Ukens byttetips: Mexicanerne klør seg i hodet

0
Illustrasjon: hemali

Guacamole med 14 prosent avokado høres ut som en dårlig spøk. Å lage selv er det eneste alternativet.

Av Guro Høgberg.

Industrifremstilt guacamole er neppe noe mexicanerne kjenner igjen. På Wikipedia heter det: Guacamole er ferskvare, og må konsumeres raskt. Avocadoen setter i gang forråtnelsesprosessen med en gang, og etter en natt i kjøleskapet er gjerne guacamolen helt svart. Det eneste som kan utsette og forsinke denne prosessen, er å legge stenene fra avokadoen i guacamolen og deretter dekke guacamolen med noe lufttett, for eksempel et fat.

Med mindre du går til innkjøp av Old El Pasos alternativ, da. Spørsmålet er imidlertid om dette kan kalles guacamole?

Vann, avokado (14%), tomater (10%), løk (7%), hvetemel, kremost, fløte, modifisert maisstivelse, rapsolje, potetflak (sulfitter), hvitløkspuré, myseekstrakt/valleekstrakt (melk), salt, krydder, limesaft konsentrat(sulfitter), mysepulver/vallepulver (melk), sukker, tørket glukosesirup, surhetsregulerende middel: glucono-delta-lactone, sitronsyre, tørket jalapeñopepper, urter, druesukker, antioksidant: askorbinsyre, fargestoff: kobber complex klorofyll, lutein; gjærekstrakt, kaseinat (melk), hvitløkpulver.

Vann og tilsetningsstoffer

Hjemmelaget guacamole kan lages på forskjellige måter, men hovedingrediensen er avokado. I tillegg en skvett limesaft, hvitløk, olivenolje og salt for å lage en enkel variant. Mexicanerne bruker ofte også grønn tomat. Et internettsøk gir flere ulike oppskrifter.

Vi har ikke for vane å se på pris i ukens byttetips, men denne uken er det vanskelig å la være. Hos Meny koster glasset, som hovedsakelig inneholder vann og tilsetningsstoffer og 14 prosent avokado, kroner 66,50,- Eller 207 kroner per kilo.

Prisen for en pakke med to avokado koster 35 kroner hos Meny. Prisen inkluderer skall og stein, som utgjør om lag 30 prosent av vekten. Med skall og stein er dette omtrentlig 360 gram, den spiselige delen cirka 250 gram. Vi legger derfor til grunn at det koster 35 kroner for 250 gram spiselig avokado, 140 kroner for en hel kilo.

Old El Pasos glass inneholder 320 gram. Av dette er kun 45 gram avokado. I praksis betaler du altså kroner 66,50,- for vann, stusselige 14 prosent avokado og en lang liste tilsetningsstoffer. Prisen for ferdig glass blir sju ganger dyrere enn om du handler inn avokado selv. Hvor mange ganger bedre fersk avokado er for helsen, er et regnestykke vi ikke begir oss utpå.

Ertamole -et kortreist alternativ

Det er heller ikke til å komme unna at avokado er en eksotisk og langreist matvare. Ertamole er et kortreist og billig alternativ unnfanget av Gry Hammer.

– Den bevisste forbruker har nok hørt om kartell-avocado fra Sør-Amerika, og vet kanskje også at det er en ganske vannkrevende plante enten den dyrkes konvensjonelt eller økologisk. Norge importerer også tonnevis med avokado fra Spania. Når det råder tørke i produksjonsland som sårt trenger sitt eget vann, bør vi kanskje finne måter å tilfredsstille våre ganer ved hjelp av våre egne naturressurser, sier Hammer.

Oppskrift på ertamole fra Gry Hammer.

Du trenger
2 dl grønne erter
1 ss urtesalt eller 1/2 ts uraffinert salt
3 fedd hvitløk
1/2 rødløk
1 tomat
2 dl koriander (evnt 1 ts tørket koriander)
1 ss seterrømme
1 ss edikk

Fremgangsmåte

Bløtlegg ertene i 8 dl vann over natten (mist åtte timer). Skyll godt og ha i en kasserolle. Tilsett vann slik at det dekker ertene godt (2 cm over). Ha i to fedd hvitløk. Kok opp og putre på lav varme i ca 45 min, eller til ertene er møre. Ta av lokket de siste 15 minuttene så vannet fordamper mest mulig. Hell av resten av kokevannet og la ertene kjøles ned. Mos til en kremet masse med stamper eller stavmikser. Bland inn rømme, edikk og urtesalt. Finhakk løk, koriander og tomat og rør inn til slutt. Helt til slutt presses ett fedd hvitløk inn i den ferdige massen.


Denne artikkelen ble først publisert av hemali.

Forrige artikkelSentral-Asia er den viktigste slagmarka i det nye store spillet
Neste artikkelDagsavisen slapp katta ut av sekken
Guro Høgberg
Guro Høgberg er journalist i nettavisa hemali.