Staten New York gir Equinor og andre energigiganter en kald skulder

0

Statens myndigheter i New York har avvist en forespørsel fra Orsted, BP og Equinor om å øke prisen på elektrisitet i framtidige kraftkjøpskontrakter med offshore vindenergi, skriver Oilprice.com.

Det dreier seg om havvind, som heller ikke der er økonomisk lønnsomt.

Havvindutviklere er under press på grunn av økende råvare- og komponentkostnader, og høyere lånekostnader, noe som har sådd tvil om levedyktigheten til mange prosjekter. Faktisk rapporterte Reuters at noen prosjekter som er planlagt for farvannet utenfor kysten av New York kan trenge å revurderes i lys av myndighetenes beslutning.

«Sunrise Winds levedyktighet og dermed forutsetning for å bli konstruert er ekstremt utfordret uten denne justeringen,» sa Orsted til Reuters.

Sunrise Wind er et offshoreprosjekt med en planlagt kapasitet på 924 MW som kan levere strøm til 600.000 husstander. Ifølge Orsted vil det også innebære flere hundre millioner dollar i investeringer i staten og 800 arbeidsplasser.

«Disse prosjektene må være økonomisk bærekraftige for å fortsette,» sa presidenten for Equinor Renewables Americas til Reuters, med henvisning til de havvindprosjektene det norske energiselskapet leder i USA.

Ifølge Reuters er Equinor involvert i tre prosjekter med BP – 816 MW Empire Wind 1 og 1,26 GW Empire Wind 2, samt Beacon Wind Farm, med en anslått kapasitet på 1,23 GW.

Økende kostnader har slått beina under den økonomiske bærekraften til mange vindkraftprosjekter og førte tidligere i år til kanselleringen av et storstilt prosjekt utenfor kysten av Storbritannia.

Svenske Vattenfall, som ledet Norfolk Boreas-prosjektet, sa at de ville avslutte det etter at kostnadene økte med 40%, noe som gjorde prosjektet totalt ulønnsomt.

For å takle det økende kostnadsproblemet har vindutviklere henvendt seg til regjeringer og bedt om ytterligere skatteinsentiver og høyere strømpriser, noe som har avslørt myten om billig vindkraft.

New York Public Service Commission sa at hvis de hadde gått med på å gjøre det vindutviklerne ønsket, ville det ha økt strømprisene i New York med 6,7%, og de er allerede blant de høyeste i landet.

‘Pipe dream’? Biden’s offshore wind plan takes a hit.

Kommentar

Havvind er ikke miljøvennlig, det løser ingen klimaproblemer, det klarer ikke å erstatte fossil energi og det er heller ikke samfunnsmessig lønnsomt. Hva er da hovedgrunnen til den gigantiske satsinga på havvind? Gankse riktig: den er en finanisell operasjon der de rikeste av de rike skal tappe statskassene og forbrukerne for enda større verdier, og naturligvis med «klima» som det store påskuddet.

New York nekter å la lure lenger, men i Norge øser staten ut milliarder til prosjekter som aldri kommer til å bli bærekraftige, verken miljømessig eller økonomisk.

Les: Skrekktall for flytende havvind: – Kan koste 250 milliarder

Les mer på steigan.no om havvind

Forrige artikkelNoen er mette av krig, mens andre er sultne uten å erkjenne det overfor seg selv
Neste artikkelBritisk bondeopprør