USA lemper gradvis krigen over i fanget på europeerne

0
Skjermdump fra video på danske DR.dk

Og europeerne er så hjernevasket og så henfalne til ønsketenkning at de griper sjansen med begge hender. Danmark, Nederland og kanskje Norge (?) skal gi F-16-fly til Ukraina. Faren for en større krig øker og europeiske NATO-land risikerer å bli dratt enda djupere inn i den krigen NATO gradvis taper mot Russland.

Danmark vil donere F-16-fly til Ukraina

Sammen med Holland vil Danmark sende et ukendt antal kampfly til Ukraine, oplyser Forsvarsministeriet, skriver Danmarks radio (DR) på sine nettsider.

Forleden gav USA grønt lys til, at F-16-kampfly må doneres til Ukraine, og i dag kommer så de første løfter om donationer. Danmark og Nederlandene vil donere F-16-fly til Ukraine.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Kampflyene har længe været efterspurgt af Ukraine og præsident Volodymyr Zelenskyj. Under et besøg i Holland takker han for løftet om en donation.

– Hvert våben redder liv. Vi takker for hver enhed, der bliver doneret, siger den ukrainske præsident Zelenskyj.

Ifølge Zelenskyj vil antallet af fly, som Ukraine modtager, blive aftalt, når ukrainske piloter og ingeniører har modtaget træning i at betjene og servicere F-16-flyene.

Ifølge Ukraines forsvarsminister, Oleksej Reznikov, er den træning allerede påbegyndt.

Urokkelig støtte

Med donationen af kampfly går Danmark og Holland forrest i støtten til Ukraine, der har været under invasionen af Rusland siden februar sidste år.

Danmark står sammen med Holland også i spidsen for træningen af ukrainsk personel i F-16-flyene. Det blev annonceret på Nato-topmødet i Vilnius sidste måned.

– Det gør mig stolt, at Danmark sammen med Nederlandene vil donere F-16-kampfly til Ukraines frihedskamp mod Rusland og deres meningsløse aggression. Danmarks støtte til Ukraine er urokkelig, og med donationen af F-16-fly går Danmark nu forrest, siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Washington har alt skjønt at det er en tapt krig, så hvorfor ikke la naive europeere sitte med regninga?

Tjenestemenn i sikkerhetstjenestene i USA sier til Seymour Hersh at Biden-administrasjonen fortsatt er full av ønsketenkning når det gjelder krigen i Ukraina, men at de sjøl for lengst har innsett at det handler om et «synkende skip».

CNN skriver:

Vestlige allierte mottar stadig mer «nøkterne» oppdateringer om Ukrainas motoffensiv: «Dette er den vanskeligste tiden i krigen»

De vil si, kanalen bruker formuleringa «sobering», som i «å bli edru», og det passer bra. Vestlige ledere og medier har ruset seg på det man i USA kaller «hopium» og skapt seg et drømmepalass av ukrainsk og vestlig framgang på alle fronter. Bare norn titalls milliarder dollar til nå og noen flere Wunderwaffen så skal komikeren i Kiev nok ordne opp.

CNN skriver videre:

«De kommer fortsatt til å se, i løpet av de neste par ukene, om det er en sjanse for å gjøre noen fremskritt. Men for dem å virkelig gjøre fremskritt som ville endre balansen i denne konflikten, tror jeg det er ekstremt, høyst usannsynlig, sa en senior vestlig diplomat til CNN.

«Våre orienteringer er nøkterne (sobering, o.a.). Vi blir påminnet om utfordringene de står overfor,” sa representanten Mike Quigley, en Illinois-demokrat som nylig kom tilbake fra møter i Europa med amerikanske befal som trener ukrainske panserstyrker. «Dette er den vanskeligste tiden i krigen.»

Den primære utfordringen for ukrainske styrker er de fortsatte vanskelighetene med å bryte gjennom Russlands flerlags forsvarslinjer i de østlige og sørlige delene av landet, som er preget av titusenvis av miner og enorme nettverk av skyttergraver. Ukrainske styrker har pådratt seg svimlende tap der, noe som har ført til at ukrainske befal holder tilbake noen enheter for å omgruppere og redusere antall tap.

«Russere har en rekke defensive linjer, og de [ukrainske styrker] har egentlig ikke gått gjennom den første linjen,» sa en senior vestlig diplomat. «Selv om de ville fortsette å kjempe de neste ukene, hvis de ikke har vært i stand til å gjøre flere gjennombrudd gjennom de siste syv, åtte ukene, hva er sannsynligheten for at de plutselig, med mer utarmede styrker, vil gjøre dem? Fordi forholdene er så vanskelige.»

En høytstående amerikansk tjenestemann sa at USA anerkjenner vanskelighetene ukrainske styrker står overfor, men har fortsatt håp om fornyet fremgang.

«Vi erkjenner alle at dette går hardere og saktere enn noen skulle ønske – inkludert ukrainerne – men vi tror fortsatt det er tid og rom for at de skal kunne gjøre fremskritt,» sa denne tjenestemannen.

Les dette en gang til. Det går helt elendig i krigen. Ukraina har knapt oppnådd noen ting etter to og en halv måned med offensiv (som har kostet mange titusener av ukrainske soldater livet) og hva bygger man så den fortsatte offensiven på? Tro! og Håp!

Dette går «åt skogen», som svenskene sier.

Dette er så åpenbart at sjøl Klassekampen har innsett det. Avisa skriver lørdag 19. august:

USA tror ikke Ukraina vil lykkes med ­mot­­offensiven i høst. Den ukrainske hæren har kjørt seg fast i verdens største minefelt.

Og hva gjør Washington da? Jo, det de alltid gjør, de lar de lokale dummingene overta ansvaret. Slik de «vietnamiserte» Vietnamkrigen vil de nå europeisere Ukrainakrigen. Danske, hollandske, svenske og norske klovner skal få lov å holde krigerske taler og øse ut enda flere milliarder ut fra sine allerede slunkne statskasser for å fortsette en krig som Pentagon vet er tapt.

F-16 vil ikke være noen «game changer». Det vil bare øke innsatsen og gi russisk missilforsvar enda flere mål å skyte på. F-16 har ikke noe å forsvare seg med overfor de nyere typene russiske missiler. De har heller ingen stealth-egenskaper som kan skjule dem for russisk rader.

I stedet for at ukrainske styrker rykker fram mot Azovhavet ser det ut til at den russiske hæren nå har bestemt seg for sin egen offensiv. De rykker i alle fall fram ved Kupyansk på den nordlige fronten.

Alexander Mercouris i The Duran har mer:

Russia Breakthrough Nr Kupyansk, Sinkovka Encircled, Kiev Orders Evacuations; US Again Criticises Kiev; US-Japan-S.Korea Combine Against China

Den eneste strategien som gir mening er å søke en fredsløsning

Denne krigen kunne ha vært unngått. Nå har den drept minst en halv million soldater, og NATO er ikke en meter nærmere å ha nådd sine mål. Det eneste som gir mening er å få en fredsløsning. Det vil bety at Ukraina vil måtte avstå betydelige områder og at alle illusjoner om et NATO-medlemskap blir feid til side. Det må etableres et nytt sikkerhetssystem i Europa som også tar hensyn til Russlands sikkerhetsinteresser.

En sur pille å sluke? Kanskje, men alternativet er enda flere hundretusen døde, et totalt ødelagt Ukraina og muligens en europeisk storkrig med de katastrofale følgene det vil ha.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDagsavisen slapp katta ut av sekken
Neste artikkelDen globale motstanden mot digital sentralbankvaluta
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).