EU utvider godkjennelsen til glyfosat

0
Sprøyting med glyfosat

I forrige uke ble det bestemt å tillate bruk av sprøytemiddelet glyfosat i 10 nye år.

Av Guro Høgberg.

Utvidelsen skjer etter at EU-landene fremdeles ikke greier å komme til enighet om utfasing av stoffet. Utvidelsen skjer til tross for at Verdens helseorganisasjon (WHO) i 2015 konkluderte med at glyfosat kan være kreftfremkallende, og at stoffet utgjør en stor risiko for biologisk mangfold.

Glyfosat er den aktive ingrediensen i Bayers Roundup, tidligere produsert av Monsanto, og i mange generiske herbicidformuleringer. Godkjenningen av glyfosat i EU skulle utløpe 15. desember i år. EU-komminsjonens forlengede godkjenning inneholder noen nye betingelser, blant annet et forbud mot å bruke kjemikaliet til å tørke avlinger før innhøsting og tiltak for å beskytte arter som ikke er målarter.

EUs medlemsland har fortsatt mulighet til å forby glyfosat i sine jurisdiksjoner “hvis de anser dette som nødvendig basert på resultatet av risikovurderinger, spesielt med tanke på behovet for å beskytte det biologiske mangfoldet”, sier EU-kommisjonen.

– Alarmerende

Flere miljøorganisasjoner som i årevis har presset på for et forbud mot glyfosat, er skuffet over kommisjonens beslutning. “Det finnes alarmerende bevis på kreftrisikoen forbundet med glyfosat, i tillegg til et utall andre rapporterte skadevirkninger”, sier Angeliki Lyssimachou, leder for vitenskap og politikk i Pesticide Action Network (PAN) Europe, i en uttalelse.

For Glyphosate Renewal Group (GRG) er utvidelse imidlertid godt nytt. GRG er en sammenslutning av selskaper som jobber for å fornye EU-godkjennelsen av glyfosat. For å oppnå dette, har medlemsbedriftene i GRG gått sammen om å utarbeide en felles dokumentasjon med vitenskapelige studier og informasjonen om sikkerheten til glyfosat.

Nåværende medlemmer av GRG er

  • Albaugh Europe SARL
  • Barclay Chemicals Manufacturing Ltd.
  • Bayer Agriculture bvba
  • Ciech Sarzyna S.A.
  • Industrias Afrasa S.A
  • Nufarm GMBH & Co.KG
  • Sinon Corporation
  • Syngenta Crop Protection AG

Glyfosat dreper og hemmer mikrober i tarmen hos mennesker og dyr, og i jordsmonn
Jan Raa

Mest brukte virkestoff

På sin hjemmeside har GRG en egen side med ofte stilte spørsmål om glyfosat. På spørsmålet om virkestoffet utgjør noen risiko for menneskers helse, svarer de følgende:

Glyfosat er et av de mest brukte virkestoffene i ugressmidler som er utviklet for å forhindre uønsket ugressvekst i dyrkede avlinger. Ledende helsemyndigheter i USA, Europa, for eksempel i Tyskland, Australia, Korea, Canada, New Zealand, Japan og andre steder i verden konkluderer med at glyfosatbaserte produkter er trygge når de brukes i henhold til instruksjonene på etiketten.

Glyfosatbaserte ugressmidler har vært brukt trygt og med godt resultat i mer enn 40 år og er blant de mest grundig studerte produktene i sitt slag.

– Ingen gladnyhet

I en artikkel i Hemali 3. november skriver Jan Raa, mikrobiolog og profesor emeritus, at glyfosat dreper og hemmer mikrober i tarmen hos mennesker og dyr, og i jordsmonn. Det er overbevisende dokumentasjon på at mer enn halvparten av mikrobene i tarmen hos mennesker blir berørt. Drapsmekanismen er akkurat den samme som for planter; blokkering av biosyntesen av de aromatiske aminosyrene tryptofan, fenylalanin og tyrosin. Selv i svært lave konsentrasjoner vil glyfosat derfor føre til utarming av de mikrobielle økosystemene i tarm og jord, og skape ubalanse (dysbiose) mellom mikrobeartene i disse økosystemene. Den akutte giftigheten er ikke nødvendigvis stor.

Hemali har tidligere omtalt glyfosat i flerer artikler. Les mer om temaet her:

Glyfosat -verre enn antatt?
Hvordan påvirkes dyr og miljø av glyfosat?
Hvordan påvirkes mennesker?
Monsantos juridiske prosesser og politiske spill

Kilder

Økologisk Norge
Chemical & Engineering News
No qualified majority reached by Member States to renew or reject the approval of glyphosate


Denne artikkelen ble først publisert av hemali.


Det globale markedet for glyfosat antas å nå 8,9 milliarder dollar i 2026

Forrige artikkelVestens dobbeltmoral
Neste artikkelHizbollah trapper opp angrepene på den israelske grensa
Guro Høgberg
Guro Høgberg er journalist i nettavisa hemali.