Før han ble fjernet gjennom et militærkupp, ble Gabons håpløst korrupte president Ali Bongo kurtisert av Obama og feiret fra Washington til Davos. Den amerikanske krigen mot Libya som destabiliserte regionen hadde kanskje ikke lykkes uten ham. Dette skriver Max Blumental i The Grayzone.
Da en militærjunta arresterte president Ali Bongo Ondimba 30. august, ble Gabon den niende afrikanske nasjonen som avsatte sin regjering gjennom et militærkupp. Som borgere i Niger, Burkina Faso og Mali gjorde før dem, strømmet store mengder av gabonesere ut i gatene for å feire fjerningen av en vestlig støttet leder. Han og familien solte seg i glansen av sin overdådige livsstil mens mer enn en tredjedel av landets befolkning sank ned i den ytterste nød.
Arrestasjonen av Bongo ble skarpt fordømt i uttalelser fra Washington og Paris. Kuppet mot Bongo er et spesielt hardt slag for Barack Obama som betraktet den afrikanske oligarken som sin fremste mann på det afrikanske kontinentet, for å bruke uttrykket fra Foreign Policy: “Obama’s Man in Africa.”
Med Obamas hjelp forsøkte Bongo å profilere seg som en reformistisk modernisator. Han reiste gjentatte ganger til Davos i Sveits for å delta på World Economic Forum, hvor han ble utnevnt til «Agenda Contributor». Der lovet han å framskynde «den fjerde industrielle revolusjonen» i Afrika ved å implementere lukrative digitale identifiserings- og betalingssystemer blant landets ekstremt fattige befolkning.
Bongos biografi på WEF-nettstedet framstiller ham som en «talsperson for Afrika når det gjelder biologisk mangfold» og «komponist av musikalske stykker» og med interesser som omfatter «historie, fotball, klassisk musikk, jazz og bossa nova.» Den sjølutnevnte renessansemannen opptrådte som kompis Obama, småpratet med Klaus Schwab og utveksle varme håndtrykk med Bill Gates. Men hjemme fant han få venner blant de hardt prøvde gabonske massene.
En «global borger» møter sin skjebne hjemme
Ali Bongo kom til makta som sønn av den avdøde gabonesiske autokraten Omar Bongo Odinmba, som styrte landet fra 1967 til sin død. I 2004, et år etter å ha diskutert en avtale på 9 millioner dollar for å pusse på imaget sitt med den vanærede republikanske lobbyisten Jack Abramoff, sikret Bongo seg et møte med president George W. Bush. Da han døde fem år senere, etterlot han seg et presidentpalass til 500 millioner dollar, over et dusin luksuriøse hjem fra Paris til Beverly Hills, og et land oversvømmet av fattigdom.
Etter en kort periode som discoartist studerte Bongo ved Sorbonne i Frankrike og forberedte seg på å lede nasjonen sin. Da han ble innsatt som president i 2009, fortsatte han der faren slapp, og plyndret offentlige midler for å betale for et Boeing 777-fly og en flåte av luksusbiler mens han signerte heftige kontrakter med internasjonale PR-firmaer. Bongos søster, Pascaline, blåste ifølge et søksmål over 50 millioner dollar på jetsetferier og dyre hjem, mens familien hennes dyrket sosietetslivet i Paris ved å suge inn midler stjålet fra Bank of Central African States til kampanjekassa til de tidligere franske presidentene Nicolas Sarkozy og Jacques Chirac.
Bongos samarbeidsånd ga ham et besøk hos Obama i Washington. Mens han bodde i presidentens personlige bolig ble han den første afrikanske lederen som ba Gaddafi gi fra seg makta.
Gabon ligger ved Guineabukta og ble republikk og «uavhengig» av Frankrike i 1960. Etter omfattende oljefunn på 1970-tallet ble Gabon ved siden av Nigeria et av to afrikanske medlemsland av Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC). Gabon meldte seg ut i 1994, men ble medlem igjen fra 2016.
Oljerikdommen er ekstremt ulikt fordelt. Etter en vekst i BNP per innbygger til midten av 70-tallet har inntekten per innbygger blitt halvert. Landet er hardt urbanisert og landsbygda er mange steder avfolket. Kilde: Verdensbanken.
Gabon er ikke bare en olje- og gassprodusent. Gabon er også verdens nest største produsent av høyverdig manganmalm (45 til 50 %), bak Sør-Afrika. Landet har som mål å bli verdensledende, med en forventet produksjon på rundt 12 millioner tonn i løpet av få år.