Macron: Frankrike trekker seg fra Niger

0

President Emmanuel Macron kunngjorde søndag at Frankrike vil trekke sin ambassadør tilbake fra Niger, etterfulgt av den franske militære kontingenten i løpet av de kommende månedene, i et trekk som ble ønsket velkommen av Nigers militære ledere som et «skritt mot suverenitet». Dette skriver France24.

AfricaNews skriver:

Frankrike hadde stasjonert tusenvis av tropper i regionen på forespørsel fra afrikanske ledere for å bekjempe jihadistgrupper.

Frankrike har opprettholdt rundt 1500 soldater i Niger siden kuppet i juli, og hadde gjentatte ganger nektet en ordre fra den nye juntaen om å forlate sin ambassade og sa at Frankrike ikke anerkjente kupplederne som legitime.

Spenningen mellom Frankrike og Niger, en tidligere fransk koloni, har økt de siste ukene, og Macron sa nylig at diplomater overlevde på militærrasjoner mens de holdt seg til ambassaden.

I et intervju med France-2 TV sa Macron at han snakket søndag med den avsatte president Mohamed Bazoum, og fortalte ham at «Frankrike har bestemt seg for å bringe tilbake sin ambassadør, og i løpet av de kommende timene vil vår ambassadør og flere diplomater returnere til Frankrike. «

Han la til, «Og vi vil sette en stopper for vårt militære samarbeid med myndighetene i Niger.»

Han sa at troppene gradvis ville bli trukket ut, sannsynligvis mot slutten av året.

Frankrike og jihadistgruppene

Påstanden om at Frankrike har tropper i Afrika for å bekjempe jihadistene må tas med mer enn en klype salt. I virkeligheten er jihadistene et redskap for Frankrike, skriver Juan Manuel Olarieta

Frankrikes hemmelige tjenester i Sahel har aktivert jihadistgrupper for å destabilisere den nye regjeringa i Niger. Medlemmer av Al Qaida og det islamske kalifatet angrepet tropper fra Mali som var på vei mot grensa til Niger for å avverge militær invasjon.

Jihadistene har mottatt ordre om å øke terroraksjonene for å få folk til å tro at en tilbaketrekning av franske militære styrker fra regionen vil være synonymt med en gjenoppblomstring av voldelig ekstremisme og vil utgjøre en trussel mot befolkningen i Sahel.

Samarbeidet mellom DGSE, den franske spionasjen i utlandet og jihadistgrupper i Sahel har vært tydelig siden Macron beordret sin propagandakanal France24 til å fortsette sine sendinger med jihadistisk propaganda. Frankrike ønsker å beholde en tilstand av ustabilitet for å rettferdiggjøre sin militære tilstedeværelse og opprettholde plyndringen av råvarer, slik kona til den tidligere presidenten i Tsjad, Idriss Deby, nylig tilsto.

USA teller på knappene

Washington vil «vurdere alle fremtidige skritt» angående sin militære tilstedeværelse i Niger, etter Frankrikes kunngjøring om at de vil trekke sine tropper ut av landet innen utgangen av året, sa den amerikanske forsvarsministeren mandag.

Dette skriver AfricaNews.

– Mens vi gir diplomatiet en sjanse, vil vi også fortsette å utforske alle fremtidige skritt som vil prioritere både våre diplomatiske og sikkerhetsmessige mål, sa Lloyd Austin på en pressekonferanse i Kenyas hovedstad Nairobi, hvor han er på besøk.

USA har investert mye militært i Niger, ikke minst i form av en stor dronebase som spiller en sentral rolle i den amerikanske strategien for å kontrollere Vest-Afrika. Washington har åpenbart ikke noe ønske om å måtte oppgi den basen og de nye lederne i Niger har foreløpig ikke styrke nok til å tvinge amerikanerne ut dersom de skulle ønske det.

Basen har kostet 250 millioner dollar og skal være bemannet med 1000 soldater.

Flere av juntalederne i Niger har fått sin militære utdanning i USA og noen hevder at USA kan utøve innflytelse på innsida. Vi får bare avvente begivenhetene og se. Det som er helt sikkert er at siste ord ikke er sagt.

Den nye krigen om Afrika har såvidt begynt

Trelandsalliansen mot aggresjon og for utvikling

Som vi har meldt tidligere har Niger, Mali og Burkina Faso inngått en strategisk allianse. Det er både en gjensidig forsvarslallianse og en allianse for økonomisk og sosial utvikling.

Les mer på steigan.no om Niger

Forrige artikkelEr Dagbladet på gli?
Neste artikkelRussland får en ny utfordring mens EU prøver seg i Kaukasus