Sør-Afrika leder an i arbeidet for «exit WHO»

0
Kartet er speilvendt
Julia Schreiner Benito.

Sør-Afrika leder an i en kampanje for å få afrikanske land til å trekke seg ut av WHO. Advokat, aktivist og journalist Shabnam Palesa Mohamed fronter saken.

Aktivister i Sør-Afrika protesterer mot WHO generelt og IHR-endringer og pandemitraktaten spesielt. Her kan du lese mer om advokaten, journalisten og aktivisten Shabnam Palesa Mohamed og hennes arbeid. (Du kan følge henne på Twitter / X @ShabnamPalesaMo)

Målet med aktivismen er å «skape mekanismer for reell helse og velvære, og å samarbeide med afrikanske land og andre pålitelige allierte».

Aktivist, advokat og journalist Shabnam Palesa Mohamed

WHO: “Konsentrasjon av makt og sensur”

Noe av begrunnelsen for ønsket om exit WHO, er at denne er “en organisasjon av maktkonsentrasjon og sensur.” Aktivistene mener at WHO bryter med nasjonal selvbestemmelse og er preget av interessekonflikter gjennom dens finansiering. Minst 80 prosent av WHOs budsjett er fra private aktører og stiftelser hvorav Bill and Melinda Gates Foundation er den største.

Aktivistene viser også til at WHO-relaterte programmer i Afrika har skadet befolkningen. Dessuten at WHOs ansatte har blitt funnet skyldige i seksuelle overgrep i Afrika, samt økonomisk kriminalitet.

WHO er en organisasjon av maktkonsentrasjon og sensur

Sør-Afrika nekter å “bli kolonisert”

Fra kampanjen for å få Sør-Afrika spesielt og Afrika generelt ut av WHO, lyder det at landene ikke ønsker “å bli kolonisert og kontrollert av WHO-relatert farmasøytisk industri. Med kontrakter som holder landets naturressurser, ambassader, banksystem, militære som sikkerhet for farmasøytiske produkter og teknologier”.

Helse er mer enn kjemiske produkter

Aktivistene viser til at “helse er mer enn kjemiske medisiner og vaksiner, og at vaksiner kan skade mennesker.” Naturlige, lokale, tradisjonelle medisiner har en avgjørende rolle, viser aktivist Palesa Mohamed til.

Hun minner også om at trygge, effektive og rimelige off-label medisiner har en viktig rolle i regionen: “Sør-Afrika har etiske og kompetente forskere, helsepersonell og tradisjonelle healere med helhetlige løsninger for helsa. Sør-Afrika har naturlige og andre ressurser for å skape tilgang til ekte helse for alle innbyggerne, spesielt barn”, lyder det i kampanjen.

Krever at interessekonflikter oppgis

Videre ønsker kampanjen for å gå ut av WHO transparens om “at faktiske og potensielle interessekonflikter, som fordeler og konkurrerende interesser eller lojalitet, skal erklæres av sponsorene og andre ved å publisere detaljer om dette på deres nettsteder, i sosiale og i tradisjonelle medier.”

Aktivistene mener at enhver som har en stilling i WHO, eller som er rådgiver der, ikke kan ha en rådgivende stilling innen helse eller i noe departement i Sør-Afrika. I tillegg argumenterer de for at uredigerte avtaler om koronavaksinene med farmasøytiske selskaper gjøres kjent. Dessuten at tiltak iverksette for å kansellere slike kontrakter.

Her kan du lese rapporten fra World Council for Health, den gir kritiske svar til de endringer som pågår i IHR, De internasjonale helsereguleringene i WHO.


Denne artikkelen ble først publisert av hemali.

Forrige artikkel«Høyesterett har konstruert et ibsensk luftslott»
Neste artikkelI Irak og Syria væpnet kamp mot USAs okkupasjon