Strømprisen hopper igjen – til tross for rekordhøye vannmagasiner

0
Innfelt foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB

Timesprisene på strøm når sitt høyeste nivå på et halvår i Sør-Norge fredag. Samtidig har fyllingsgraden ikke vært høyere på 20 år på Vestlandet. Dette skriver NTB.

Nesten tre kroner kilowatten på det meste mandag morgen, skriver HA.

Etter noen måneder med strømpriser nærmere null stort sett over hele Norge, fyker strømprisene i taket på mandag, og er mangedoblet i forhold til for få uker siden. Det var mellom klokken 8 og 9 i dag at prisene var på det høyeste.

Bor du Østlandet måtte du ut med 281 øre per kWh med moms inkludert i morgentimene mandag – før strømstøtte.

Det samme må sørlendingene. Bor du i Nord-Norge, derimot slipper du unna med 33 øre på det meste. På NVE rapporteres det om fulle magasiner, så hva skyldes de høye prisene?

– Det stemmer at det er bedre magasinfylling enn det som er normalt for årstiden og god kraftbalanse. Det har vært mye vind, men den har løyet i Norden. Den ligger på 10 prosent av normalen. Samtidig har det vært kjølig, og nedbøren har kommet som snø flere steder slik at tilsiget til elvekraftkraftverk, har blitt redusert, slik at det er høye strømpriser i hele Norden, sier senioranalytiker Benjamin Thomassen i Volue Insight til Nettavisen.

– Produksjon til en høyere pris som egentlig skal kjøres på vinteren, har startet nå.

Som trøst til norske forbrukere som synes dette er vanvittig sier Thomassen at «prisene i Norden er lavere enn på kontinentet».

Støre-regjeringas strømpolitikk viser sin elendighet

Et av LOs mektigste forbund, med 170.000 medlemmer, krever at Norge går ut av Acer og EUs energiunion.

Dette skriver Fri Fagbevegelse, som fortsetter:

Strøm skal være et konkurransefortrinn for norsk industri, krever et samlet Fellesforbund.

– Dette er et oppgjør med den markedsbaserte kraftpolitikken. Det er en svært tydelig marsjordre til ledelsen, sier Atle Tranøy. Han har i en årrekke vært en viktig tillitsvalgt i industrien.

Jonas Gahr Støre gikk på et fullstendig nederlag på landsmøtet til Fellesforbundet. Han var sjøl til stede, men måtte oppleve at hans kraftpolitikk ble dømt nord og ned av det store flertallet av delegatene.

351 delegater stemte for for at forbundet skal gå ut av Acer, begrunnet med at «Fellesforbundets mål forutsetter et oppgjør med vårt eksisterende markedsbaserte kraftregime».

Kraftopposisjonen fikk et like stort flertall med seg på å gå inn for å reforhandle avtalene om kraftkabler til utlandet. Målet er å redusere prissmitten. Her hadde mindretallet gått inn for å utrede tiltak for å redusere prissmitten gjennom utenlandskablene.

I tillegg vedtok forbundet at:

  • Strøm skal være en strategisk samfunnsressurs under demokratisk kontroll.
  • Prisdannelsen i kraftsystemet må settes med basis i produksjonskostnadene, ikke slik dagens børsdrevne marked fungerer, der prisen styres av høyeste budgiver i Europa.
  • Strøm er en strategisk innsatsfaktor for industrien og et grunnleggende gode for husholdningene.

Medlemmene av Fellesforbundet oppfatter landsmøtets vedtak som en marsjordre til den nyvalgte forbundsledelsen, og med dagens priser i det vanvittige kraftmarkedet får den nok å henge fingrene i. Tålmodigheten begynner å bli tynnslitt, og det hjelper nok ikke mye å vise til «det grønne skiftet».

Tamburstuen: Løgn at strømmarkedet har tjent oss godt!

Arbeiderpartiveteranen Trygve Tamburstuen på energimøtet i Troms Nei til EU: Norge har et kraftoverskudd på 16 TWh, men likevel blir prisen på strøm i Norge satt ut fra høyeste pris i EU-markedet.

Det er ikke sant at vi har et kraftunderskudd og trenger utenlandskablene av den grunn. Norge har et kraftoverskudd på 16 TWh, men likevel blir prisen på strøm i Norge satt ut fra høyeste pris i EU-markedet. Når Støre og andre hevder at dette systemet har tjent oss godt, er det direkte løgn, sa Tamburstuen. Tvert imot er det systemet som har skapt strømpriskrisen.

Trygve Tamburstuen skrev en artikkel på NRK Ytring i fjor der han slo fast:

Vi må ta tilbake kontrollen over kraftressursene. Da må det radikale endringer til.

Tjener milliarder

Kraftbørsen NordPool skulle fungere som omsetningssentral for norsk kraft, eid av Staten. Men når denne nå eies 66 prosent av det nederlandsbaserte børsselskapet Euronext – som også eier Oslo Børs og som tok 392 millioner i utbytte ut av Norge i fjor – er norsk kraft fullstendig prisgitt markedskrefter i Europa.

Følg pengene

Oslo børs ble solgt i 2018, til det samme firmaet Euronext, som i desember 2019 fikk kjøpe 66% av aksjene i kraftbørsselskapet Nordpool (Nordpool var opprinnelig etablert som et statlig selskap) 

Hovedeier i Nordpool er altså Euronext, Europas største børsselskap. Dette selskapet er igjen eid av amerikanske Intercontinental Exchange, som også eier de største amerikanske børsene. 

Og hvem eier tilfeldigvis Intercontinental Exchange?

De tre vanlige mistenkte er altså blant de fire største kapitalgruppene som tjener på den vanvittige norske strømpolitikken (og de tre er også blant de fire største eierne i Morgan Stanley).

Forrige artikkelSlovakia: Statsminister Fico kunngjør stans av militærhjelp til Ukraina
Neste artikkelDe skitne hendene til «de fem øynene»