
Regjeringen fikk mer enn 3400 svar på høringsforslaget om endringer i offentlighetsloven. Etter en helhetlig gjennomgang finner ikke regjeringen grunnlag for å gå videre med saken, skriver NRK.
– Vi har lyttet til innspillene, og basert på disse finner ikke regjeringen grunnlag for å gå videre med saken, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i ein pressemelding fra regjeringen.
Regjeringen la den 31. mars 2023 på høring et forslag om endringer i offentlighetsloven. Forslaget gikk ut på å innføre et tillegg til offentlighetsloven § 14 første ledd for å klargjøre at bestemmelsen også gir adgang til å gjøre unntak fra innsyn i informasjonen i journalen om organinterne dokumenter.
Et kraftig varsku mot de foreslåtte endringene av offentlighetsloven
Ti norske redaktører ba regjeringa trekke forslaget til endring av offentlighetsloven. De skriver i et åpent brev til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl: «Forslaget om å endre offentlighetsloven vil gjøre pressens vilkår dårligere – og være et tilbakeslag for åpenhet som ikke kler landet vårt i 2023. For regjeringen er det ikke for sent å snu.»
Innlegget ble trykt som leserinnlegg i Stavanger Aftenblad og Aftenposten.
Vi omtalte redaktørenes innlegg her.
Justisminister Emilie Mehl (Sp) møtte sjeldent sterk motstand fra hele opposisjonen, LO, NHO og flere viktige grupper. Dermed kan regjeringen bli presset til å droppe planene om å stramme inn offentlighetsloven.
Dette skriver Aftenposten.
Forslaget fra Ap- og Sp-regjeringen om å stramme inn retten til innsyn i offentlige dokumenter, sables ned av blant annet presseorganisasjonene, LO, NHO, KS, advokatforeningen og juridiske eksperter.
Sjelden har så mange gitt så kritiske merknader til et lovforslag. Mest alvorlig for regjeringen er at deres egne allierte i LO er blant de sterkeste motstanderne.
De mener forslagene vil kunne føre til «unødig hemmelighold av diskusjoner og uenigheter internt i forvaltningen».
Vi har omtalt dette flere ganger, blant annet her:
Vi berømmer alle som har gjort motstand mot disse lovendringene og registrerer at også vårt arbeid har ført til mange protester og negative høringssvar. 3. april oppfordret vi leserne til å sende inn protester i form av høringssvar. Og det gjorde riktig mange.