Hvem er Geert Wilders, den islamfiendtlige nederlandske valgvinneren?

0
Av Terje Sørensen

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat.

Selv om han anser seg som liberaler, har politikeren vært en frittalende kritiker av religionen og møtt dødstrusler for sine synspunkter

Geert Wilders er en trofast tilhenger av den nederlandske opposisjonen, hvis kontroversielle syn på innvandring og islam har fått ham til å leve under politibeskyttelse i nesten to tiår. Nå, etter en fersk valgseier, har han en sjanse til å bli Nederlands neste statsminister.

Wilders’ Frihetsparti («Partij voor de Vrijheid» – PVV) vant 37 seter i onsdagens generalvalg, mer enn doblet sin tilstedeværelse i parlamentet og gjorde det til landets største enkeltparti. Etter flere tiår i opposisjon erklærte Wilders i sin seierstale at han har til hensikt å danne en regjering, og er «trygg på at han kan nå en avtale» med det vanlige høyre, som i årevis har steilet over å jobbe med PVV.

Wilders begynte sin politiske karriere som medlem av avtroppende statsminister Ruttes Folkeparti for frihet og demokrati («Volkspartij voor Vrijheid en Democratie» – VVD). Etter drapet på Pim Fortuyn – en populær politiker og islamkritiker – i 2002, holdt Wilders en rekke taler som fordømte multikulturalisme og islamsk innvandring. Da VVD støttet tilbudet til Tyrkia om EU-medlemskap i 2004, skilte Wilders seg fra partiet og dannet PVV.

I et manifest publisert to år senere, oppfordret Wilders til et moratorium på all ikke-vestlig innvandring til Nederland, et forbud mot grunnleggelsen av nye moskeer, og en skatt på muslimske kvinners bruk av hijab.

Wilders fortsatte med å kalle den islamske profeten Muhammed «djevelen», Koranen «en fascistisk bok» som burde forbys, og marokkanske innvandrere «gateterrorister».

Wilders’ uforsonlige holdninger og tilbøyelighet til politiske stunts – inkludert hans vertskap for en «profet Muhammed-tegneseriekonkurranse» i 2019 – har ført til dødstrusler fra ekstremistiske predikanter og terrororganisasjoner, inkludert al-Qaida. Han ble satt under politibeskyttelse i 2004, etter at planer for attentatet ble oppdaget, og den dag i dag blir han overvåket 24/7 av væpnede offiserer.

Wilders har blitt stilt for retten to ganger for hatefulle ytringer i Nederland. I 2016 fant en domstol ham skyldig i å ha oppfordret til «diskriminering og hat» over en tale han holdt to år tidligere, der han spurte sine tilhengere om de ønsket «færre marokkanere» i landet. Dommen ble opphevet i 2020.

Mens Wilders ofte beskrives i media som «ytre høyre», avviser han merkelappen og har distansert seg fra andre europeiske høyreorienterte bevegelser. «Jeg er veldig redd for å bli knyttet til høyrefascistiske grupper,» sa han til The Guardian i 2008, og forklarte i påfølgende intervjuer at han ser på islam som en trussel mot kvinners og LHBT-rettigheter, ytringsfrihet og sosial toleranse.

Wilders tonet ned sin anti-islamske retorikk under årets valgkamp, selv om innvandring fortsatt sto i sentrum. Hans manifest lovet frys av opptak av asylsøkere, deportering av kriminelle innvandrere og prioritering av innfødte nederlendere for sosial boligbygging.

«Nederland vil bli returnert til nederlenderne,» sa han i sin seierstale, og erklærte at «asyltsunamien vil bli dempet». I et nikk til potensielle koalisjonspartnere – sannsynligvis VVD eller det nydannede og sentrumsorienterte partiet Nieuw Sociaal Contract («Nye Sosiale Kontrakt» – la han til at alle hans forslag vil være «innenfor loven og grunnloven».

I årets manifest foreslo Wilders også å enten holde en folkeavstemning om å forlate EU eller dramatisk senke Nederlands bidrag til unionen, skrote klimalovgivningen og stanse våpenoverføringer til Ukraina.

Mens Wilders har fordømt Russlands militæroperasjon i Ukraina, argumenterer han for at Nederland bør styrke sitt eget militære i stedet for Kievs. Wilders har også lovet å blokkere Ukrainas inntreden i EU og NATO, og har kalt sanksjonene mot Russland «ineffektive og også dårlige for Nederland».

– Vi ønsker å styre og … vi skal styre, sa Wilders i talen onsdag kveld. For å gjøre det vil Wilders trenge støtte fra 38 andre lovgivere for å utgjøre et flertall, en situasjon som kan føre til langvarige samtaler og kompromiss fra PVVV-lederen. Den nye sosialkontraktlederen Pieter Omtzigt sa at hans parti er «tilgjengelig for å regjere», og potensielt la til ytterligere 20 seter, mens Thierry Baudet, som med sitt høyreorienterte Forum for demokrati («Forum voor Democratie» – FVD) bare klarte å sikre seg tre seter, sa at han ville «bidra … på noen måte.»

Med 24 seter er sentrum-høyre-partiet VVD en potensiell koalisjonspartner, etter å ha sikret PVVs støtte til å danne regjering i 2010. Avtalen falt imidlertid fra hverandre i løpet av to år, og VVDs nåværende leder, Dilan Yesilgoz, har tidligere utelukket å gå inn i en koalisjon med Wilders.

Terje Sørensen, pensjonert advokat

Forrige artikkelSosialismen er en historisk prosess
Neste artikkelNettavisens krigsbegeistring til tross – Vesten taper i Ukraina