Den globale motstanden mot digital sentralbankvaluta

0
CBDC Central Bank Digital Currency Concept.

Fra både tilhengere som motstandere av global sentralbankvaluta, såkalte CBDC, kan man få inntrykk av at om man liker det eller ikke vil den komme like sikkert som julaften – eller døden – om man ser det fra den sida. Men under radaren er det allerede omfattende motstand mot CBDC. Dette skriver RealClearMarkets og The Corbett Report:

The Global Uprising Against CBDCs Has Begun!

Ari Patinkin & John Berlau skriver:

Biden-administrasjonen og Federal Reserve tar tiltak for den potensielle utrullingena av en digital sentralbankverdi (CBDC). Når de forsøker å gjøre det, ignorerer de alvorlige bekymringer om forbrukernes personvern og hardhendt myndighetskontroll i USA og i utlandet.

Overalt rundt om i verden presser mektige sjefer for sentralbanker og politikere på for å etablere sentralbankens digitale valuta. Men også rundt om i verden – fra USA til Europa til Afrika – avviser flere og flere av den alminnelige befolkninga CBDC-er når de får vite hva de vil innebære og opplever dem i praksis.

En CBDC er et digitalt skjema for en nasjonal valuta utstedt eller koordinert av en nasjonal sentralbank. I motsetning til papir eller en privat desentralisert digital valuta, etterlater en CBDC et elektronisk spor ved kjøp og salg i en offentlig digital hovedbok. Regnskaper med slik informasjon er i hendene på regjeringa som i mange tilfeller har en mørk historie med misbruk av sivile friheter. 

Tilhengerne sier at CBDC vil føre til raskere betalinger som spesielt vil være til fordel for personer med lavere inntekt. Likevel hevder kritikere at mekanismen for CBDC-er er åpen for misbruk, og lar myndighetene krenke det økonomiske personvernet og belønne og straffe visse former for atferd ved å kontrollere tilgangen til digitale penger.

Meningsmålinger i USA og andre land viser at allmennheten – så vel som et økende antall deres representanter i deres regjeringer – er helt og fullt på linje med av kritikere av CBDCs. Amerikanerne er generelt skeptiske til store nye regjeringsinitiativer. I følge en fersk Pew Research-undersøkelse om tillit til den amerikanske regjeringa, stoler bare 20 prosent av offentligheten for øyeblikket på regjeringa.

Utover generell mistillit til regjeringa, ser det ut til at amerikanere spesifikk mistillit til det som har å gjøre med CBDC. De fleste ser ikke behov for det, og bare 16 prosent støtter en Federal Reserve-kontrollert digital valuta, ifølge en fersk  CATO Institute-undersøkelse.

I Europa møter den også skepsis. Et økende antall medlemmer av EU-parlamentet sier at de ikke ser noen ekstra fordeler for en CBDC, rapporterte Jack Schickler fra CoinDesk i april. Markus Ferber, økonomisk talsperson for sentrum-høyre European People’s Party, sa det slik: «Det er et sentralt spørsmål som ennå ikke har blitt besvart på en troverdig måte, som hva er det som er gevinsten ved det … hva kan jeg gjøre med en digital euro som jeg ikke kan gjøre med gjeldende betalingsalternativer?»

Som strekker seg over hele verden også til Afrika. Og det kommer en spesiell lærerik lekse om publikums reaksjon på utstedelsen av CBDC fra kontinentets mest folkerike land: Nigeria.

Nigeria rullet ut sin egen CBDC, eNaira, høsten 2021 og gjorde alle papirsedler ugyldige, noe som gjorde økonomien til et av de første helt kontantløse systemene i verden. Nigerianere var mindre enn begeistret, ettersom masseprotester, boikotter og fullstendig avvisning av CBDC har fulgt i kjølvannet av innføringa.

Selv om den nigerianske sentralbanken ga ut enorme insentiver for innbyggerne til å ta i bruk eNaira, ifølge Kunwar Khuldune Shahid fra Daily Dot, ble bare 1,5 prosent av de nedlastede lommebøkene brukt en gang i uka i 2022. Ifølge  Nicholas Anthony  fra CATO Institute «fjernet nigerianske myndigheter tilgangsbegrensninger slik at bankkontoer ikke lenger var pålagt å bruke CBDC. Så … tilbød man rabatter hvis folk brukte CBDC til å betale for [taxi]drosjer.» Ingen tilbud har påvirket befolkninga fram til i dag.

Nigerias politiske klima kan være noe forskjellig fra USA og Europa, men årsakene til avvisningen av en CBDC har noen viktige likheter. En CBDC der regjeringen har hovedboka over kjøp og salg gjort med den elektroniske valutaen – enten utstedt av den nigerianske sentralbanken eller den amerikanske sentralbanken – vil gi regjeringa total overvåkingsmakt over individuelle transaksjoner. Hvis nigerianere kjøper og selger noe ved hjelp av eNaira, vil den digitale hovedboka vise myndighetene kjøpene deres. En CBDC i USA vil sannsynligvis fungere på samme måte.

Gitt fattigdommen i forhold til USA og Europa, er avvisningen av Nigerias borgere av en CBDC et ytterligere slag for det tvilsomme argumentet om at utstedelse av CBDC-er på en eller annen måte vil være til fordel for de fattige. Uansett hvilke fordeler som kan utledes av teknologien til CBDC, er nigerianere bekymret for sitt økonomiske personvern og skeptiske til at myndighetene skal føre tilsyn med deres kjøp og salg. Folk over hele verden er enige om at CBDC-er i stor grad bryter personvernet angående transaksjoner mellom enkeltpersoner.

I USA introduserer lovgivere anti-CBDC-lovgivning som bør være en modell for verden. I det amerikanske representantenes hus introduserte representanten Alex Mooney (R-WV) Digital Dollar Prevention Act  i juni, noe som hindrer Federal Reserve i å forplikte seg til programmer som involverer utvikling av en CBDC uten uttrykkelig godkjenning fra Kongressen. Mens House Majority Whip Tom Emmer (R-MN) tidligere introduserte et  lovforslag  som begrenset Fed-utstedelse av CBDC-er, tar Mooneys lovforslag det videre, og forbyr uttrykkelig «pilotprogrammer» som kan skape CBDC-er indirekte gjennom offentlige regulatoriske stater og privat sektor (som er Nigerias gjeldende valutadistribusjon og vedlikeholdsmetode).


Eksemplene fra Nigeria og USA er oppmuntrende, men det trengs mer omfattende motstand for å stanse CBDC.

I mars i år skrev Financial Times: Central banks’ digital currency plans face public backlash.

Les også: How To Resist CBDCs—5 Ways You Can Opt Out of This Dystopian Future

The Growing Resistance Against CBDCs

ResistCBDC

Forrige artikkelUSA lemper gradvis krigen over i fanget på europeerne
Neste artikkelHva skjer i Afrika?