Derfor er GoliatVind en dårlig idé

0

Terje Aasland og Olje- og energidepartementet (OED) ser ut til å støtte GoliatVind ved å gi dem en rask tillatelse til å starte utviklingen av anlegget – uten å følge den vanlige prosessen. Dette er Motvind Norge kritiske til.

Organisasjonen skriver i ei pressemelding:

GoliatVind er et forslag om å bygge et vindkraftanlegg i havet utenfor Troms. GoliatVind ønsker å installere fem store vindturbiner, hver med en høyde på opptil 300 meter. 

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har identifisert 20 områder i havet utenfor Norge som potensielle steder for å bygge havvindparker. NVEs plan er å gjøre grundige undersøkelser av disse områdene for å vurdere konsekvensene, som for eksempel hvordan de kan påvirke natur, arealkonflikter og lokalsamfunn.  GoliatVind-prosjektet ligger utenfor disse foreslåtte områdene. 

Motvind Norge er svært bekymret for at OEDs støtte til GoliatVind ignorerer viktige trinn i planleggingsprosessen. Disse trinnene inkluderer blant annet nasjonal arealkartlegging, konsekvensutredninger med offentlig høring før arealtildeling og undervannskartlegging av området. Ved å hoppe over disse trinnene, frykter vi at viktige miljømessige og sosiale konsekvenser ikke blir vurdert.

Havvindparker vil påvirke fiskerinæringen ved at store områder av havet blir utilgjengelige for fiske på grunn av vindturbinene. Det er også bekymringer rundt hvordan disse anleggene kan påvirke det biologiske mangfoldet, sårbare naturområder i havet og gi fugledød. Les gjerne denne artikkelen på NRK.no om manglende kartlegging. 

Får GoliatVind lov til å sette opp fem vindturbiner på denne hurtigmåten frykter vi at andre aktører vil gjøre det på samme vis etter dem. 

Vi kan i praksis miste kontrollen på utvikling av vindkraft til havs i Norge.

Hvem og hva er GoliatVind?

Skal man bedømme etter firmaopplysningene i Proff.no er GoliatVind et tomt selskap. Det har en minste aksjekapital på 30.000 kroner og er uten substans. Det lukter oppkjøpskandidat lang vei.

De skriver at det er Source Galileo som står bak. De skal samarbeide med Vår Energi, som er ENI, JPMorgan og State Street. De signaliserer et samarbeid med Odfjell Oceanwind, som heller ikke er noe særlig til selskap etter sine tall på Proff.no.

Samme gamle, samme gamle: Det er slik det gjøres. Det lages noen pene Powerpoint-presentasjoner og noen forlokkende nettsider med «flotte navn» og etableres et tomt selskap. Det hele er til å begynne med en salsgoperasjon overfor medier og myndigheter. Hvem vil ikke være med GoliatVind? Får man napp, så pumper man opp selskapet til er klar til å bli kjøpt for noen hundre millioner. Norges natur og miljø blir ødelagt og plyndret, og de «vanlige mistenkte» stikker av med profitten.

(Goliat kan høres stort og sterkt ut, men var det ikke sånn at jyplingen David la Goliat død med et velrettet slyngekast mot pannebrasken?)

Forrige artikkelMange europeiske politikere ønsker samarbeid med BRICS
Neste artikkelRussland gjør seg klar for en vidunderlig ny verden