Korrespondanse med en fetter om Kina

0
Havna i Piraeus, Hellas

Bertil Carlman, Sverige, deltar i en diskusjon om Kina, om Kinas silkeveibelte og hvordan vi skal se på Kinas rolle i verden i dag. Denne debatten er kanskje mer omfattende i Sverige enn i Norge, så derfor har vi valgt å la Carlman gjengi en diskusjon han har hatt med sin fetter der han forsøker å utvikle argumenter omkring disse temaene. Innlegget inngår i den litt uregelmessige diskusjonen som pågår på steigan.no om Kina.

– Red.


Av Bertil Carlman.

Beste fetter!

Da jeg kom over en nylig kinesisk reklame for BRI, skrev jeg en e-post til 30 venner og bekjente:

Dear friends!

This commercial for BRI is a must see. It is produced by CGTN and is 20 minutes long.

BertilGreece: The revival of a port | The call of the Silk Road | Docuseries

På denne ganske uvanlige typen reklame fra kinesisk side, svarte du:

Man kanske inte ska vänta sig att kinesiska CTGN drar fram vad som varit mindre lyckat med BRI. I dagens DN finns följande artikel. Ett annat omstritt BRI-projekt har vari hamnen Hambantota i Sri Lanka, där Sri Lanka inte klarat de kinesiska lånen och Kina nu i avtal tagit över hamnen i 99 år.

https://etidning.dn.se/p/dagens-nyheter/2023-09-20/a/hamnen-i-nya-sidenvagen-har-blivit-ett-farligt-fiasko/2357/1075966/4295839

«En kritisk artikkel fra svensk DN!» (Dagens Nyheter) tenkte jeg da. DN, som er en trofast bærebjelke i «la casta politica» i EU og som jobber trofast for å så tvil om den nye multipolare verdensordenen som nå vokser frem, og som blant annet manifesterer seg nettopp i BRI men også i BRICS+6 (fra 1. januar 2024) og SCO.

Jeg svarte deg slik:

Har du inga fler misslyckanden för BRI att rapportera? Det finns det förmodligen. Har DN rapporterat om något ”lyckat” projekt för BRI? Har du några bra arbeten som B3W stått för? Du vet väl att B3W startade den 12 juni 2021 som motvikt till BRI? Men jag finner få resultat; vad det nu kan bero på.

20 minutter senere la jeg igjen et tillegg:

Jag glömde skicka med de här artiklarna. Vad är de största faktafelen i dem?

China supports financial bodies on Sri Lanka debt talks: ministry – Global Times

India’s lending to Sri Lanka proves critics of China’s loans wrong – Global Times

China’s rapid development inspires Sri Lanka out of predicament: Sri Lankan Ambassador – Global Times

Chinese FM slams US officials claim about China-Sri Lanka cooperation – Global Times

To timer senere skrev du da:

Vare sig Pireus-projektet var lyckat eller ej så tyckte jag att den ljusskimrade reklamvideo som du skickade kunde må bra av lite salt, så därav de exempel jag gav. Noterar att alla dina källor är kinesiska. Verkar inte vara en bra metod att hitta mer balanserade analyser BRI, på gott och ont.

Ett lite vidare perspektiv på BRI än enskilda projekt på vad BRI står för som ett uttryck för en geopolitisk förändring tas av den av den brittiske historikern Peter Frankophan i boken the The New Silk Roads: The Present and the Future of the World.

Jeg har nå brukt litt tid på å tenke på denne e-postutvekslingen. På internett kan man lese om deg at du «er sivilingeniør i maskinteknikk fra KTH og har også studert økonomi ved Stockholms universitet. Han har jobbet med utviklings- og bistandsspørsmål siden midten av 70-tallet. I løpet av sin karriere har han hatt flere ledende stillinger innen Sida, FN og andre organisasjoner. Han har blant annet vært programleder og myndighetssjef for SAREC (Styret for utviklingslandforskning) samt leder for energiseksjonen i  Sida Det står også at du «var styreleder i FUF (Foreningen for utviklingsspørsmål) mellom 2013 og 2018» På denne bakgrunn har jeg noen tanker.

Hvorfor trekker du umiddelbart kritikk mot BRI? Kritikk som hovedsakelig kommer fra oss i Vesten? Hvor er kritikken fra land i det globale sør? Har folk som M. K. Bhadrakumar. Author at Indian Punchline eller Pepe Escobar. Brasilian journalist and geopolitical analyst eller Vijay Prashad. Indian historian, author, journalist, political commentator and Marxist intellectual skrev noe kritisk om BRI? Alle disse menneskene er basert i det globale sør, og alle tre har på en eller annen måte kommentert BRI; Bhadrakumar så sent som 18. september. India-Middle East – Europe Economic Corridor is a geopolitical pipe dream

Når du først påpeker at jeg viser til kinesiske kilder angående BRI-prosjektet på Sri Lanka, og deretter henviser deg til den britiske historikeren Peter Frankopan, lurer jeg på om du har glemt Storbritannias koloniherjinger i Kina, inkludert de to opiumskrigene? Hvis du må bruke britiske kilder i din kritikk av kinesiske globale aktiviteter, kan du kanskje referere til George Galloway og Alexander Mercouris. Begge disse britiske statsborgerne har tatt opp BRI i talkshowene sine, men de som har deltatt har ikke vært spesielt kritiske, snarere tvert imot.

Nå, kjære fetter, nå ser jeg frem til at du kommer med kritikk av de fire artiklene på GT som jeg sendte deg, og som alle omhandler det som ifølge DN «ble en farlig fiasko».

Bertil

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTusenvis av greske arbeidere i nasjonal streik
Neste artikkelEr dette slutten på fransk nykolonialisme i Afrika?