Nå vil de klusse med kua

0

Kua er tydeligvis utpekt som verstingen: Virker det ikke med endringer av fôret kan vi jo bare genmanipulere kua!

Av Romy Rohmann.

Genmanipulerte kyr som raper og promper mindre vil redde klimaet, dette skriver Reuters 9. august 2023. Nå blir det utført eksperimenter for å produsere «klimavennlige kyr» som slipper ut mindre metan.

Rapende og prompende husdyr anslås å stå for 14,5 prosent av verdens utslipp av klimagasser, som angivelig forårsaker den såkalte klimakrisen.

Men denne typen utslipp skal nå reduseres ved å inseminere kyr med oksesæd med en genetisk egenskap som gir lavere metaninnhold. Dette betyr at fremtidige kyr vil slippe ut mindre metangass.

Den canadiske melkebonden Ben Loewith er en av de første dyreoppdretterne som tok i bruk metoden. Kalvene hans blir født neste vår og vil da være blant de første i verden som skal rape og prompe mindre.

Semex, genetikkselskapet som solgte oksesæden til Loewith, sier at den nye typen ku kan redusere metanutslippene fra Canadas kyr med opptil 20-30 prosent innen 2050.

Semex skriver på sin hjemmeside:

OUR MISSION

WE CREATE VALUE BY…

Developing and delivering innovative genetic solutions

Leveraging strategic planning

Cultivating global leadership and partnerships

with an unwavering commitment to success

Du kan lese med om Semex her: https://www.semex.com/

Vi skreiv på steigan.no den 13. juli om det nye fôret som er tilsatt det metanhemmende stoffet Bovaer også kalt 3-NOP.  Dette skal brukes for å produsere klima- og framtidsmelk.

Det er ikke måte på hva enkelte i ly av «det grønne skiftet» finner på. Hvor har føre var prinsippet blitt av, eller rettere hvorfor kan vi ikke få noen uavhengige forskere til å «se på saken». Nå kappes de store meieriene om å være mest mulig «grønne» og «klimavennlige» og i rein desperasjon for å få økonomien til å henge sammen kaster sjølsagt enkelte melkebønder seg på dette.

Her kan du lese hva EFSA skriver om: Sikkerhet og effekt av et fôrtilsetningsstoff bestående av 3-nitrooksypropanol (Bovaer ® 10) for drøvtyggere for melkeproduksjon og reproduksjon (DSM Nutritional Products Ltd). DSM er et multinasjonalt selskap med sete i Heerlen i Nederland. Det har over 21.000 ansatte i over 50 land. Vi noterer oss at Vanguard og BlackRock allerede er inne.

Så dersom bruken av metanhemmere ikke fôret ikke får ønsket virkning for det «grønne skiftet» har Canadiske myndigheter et annet kort i ermet klimavennlige kyr.

Reuters skriver videre at ved å bruke tilgjengelig genetikk for å produsere melkekyr som slipper ut mindre metan kan vi bidra til en reduksjon fra Canadas melkebesetning med 1,5 % årlig, og opp til 20 %-30 % innen 2050.

Selskapet, Semex begynte i vår å markedsføre sæd som avler fram kyr med lavere metanutslipp i 80 land.

Tjenestemenn i meieriindustrien er fortsatt ikke overbevist om at dette er en god løsning og er bekymret som at det kan føre til fordøyelsesproblemer for kyrne. Vi får håpe også dyrevernere kommer på banen og reagerer på dette.

Noen land og matvareselskaper har begynt å oppmuntre bønder til å gå over til kveg som gir lavere utslipp. I New Zealand vil de begynne å skattlegge bønder for metanutslipp fra storfe i 2025.

I Norge blir bønder oppfordra til å bruke en klimakalkulator og blir sjølsagt belønna om de gjør det.

Vi har skrevet om dette her på steigan.no tidligere:

Tine har innført et såkalt «bærekraftstillegg» på 2 øre per liter melk, for å få dette tillegget må bonden blant annet ha tatt i bruk en klimakalkulator. Ved utgangen av februar 2023 hadde 7000 tatt i bruk klimakalkulatoren.

Vi har et mål om at alle norske bønder skal ta den i bruk innen 2025, sa Pernille Bügel, fagansvarlig klima i Bondelaget.

Hun fortalte også at bruken av klimakalkulatoren varierer mye fra fylke til fylke, og at antall brukere av kalkulatoren har økt betydelig mot slutten av 2022 og inn i 2023.

Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i flere omganger påpekt at klimakalkulatoren ikke tar hensyn til at det som er klimavennlig ikke alltid er bærekraftig eller premierer bruk av norske ressurser.

Reuters skriver også at både Nestlé og Burger King-morselskapet Restaurant Brands International vil løse metanproblemet i sine forsyningskjeder ved å endre hva storfe spiser, dvs at de vil bruke metanhemmende fôr. Det varer nok ikke lenge før selskaper etter hvert også vil bruke kjøtt fra kyr som er avlet fram for å slippe ut mindre metan.

Videre skriver de:

Genetisk endring er permanent og kumulativ på tvers av fremtidige generasjoner, slik at det kan utgjøre betydelige reduksjoner. Dette er absolutt ikke det eneste verktøyet melkeprodusenter kan bruke for å redusere metan på gården, men det kan være den enkleste tilnærmingen.


Apropos metan: Hvorfor sier ingen noe om det største metanutslippet noensinne?

Sprengninga av Nord Streams naturgassrørledningssystem under Østersjøen førte til det som sannsynligvis er det største enkeltutslippet av klimaskadelig metan som noen gang er registrert, sa FNs miljøprogram ifølge Reuters.

Forskere ved GHGSat, som bruker satellitter til å overvåke metanutslipp, estimerte at lekkasjehastigheten fra ett av fire bruddpunkter var 22 920 kilo per time. Det tilsvarer å brenne rundt 315 tonn kull hver time, sa GHGSat i en uttalelse.

Men det skjedde jo på ordre fra Det hvite hus, så det er bedre å snakke om kua.

Red.

Forrige artikkelHarold Pinter hadde rett
Neste artikkelVestlige medier innser slutten på den ukrainske motoffensiven