USA ser på korrupsjon i Ukraina som en stor trussel

0

Ifølge den systemlojale avisa Politico viser et hemmelig dokumentet at USA er mye mer bekymret for korrupsjonen i Ukraina enn de vil si offentlig. Dette kommer til uttrykk i en lekket amerikansk regjeringsstrategi melder POLITICO mandag.

Utenriksdepartementet i USA offentliggjorde i det stille en 22-siders offentlig versjon av en integrert landstrategi for Ukraina som gjør det klart at korrupsjon er en stor bekymring for USA. Strategien skisserer langsiktige mål for USAs politikk i Ukraina med vekt på å utrydde korrupsjon. «Ukraina må drepe korrupsjonsdragen en gang for alle», heter det i det offentlige dokumentet.

Ifølge POLITICO er den konfidensielle versjonen av strategien tre ganger så lang og bruker mye sterkere språk når man diskuterer Ukrainas korrupsjon. Det konfidensielle dokumentet advarer:

Den «sensitive, men uklassifiserte» versjonen av den langsiktige amerikanske planen beskriver en rekke skritt Washington tar for å hjelpe Kiev med å utrydde korrupsjon og tjuveri og ellers reformere en rekke ukrainske sektorer. Dokumentet understreker at korrupsjon kan få vestlige allierte til å forlate Ukrainas kamp mot Russlands invasjon, og at Kiev ikke kan utsette innsatsen mot korrupsjon.

«Oppfatninger av korrupsjon på høyt nivå», advarer den konfidensielle versjonen av dokumentet, kan «undergrave den ukrainske offentlighetens og utenlandske lederes tillit til krigstidsregjeringen».

Det har lenge vært kjent at Ukraina er et av Europas mest korrupte land.

Aftenposten avslører den enorme korrupsjonen i Ukraina.

Sannheten om korrupsjon, fattigdom, prostitusjon og utnyttelse i Ukraina.

2016: Pengefondet IMF truer med å bryte med Ukraina på grunn av korrupsjon.

Medier i USA gjenoppdager korrupsjonen i Ukraina.

USA har forsøkt å bagatellisere problemet ettersom det har pøst titalls milliarder dollar i våpen og økonomisk hjelp siden den russiske invasjonen. Men nylige korrupsjonsskandaler har brakt ukrainsk korrupsjon tilbake i nyhetene og resultert i masseoppsigelser, inkludert president Volodymyr Zelenskys nylige avskjedigelse av sin forsvarsminister og seks viseforsvarsministre.

En amerikansk tjenestemann som snakket med Politico erkjente at «det er noen ærlige samtaler som skjer bak kulissene» angående Ukrainas korrupsjon. En annen amerikansk tjenestemann sa at Biden-administrasjonen diskuterte med ukrainske embetsrepresentanter ideen om muligens å betinge fremtidig økonomisk bistand på «reformer for å løse korrupsjon og gjøre Ukraina til et mer attraktivt sted for private investeringer».

Administrasjonen ønsker å presse Ukraina til å redusere svindelen og korrupsjon, ikke minst fordi amerikanske dollar står på spill. Men å være for høylytt om dette kan oppmuntre motstandere av amerikansk bistand til Ukraina, mange av dem republikanske lovgivere som prøver å blokkere slik bistand. Enhver oppfatning av svekket amerikansk støtte til Kiev kan også få flere europeiske land til å tenke seg om to ganger.

Her hjemme har et samstemt Storting lukket øynene for korrupsjonen i Ukraina. Til og med partier som SV og Rødt som pleier å være på vakt mot tjuveri av offentlige penger, later som om de ikke har hørt om korrupsjonen i Ukraina og øser milliarder av skattekroner ned i den svarte avgrunnen som er Ukraina. Mesteparten av pengene vil de aldri kunne gjøre rede for. Denne blåøyde naiviteten har gjort Norge til det ideelle landet å forsyne seg fra, og Norge er da også suverent på toppen av lista over land som gir mest penger til Ukraina målt etter BNP.

Tjenestemannen som uttalte seg til Politico sa at ideen om betingelser for militærhjelp ikke blir diskutert ettersom administrasjonen er fast bestemt på å holde stedfortrederkrigen gående, uansett hvilke risikoer eller kostnader som er involvert.

Andre langsiktige mål for Ukraina som er skissert i strategien, inkluderer at Ukrainas militære vedtar NATO-standarder og etablerer en «innenlandsk forsvarsindustri» i Ukraina som er «i stand til å støtte kjernebehov». Strategien krever også opprettelsen av en «motstandsplan på nasjonalt nivå», noe som kan bety at USA støtter et opprør hvis Russland tar mer territorium. Utenriksdepartementet ville ikke avklare dette punktet da de ble spurt av Politico.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDe falske argumentene for NATO-medlemskap (og Klassekampens falskhet om samme)
Neste artikkelRentefest til 50 milliarder i DNB