Vietnam, Filippinene og Brunei vil handle i lokale valutaer

0
AEC Asean Economic Community map

I likhet med BRICS-11 vil nå også ASEAN-landene i Sørøst-Asia gå over fra dollar til lokale valutaer i handel seg i mellom. Vietnam, Filippinene og Brunei går i spissen og får følge av Indonesia som har formannskapet i ASEAN i denne perioden.

ASEAN har 10 medlemsland og et samlet innbyggertall på 600 millioner mennesker. ASEAN er et av de største frihandelsområdene i verden. Deres samlede BNP etter kjøpekraft er 10.000 milliarder dollar. Det er 6,5% av verdens totale BNP.

Om ASEAN.

ASEANs største land er Indonesia som nærmer seg et innbyggertall på 300 millioner og er nummer sju av verdens land etter kjøpekraftsvektet BNP. Thailand er nummer 23, Vietnam 26 og Filippinene 29.

NikkeiAsia skriver:

Vietnam, Filippinene og Brunei vil slutte seg til andre store sørøstasiatiske økonomier i et sammenkoblet QR-kodebetalingssystem som tar sikte på å fremme bruk av lokale valutaer og redusere avhengigheten av amerikanske dollar.

Indonesia, Thailand, Malaysia og Singapore er allerede i gang med implementeringen av bilaterale transaksjoner med QR-koder innbyrdes – som ble igangsatt i fjor, sa Perry Warjiyo, guvernør i Indonesias sentralbank, fredag.

«Denne forpliktelsen vil hjelpe … tilrettelegge for sømløs og sikker betaling på tvers av landegrensene,» sa Warjiyo til journalister etter et møte her mellom øverste finansfunksjonærer fra Association of Southeast Asian Nations.

«Gradvis … vil alle landene bli koblet sammen i sine … betalinger der lokale valutaer blir brukt,» sa han.

Indonesia er pilot for initiativet sammen med Singapore, og de fire landene «vil ved slutten av dette året være sammenkoblet [med] hverandre – fra bilateralt til multilateralt,» sa han.

BRICS 11 – et strategisk mesterstykke

Gjennom utvidelsen av BRICS med seks nye medlemmer til BRICS 11 gjorde gruppa et strategisk mesterstykke, skriver Pepe Escobar. Beslutninga gjorde at gruppa vil ha et kollektivt BNP på 36 % av verdens totale BNP (allerede større enn G7), som nå omfatter 47 % av verdens befolkning. Escobar skriver:

Uunngåelig konsekvens: operasjoner som gjøres opp i lokal valuta utenom amerikanske dollar. Og uunngåelig konklusjon: Petrodollar i koma. The Empire of Chaos and Plunder vil miste sin gratis lunsjmeny: kontroll over globale oljepriser og midler for å håndheve «diplomati» via en tsunami av ensidige sanksjoner.

Det samme skjer nå i Sørøst-Asia og Indonesia, som er i førersetet, ser på BRICS 11 som en fortsettelse av den bevegelsen for å frigjøre Asia, Afrika og Latin-Amerika som ble grunnlagt på Bandung-konferansen i 1955, nettopp i Indonesia.

Trojansk hest for CBDC?

Men som man ser er det elektroniske betalinger og QR-koder det har snakkes om, og det gjør at mange spør seg om dette like mye vil være en pådriver for digitale valutaer og dermed mer totalitær kontroll.

(En sentralbanks digital valuta (CBDC) er en digital form for sentralbankpenger denominert i den offisielle kontoenheten for brukere til generell bruk.)

Les: Den globale motstanden mot digital sentralbankvaluta

Forrige artikkelZelenskyj – avblås kampene nå
Neste artikkelKommer det faktisk enda en “Covid-runde”?