Hvorfor aksepteres Kyiv Independents nazistiske forbindelser?

0

Av Kajsa Ekis Ekman.

Kajsa Ekis Ekman.

Deres høyprofilerte forsvarsreporter Illia Ponomarenko har vært i spissen for den nazistiske Azov-bataljonen. Han har ofte lagt ut bilder av militære oppdrag med dem, og skrevet om sitt nære vennskap med Azovs tidligere artillerisjef.

I nyhetsreportasjen fra Ukraina er det én kilde som siteres oftere enn noen annen: Kyiv Independent. Den engelskspråklige avisen ble startet for knapt fem måneder siden, men har allerede to millioner følgere og det som står der havner rett i aviser rundt om i verden. Kyiv Independent mottar tilskudd fra den svenske medieorganisasjonen Utgivarna, Bonnier News og tyske Axel Springer. LO-eide Arbetet Global startet nylig et samarbeid med avisen og skal direkteoversette tekstene deres til svensk.

Ingen ser ut til å reagere på at Kyiv Independents redaksjon har nazistiske forbindelser. Deres høyprofilerte forsvarsreporter Illia Ponomarenko har vært i spissen for den nazistiske Azov-bataljonen.

Han har ofte lagt ut bilder fra militære oppdrag med dem, og skrevet om sitt nære vennskap med Azovs tidligere artillerisjef. I november 2019 skriver han:

«Jeg er helt knust over nyheten om at min gode venn, løytnant Igor Prozapas, tidligere artillerisjef for for Azov, er død. I dag møter Valhalla en dedikert skytter og en ekte patriot. ”

Det er tydelig at Ponomarenko mener krig er superheftig:

«To hundre meter fra fiendens linje. Føles som bloody Vietnam, «tvitrer han begeistret mens han er sammen med den nazistiske Azov-bataljonen.

I tekstene hans i vestlige medier er imidlertid tonen en annen:

«Vinduene mine rister … Byen vår som vibrerte av glede har blitt til en spøkelsesby … Det finnes dog godhet midt i sorgen, piknik på t-banen …», skriver han i The Guardian.

Aidar-bataljonen er en annen ekstrem-høyre paramilitær gruppe som hylles av Ponomarenko.  bataljonens femårsdag gratulerer han:

«Ønsk denne kampherdede formasjonen mange lykkelige seire!»

Ifølge en Amnesty-rapport er Aidar skyldig i krigsforbrytelser. De har rutinemessig kidnappet, ranet og torturert sivile, og den ukrainske hæren ser ikke ut til å ha noen kontroll over dem.

 Når Arbetet Globals redaktør Ivar Andersen blir spurt av historikeren Victor Pressfeldt, som har gjort oppmerksom på de nazistiske forbindelsene, hvordan han ser på samarbeidet, svarer Andersen at «i øyeblikket ser jeg på den redaksjonen som en positiv kraft, til tross for at reporterens åpenbare Azov-sympatier».

Når jeg stiller spørsmålet, svarer han at spesielt Ponomarenko ikke vil skrive for dem, og at samarbeidet deres gjelder sosiale spørsmål og ikke krigsovervåking.

En svensk avis hvor ansatte uttrykker «åpenbare nazisympatier» ville trolig ikke vært vurdert for et samarbeid med LOs avis. Dessuten har Azov og Aidar ikke bare meninger, men er skyldige i krigsforbrytelser.

Avisens administrerende direktør Daryna Shevchenko har yil og med lagt ned blomster ved monumentet til den nazistiske samarbeidspartneren og UPA-kommandanten Myroslav Symchych, viser et innlegg på hennes Facebookprofil. Men verken hun eller Ponomarenko ser ut til å ha fått noen spørsmål fra svenske medier eller andre vestlige medier om dette.

Naziforbindelsene er imidlertid ikke det eneste som er spesielt med Kyiv Independent.

Historien bak avisens tilblivelse høres ut som en heltefortelling: truet med sensur av sin gamle avis, Kyiv Post, bestemte journalistene seg for å starte sitt eget, uavhengig av alle oligarker og «rike eiere», og med bare donasjoner klarte de å lansere en komplett nettside i løpet av noen uker. Redaksjonen består kun av ungdom, som tar beslutninger demokratisk gjennom stemmegivning.

En nærmere titt avslører imidlertid at det var Canadas regjering og European Endowment for Democracy som betalte for opprettelsen. I tillegg har et flertall av redaksjonsmedlemmene blitt sponset av ulike USAID-prosjekter. Administrerende direktør Daryna Shevchenko har jobbet for USAID-sponsede Irex og deltatt i USAIDs prosjekt U-media, med temaet ”promotion of Western values as a pre-condition to building democracy in Ukraine” – «fremming av vestlige verdier som en forutsetning for å bygge demokrati i Ukraina».

Jakub Parusinski, økonomisjef, har vært leder for det USAID-sponsede «Media Development Foundation», som blant annet jobber med å studere «anti-vestlig propaganda».

Viseadministrerende direktør Oleksiy Sorokin har ingen journalistisk utdannelse, men kom direkte fra praksisplass på et prosjekt mot korrupsjon som støttes av regjeringene i blant annet USA, Storbritannia og Sverige.

Seks av de ansatte, inkludert Ponomarenko og Olena Goncharova, har vært på fullt betalt opphold som heltidspraktikanter i USA på et journalistisk prosjekt i samarbeid med det amerikanske utenriksdepartementet.

Den mest meriterte, reporteren Igor Kossov, har for noen år siden vært en integrert journalist i Irak for USA Today.

Det er en type CV du ikke finner hos mange journalister i Sverige. Men USA har også pumpet penger inn i land som Ukraina, ved å spesifikt fange opp unge mennesker og engasjere dem i ulike utdanningsprosjekter. Det kan dreie seg om å bekjempe korrupsjon eller å beskytte rettighetene til sårbare minoriteter, men som USAID selv skriver: «vår innsats fokuserer på intervensjoner som fremmer amerikanske interesser».

Det er en innsats som nå betaler seg – for journalistene som ble utdannet av USA er nå de som har blitt Ukrainas stemme i verden.


Fakta

UPA

En nasjonalistisk hær under Stepan Bandera som samarbeidet med tyskerne under andre verdenskrig og gjorde seg skyldig i etnisk rensing.

USAID

Organisasjon opprettet av den amerikanske regjeringen for å «fremme USAs økonomiske og sikkerhetsmessige interesser» og bidra til utvikling i verden.

Denne artikkelen ble først publisert som lederartikkel i svenske ETC.

Forrige artikkelViktig seier for Houthi-geriljaen i Jemen
Neste artikkelDen «klassiske» fascismen i Øst-Europa