Er Norge verdens mest naive land?

0

Norge gir mange ganger mer til Europas mest korrupte land enn USA og er på topp i verden etter bruttonasjonalprodukt. Sjøl amerikansk presse og amerikanske politikere beskriver Ukraina som et land der milliarder og våpen blir sporløst borte. Likevel har norske storingspartier fra FRP til Rødt satset nordmenns skattepenger på våpenindustrien og Ukrainas oligarker.

How Norway outstrips US on Ukraine spending

BBC har intervjuet Alyssa Demus, en internasjonal forsvarsforsker for Rand Corporation, og skriver:

Ifølge data samlet inn av Kiel-instituttet for verdensøkonomien hadde Norge per utgangen av juli gitt den høyeste prosentandelen, med 1,4 %. Estland og de to andre baltiske landene som grenser til Russland gir alle også over 1 %

Hva dette koker ned til, sier Demus, er et spørsmål om perspektiv. For noen er Ukraina et fjerntliggende land som mange amerikanere ikke kjenner til eller bryr seg om.

For andre er det en viktig kampplass for en global konflikt, der USA hjelper en nasjon med å forsvare sin territoriale integritet og suverenitet, samtidig som den fornedrer en utenlandsk motstander til en (relativ) røverpris og uten tap av amerikanske liv.

«Hvis du snakker om ren kostnads-nytte-analyse,» sier hun, «avhenger det litt av hva du verdsetter.»

Norge har gitt over fem ganger så mye som USA i forhold til BNP.

Er vi verdens mest blåøyde og lettlurte folk?

Dette gir Norge fantasisummer til:

Aftenposten og korrupsjon i Ukraina

New York Times: ‘Where Is the Money?’ Military Graft Becomes a Headache for Ukraine

Forrige artikkelDe som eier mediehusene styrer opinionen i Norge
Neste artikkelUkrainifisering av Norge?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).