Tusenvis av greske arbeidere i nasjonal streik

0
Fra streikedemonstrasjon i Aten / Foto: Peoples Dispatch

Greske arbeidere organiserte store demonstrasjoner over hele landet torsdag 21. september, dette var en del av en nasjonal streik mot et lovforslag som har blitt foreslått av den konservative regjeringen Nytt Demokrati (ND).

Av Romy Rohmann.

Lovforslaget inneholder blant annet et forslag om å øke både daglig og ukentlig arbeidstid. Arbeidere som er tilknyttet All Workers Militant Front (PAME) og andre fagforeninger i en rekke sektorer deltok i demonstrasjonene.

Her ser du bilde fra Syntagmaplassen, hvor tusenvis av arbeidere hadde samlet seg og krevde at regjeringa trekker tilbake lovforslaget. Det var også store demonstrasjoner i Thessaloniki, Larissa, Patras, Ioannina, Korfu og Katerini.

Både Kommunistpartiet i Hellas (KKE) og Kommunistisk Ungdom i Hellas (KNE) har uttrykt støtte og solidaritet med de protesterende arbeiderne. Ledelsen i General Confederation of Greek Workers (GSEE) har blitt kritisert av sine fagforeninger og medlemmer for ikke å ha gått ut med en offisiell støtte og oppfordring til å delta i streiken.

I det nye lovforslaget fra Arbeidsdepartementet er det foreslått å utvide antall daglige arbeidstimer fra 8 til 13 timer og åpne for at arbeidsgivere kan implementere seks-dagers arbeidsuke dersom de anser det nødvendig. I tillegg ligger det en åpning for å si opp en ansatt innen det første arbeidsåret uten forvarsel eller godtgjørelse. Lovforslaget inneholder også et forslag om at arbeidsgiver kan gi bøter og inntil seks måneders fengsel for arbeidsstans og streik.

Flere har fordømt dette lovforslaget og kalt det et verktøy for å implementere moderne slaveri i Hellas i en tid da landet står oppe i store ødeleggelser på grunn av skogbranner og flom.

KKEs generalsekretær Dimitris Koutsoumpas som deltok i demonstrasjonen på Syntagmaplassen på torsdag sa blant annet til pressen: «I dag gis det et rungende svar over hele landet av fagbevegelsen mot regjeringen, staten, de store arbeidsgiverne, de som presser på oss en anti-arbeidslov».

Fra Peoples Dispatch, en interessant nettavis å følge.

Forrige artikkelVi skal manipuleres til å akseptere en krig mot Kina
Neste artikkelKorrespondanse med en fetter om Kina