespørsel om kommentar innen publiseringstidspunktet.

Kyiv-ordføreren sa at Ukraina var lederløst og kaotisk i åpningsmånedene av krigen, og krediterte Ukrainas ordførere for å spille sentrale lederroller, beskytte innbyggerne og støtte militæret. Men Klitschko mener presidentens kontor ser på ordførere bare som en atavistisk hindring for sentralisering av makt.

Til tross for at han er ordfører i Ukrainas hovedstad, sa Klitsjko at han ikke har snakket med Zelensky siden den fullskala invasjonen begynte.

Zelenskys administrasjon har ikke vært særlig fornøyd med Klitsjkos håndtering av Kievs beskyttelse siden februar 2022. Deres offentlige kommentarer tok gjentatte ganger ordføreren på oppgaven for de dårlige forholdene i byens bomberom og langvarige strømbrudd.

Klitsjko og Zelensky har vært uenige siden presidentens første år i embetet. Konflikten har utspilt seg i gjentatte undersøkelser og forsøk på å fjerne ordføreren fra byadministrasjonen i Kiev.

Se også: How Zelensky’s administration moves to dismantle press freedom in Ukraine.

Hvem er Vitali Klitsjko?

Den tidligere verdensmesteren i tungvektsboksing, Vitali Klitsjko ble en av de sentrale aktørene i maidankuppet i 2014.

Før statskuppet i februar 2014 la USA via Victoria Nuland fram en konkret plan for å erstatte Ukrainas valgte regjering med ei regjering bygd på «the big three», de tre store, som Nuland sa. Og hvem var de?

Det var leder av Fedrelandsforbundet, Arsenij Jatsenjuk, leder av Reformalliansen Vitali Klitschko og Svoboda-leder Oleh Tiahnybok. Nuland sa at USA vil ha Jatsenjuk som ny regjeringssjef og de to andre som en del av koalisjonen, men utenfor regjering. «Han må snakke med Klitschko og Tianhnybok fire ganger i uka,» sa Nuland for å understreke hvor tett de må samarbeide.

Svoboda het opprinnelig Ukrainas nasjonalsosialistiske parti og er som navnet sier et naziparti. De beundrer Adolf Hitler og Joseph Goebbels. Partiets sjefsideolog, Yuriy Mykhalchyshyn, er en sterk tilhenger av Joseph Goebbles og hyller Holocaust. Han ser på Holocaust som «en lys periode i menneskehetens historie». I 2005 etablerte Mykhalchyshyn «Joseph Goebbels forskningssenter», men endret seinere navn på det til Ernst JüngerI 2010 utga han ei bok der han refererte til Ernst Röhm, Gregor Strasser og Goebbels som ideologiske forbilder.

Vitali Klitschko er høyrenasjonalist og ble preppet til lederposisjon i Ukraina av de tyske konservative. Han var verdensmester i tungvekstboksing og ble politiker. Han har hatt tette forbindelser til tyske CDU og Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) som fungerer som en front for tysk etterretningstjeneste.

Kyiv Independent har forbindelser til ukrainske nazister:

Det pågår nå en knallhard maktkamp i Kiev og Klitsjkos utspill bør betraktes i lys av det. I USA ser man fram mot Zelenskys fall, og det gjør tydeligvis også ulike aktører i Kiev.

Forrige artikkelSvaret er nesten bestandig: «Follow the Money!»
Neste artikkelIsrael gjenåpner Gaza-slakteriet