Slovakia: Statsminister Fico kunngjør stans av militærhjelp til Ukraina

0
Til tross for vestlige forsøk på å påvirke valget i Slovakia ble Robert Fico valgt

Bratislava vil kun gi humanitær hjelp til Kiev fra nå av, sier den nyvalgte statsministeren.

Dette melder nettavisa Politico.

Slovakias nyvalgte statsminister Robert Fico lovet torsdag å slutte å levere våpen til Ukraina, bare én dag etter tiltredelsen.

Statsministeren sa til lovgiverne at Slovakia «ikke lenger ville levere våpen til Ukraina» og bare ville sende humanitær hjelp til Kiev, ifølge fransk nyhetsbyrå AFP.

«Jeg vil ikke støtte noen militær hjelp til Ukraina … En umiddelbar stans av militære operasjoner er den beste løsningen vi har for Ukraina,» sa Fico, som har hatt et problemfylt forhold til Ukraina som går tilbake over et tiår. «EU bør endre seg fra en våpenleverandør til en fredsstifter,» la han til.

Fico, som leder det venstrepopulistiske Smer-partiet, sto som den klare vinneren i Slovakias parlamentsvalg i september, og ble onsdag tatt i ed som leder av en koalisjonsregjering med det høyrepopulistiske SNS-partiet og det sosialdemokratiske Hlas-partiet.

Å stoppe våpenleveranser til Ukraina – sammen med motstand mot ytterligere europeiske sanksjoner mot Russland – var blant Ficos viktigste kampanjeløfter.

En britisk NGO ved navn Campaign for Freedom prøvde å påvirke valget i Slovakia. Redaksjonen i den slovakiske nettavisa CZ24.news har avslørt at Campaign for Freedom drev en omfattende kampanje for å prøve å påvirke utfallet av valget i Slovakia. Men de mislyktes altså.

Etter Ficos seier, hadde Slovakias midlertidige regjering kunngjort tidligere denne måneden at landet ikke ville sende ytterligere militærhjelp til Ukraina.

Under den forrige sentrum-høyre-regjeringen hadde Slovakia – som deler en grense med Ukraina – sendt flere våpenpakker til Kiev, inkludert et S-300 luftvernsystem og gamle MiG-29 jagerfly.

Ficos agenda sendte rystelser gjennom Brussel, og partiet for europeiske sosialister handlet raskt for å suspendere både Ficos Smer og hans koalisjonspartner Hlas etter at de to partiene kunngjorde at de ville danne en regjering.

Den nye statsministeren skal delta på sitt første toppmøte for europeiske ledere i Brussel torsdag og fredag, midt i bekymringer for at han vil slå seg sammen med Ungarns statsminister Viktor Orbán og true blokkens enhet i Ukraina og Russland.

Fico: Krigen startet i 2014

I et TV-intervju nylig sa Slovakias nye statsminister:

«Jeg tror at krigen i Ukraina ikke startet for ett år og en måned siden (registrert under kampanjen hans), men den startet i 2014 da ukrainske fascister drepte borgere med russisk nasjonalitet i Ukraina. Jeg har en annen mening om dette, jeg tror fortsatt at amerikanerne kjemper gjennom ukrainske soldater.»

Historiske gnisninger mellom Slovakia og Ukraina

Gjennom Trianon-avtalen i 1920 etter første verdenskrig ble området Rutenia innlemmet i Tsjekkoslovakia. Karpato-Ukraina var navnet på en selverklært selvstendig stat i det samme området i 1939, som kun varte i tre dager før den ble annektert av Ungarn. I dette området snakkes det ungarsk, slovensk og ukrainsk. Det har skiftet hender flere ganger siden første verdenskrig og er i dag en del av Ukraina. En kan nok trygt si at det ikke er noen kjærlighet tapt mellom Slovakia og Ukraina.

Som frontlinjestat til Ukraina og medlem av NATO er det kritisk både for Ukraina og alliansen at Slovakia nå stanser all militær støtte til Ukraina. Det betyr også at NATO ikke kan bruke landet som oppmarsjområde. Sammen med Viktor Orbán i Ungarn kan Robert Fico utgjøre en viktig hindring for NATOs videre krigsplaner.

Forrige artikkelHvordan står det til med våre velferdstjenester?
Neste artikkelStrømprisen hopper igjen – til tross for rekordhøye vannmagasiner