En virkelig kunnskapsbase

0

I tre korte foredrag forklarer sjefredaktør Pål Steigan bakgrunnen for og oppgavene til nettavisa steigan.no. Dette er foredrag nummer to som handler om hvordan en skal utvikle en kunnskapsdatabase.

Steigan sier om seg sjøl at han leste leksikon som sengelektyre fra han var guttunge. I 1985 ble han ansatt som leksikonredaktør i J. W. Cappelens forlag og fikk i oppgave å digitalisere forlagets leksikonbase og leksikonproduksjon. Dette førte også til at han ble deltaker i ei prosjektgruppe for bruk av on-line databaser sammen med Nasjonalbiblioteket og kolleger fra andre norske forlag. I 1987 var han redaktør for det første europeiske leksikonet på CD-ROM og ga seinere ut Nordens første multimedialeksikon på CD-ROM. På 1990-tallet ledet han Cappelens prosjekt med å legge leksikonet ut på nettet og CAPLEX på internett så dagens lys i 1997, fem år før Wikipedia.

Regjeringa Jagland inviterte i sin tid til opprettelsen av en Nasjonal kunnskapsbase og sammen med dataeksperten Steve Pepper skrev Steigan en kronikk i Aftenposten om det de kalte en åpen og demokratisk nasjonal kunnskapsbase. Artikkelen åpnet slik:

«Da Denis Didérot og Jean d’Alembert skapte Den store encyclopedien i Frankrike på 1700-tallet hadde de som mål å samle all sin tids kunnskap i dette verket. Deres erklærte hensikt var å bryte elitenes kunnskapsmonopol og bringe kunnskapen til folkeflertallet, slik at det kunne bane vei for et folkestyre

Steve samlet disse tankene i et viktig dokument som kan lastes ned her. Steigan var en sentral bidragsyter til Kunnskapsforlagets forslag til opplegget for en nasjonal kunnskapsbase.

Men som kjent tapte Jagland valget og Kristin Clemet la ned hele prosjektet.

Tankene som lå bak forslaget om en nasjonal kunnskapsbase er ført videre av Steigan i nettavisa steigan.no.

Tredje og siste foredrag i denne serien finner du her:

Ikke bare avis, men også en kunnskapsbase og et oppslagsverk

Forrige artikkelBakgrunnen for nettavisa steigan.no
Neste artikkelI 2025 stenges 2G – det vil bli dyrt for mange virksomheter og privatpersoner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).