Demonstranter beleirer Frankrikes ambassade i Niger

0

Frankrikes ambassadør i Niger holdes som gissel av militærjuntaen, sa Frankrikes president Emmanuel Macron fredag.

«I dette øyeblikket, mens jeg snakker til dere, har vi en ambassadør og diplomatiske medlemmer som bokstavelig talt er tatt som gisler ved den franske ambassaden i Niger,» sa Macron under en reise til Burgund. «De hindrer levering av mat. Ambassadøre spiser hæren stridsrasjoner, la Macron til.

Siden soldater styrtet Nigers president Mohamed Bazoum i juli og tok makten, har Frankrike – som har 1500 soldater utplassert i det afrikanske landet – nektet å engasjere seg diplomatisk med militærjuntaen.

Juntaens representant, Amadou Abdramane, svarte med å stoppe alle militære samarbeidsavtaler med Frankrike. 25. august ga juntaen den franske ambassadøren Sylvain Itte 48 timer til å forlate landet, ifølge franske nyheter.

Macron har lite å klage over. Når Frankrikes ambassadør nekter å utføre sin jobb som diplomat har han jo brutt forutsetningene for sitt diplomatiske opphold i Niger. Macron burde ta inn over seg at folket i Niger, som i resten av Vest-Afrika, har fått fullstendig nok av den franske nykolonialismen og at de ønsker å frigjøre seg for å få kontroll over sine egne naturressurser og sin egen økonomi.

Det er protestbevegelsen mot Frankrike som beleirer Frankrikes ambassade, ikke de militære.

Massebevegelsen i Niger retter seg mot Frankrike og viser stor sympati for Russland:

Niger, Mali og Burkina Faso skaper forsvarsallianse

Kuppregjeringene i de tre vestafrikanske landets har offentliggjort at de har skapt en ny forsvarsallianse.

Alliance des Etats du Sahel» (AES) skal væe en allianse for felles forsvar av den nasjonale sjølråderetten.

Charteret slår fast (art. 6) at «ethvert angrep på suvereniteten og integriteten til territoriet til en eller flere avtaleparter vil bli betraktet som en aggresjon mot de andre partene og vil medføre en plikt til bistand og støtte for alle parter, individuelt. eller kollektivt, inkludert bruk av væpnet makt for å gjenopprette og sørge for sikkerhet innenfor området som dekkes av Alliansen.»

AES har altså knesatt en bestemmelse som kan sammenliknes med NATOs artikkel 5.


steigan.no har mange artikler om Mali, Niger og Burkina Faso. Antakelig har vi en mer omfattende dekning av regionen enn de fleste andre medier i Norge og kanskje også i Skandinavia.

Forrige artikkelMagdeburg i Tyskland: Kjempedemonstrasjon mot krigen
Neste artikkel«Vi står overfor et kuppforsøk med global helse som påskudd»