Verdens største pengevaskemaskin – og Norge bidrar

0

BlackRock har tatt fullstendig kontroll over Ukrainas finanser. Sjefredaktør Pål Steigan forklarer hvordan.

Milliarder av dollar, euro og kroner strømmer inn i Ukraina. De havner åpenbart ikke hos det ukrainske folket som er enda fattigere enn før, men de havner i et svært lukrativt marked der de inngår i verdens største pengevaskingsanlegg for så å dukke opp på kontoene til oligarker, våpenhandlere, spekulanter eller amerikanske senatorer og investorer.

Les også: Zelensky legger Ukraina åpent for BlackRock

Vladimir Zelenskyy og BlackRocks Larry Fink ble enige 28. desember 2022 om å «fokusere på kort sikt på å koordinere innsatsen til alle potensielle investorer og deltakere i gjenoppbyggingen av landet vårt, og kanalisere investeringer inn i de mest relevante og virkningsfulle sektorene i den ukrainske økonomien.» Dette skriver CNBC.

Vesten forbereder seg på å plyndre etterkrigstidas Ukraina med nyliberal sjokkterapi

Mens USA og Europa oversvømmer Ukraina med våpen for titalls milliarder dollar, bruker det som en anti-russisk stedfortreder og heller bensin på bålet til en brutal krig som ødelegger landet, legger de også planer om å plyndre landets etterkrigsøkonomi.

Representanter for vestlige regjeringer og selskaper møttes i Sveits i juli 2022 for å planlegge en rekke harde nyliberalistiske politiske retningslinjer som skal påtvinges Ukraina etter krigen, og ber om å kutte arbeidslovgivningen, «åpne markeder», droppe tollsatser, deregulere industrier og «selge statseide bedrifter til private investorer.»

Den 4. og 5. juli 2022 møttes topptjenestemenn fra USA, EU, Storbritannia, Japan og Sør-Korea i Sveits for en såkalt «Ukraina Recovery Conference«. Der planla de Ukrainas gjenoppbygging etter krigen og kunngjorde ytelsesforpliktelser – mens de siklet over en bonanza av potensielle kontrakter.

I mars 2022 vedtok det ukrainske parlamentet en nødlovgivning som tillater arbeidsgivere å suspendere tariffavtaler. Så i mai vedtok parlamentet ei permanent reformpakke som effektivt fritok det store flertallet av ukrainske arbeidere (de i bedrifter med færre enn 200 ansatte) fra ukrainsk arbeidslov.

Dokumenter som ble lekket i 2021 viste at den britiske regjeringa veiledet ukrainske tjenestemenn i hvordan de kunne overbevise en motstridig offentlighet til å gi opp arbeidernes rettigheter og implementere antifagforeningspolitikk. Opplæringsmateriell beklaget at folkemeningen til de foreslåtte reformene var overveldende negativ, men ga meldingsstrategier for å villede ukrainere til å støtte dem.

Thomas Fazi: Kapitalistene sirkler over Ukraina

Dette er det største finansielle svindelsystemet noensinne. Det betyr en fullstendig plyndring av Ukrainas ressurser under ledelse av verdens største finansfyrster. Og det bidrar til en hvitvaskingsoperasjon uten sidestykke der offentlig bistand fra Vesten og deriblant Norge inngår. Norsk venstreside, som ifølge sine programmer er imot både hvitvasking, finanskapitalister og misbruk av offentlige midler, bidrar entusiastisk og kaller det «solidaritet» og «anti-imperialisme».

Forrige artikkelKnebling og demonisering av Palestinasypatisører i Frankrike
Neste artikkelNorge har allerede fått sult, flere hopper over måltider, og alt er i rute
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).