Labour-leder Keir Starmer og hans hemmelige forhold til CIA-støttet gruppe

0
Labour-leder Keir Starmer, i midten, sammen med USAs daværende utenriksminister Mike Pompeo (R) og USAs daværende ambassadør til Storbritannia, Woody Johnson, i London, 21. juli 2020. Pompeo sa i 2019 at «vi vil gjøre vårt beste» for å hindre at Jeremy Corbyn blir valgt.

Keir Starmer sluttet seg til en hemmelighetsfull CIA-tilknyttet gruppe, mens han tjenestegjorde i Corbyns skyggekabinett. Starmer deltok i Trilateralkommisjonen sammen med to tidligere CIA-sjefer, uten å fortelle det til Jeremy Corbyn – som ville ha blokkert deltakelsen, kan Declassified avsløre.

Matt Kennard, Declassified UK
26. juli 2023

  • Declassified har funnet ut at Starmer ble med i Trilateralkommisjonen mellom 2017-18, mens han var Brexit-minister i Corbyns skyggekabinett.

Les: Trilateralkommisjonen ved en av dem

  • Han er en av bare to sittende britiske parlamentsmedlemmer som har vært medlem, ifølge tilgjengelige opptegnelser
  • Starmer talte på gruppens London-arrangement i 2017, sammen med tidligere sjefer for MI5 og GCHQ
  • Tidligere CIA-direktør sa i 2019 at «vi vil gjøre vårt beste» for å hindre at Corbyn blir valgt
  • Corbyns tidligere talsmann sier til Declassified at Starmers medlemskap «var klart uforenlig med Labours daværende uttalte politikk»

Keir Starmer sluttet seg til en internasjonal gruppering nært knyttet til amerikansk og britisk etterretning mens han tjenestegjorde i Jeremy Corbyns skyggekabinett, har Declassified oppdaget.

Trilateralkommisjonen beskriver seg selv som en «global medlemsorganisasjon» som søker «å diskutere og foreslå løsninger på noen av verdens vanskeligste problemer». Møtene er strengt off-the-record.

Den ble grunnlagt i 1973 av bankmilliardæren David Rockefeller, som en nettverksgruppe for eliter fra USA, Europa og Japan. Rockefeller var nærme ledelsen i CIA på den tiden.

Medlemsregistre sett av Declassified viser at Starmer ble med i Trilateral Commission på et tidspunkt mellom mars 2017 og oktober 2018. Han forlot kommisjonen på et tidspunkt mellom april 2021 og juni 2022.

Starmer var medlem av Trilateral Commission sammen med to tidligere sjefer for CIA, og talte på et av arrangementene i London sammen med de tidligere sjefene for MI5 og GCHQ.

Den nåværende Labour-lederen fungerte som Jeremy Corbyns skygge-Brexit-minister fra 2016-19. I denne rollen var han integrert i presset for en ny folkeavstemming om å forlate EU, en posisjon som mange klandrer for Labours katastrofale prestasjon i 2019-valget.

«Uærlighet»

Starmer er det eneste britiske tidligere medlemmet av kommisjonen som nå er i offentlig tjeneste, ifølge gruppens siste informasjon.

James Schneider, som var Corbyns talsmann mens han var leder, fortalte Declassified: «Starmer informerte oss ikke om at han ble med i Trilateral Commison mens han tjenestegjorde i skygge-kabinettet. Hvis han hadde gjort det, ville vi ha satt en stopper for det, som vi gjorde da han prøvde å ta en upassende ekstern jobb med byens advokatfirma Mischon de Reya, mens han var skygge Brexit-minister.»

Schneider la til: «Medlemskap i Trilateral Commission, et organ dedikert til å fremme konsernmakt, var åpenbart uforenlig med Labours daværende uttalte politikk for omfordeling av rikdom og makt, fra de få til de mange.»

På spørsmål om han var overrasket over å oppdage at Starmer hadde sluttet seg til gruppen uten å informere Corbyns team, svarte Schneider: «Nei. Uærlighet er Keir Starmers kjennetegn.»

Starmer svarte ikke på Declassifieds spørsmål om hans medlemskap og erklærte det aldri for parlamentet, slik noen andre britiske parlamentarikere har gjort.

Rory Stewart, angivelig en tidligere MI6-offiser, er den eneste andre britiske parlamentarikeren som er kjent for å ha vært medlem av Trilateral Commission mens han tjenestegjorde. (Foto: Det britiske parlamentet)

Le Cercle

David Rockefeller, som var styreformann i Chase Manhattan Bank, var nær CIA da han opprettet Trilateral Commission. Deklassifiserte dokumenter viser at han ble invitert inn som gjestetaler for å forelese for byråets stab i 1978, og han gikk inn i CIAs hovedkvarter for å møte direktøren Stansfield Turner i 1980.

Så langt tilbake som i 1958 hadde Rockefeller brevvekslet med CIA-direktør Allen Dulles om strategi i den kalde krigen med Russland.

Declassified har sett Trilateral Commissions medlemsregistre fra 2011 til 2022 (lagt ut på slutten av denne artikkelen). I denne perioden var Starmer en av bare to britiske parlamentsmedlemmer som også var medlemmer i kommisjonen mens de tjenestegjorde i parlamentet.

Den andre var Rory Stewart, som ble valgt til konservativt parlamentsmedlem i 2010 og fungerte som minister i regjeringene til David Cameron og Theresa May. Han ble med i kommisjonen en gang i 2011-12, ifølge gruppens medlemsregistre, og forlot den i løpet av 2015-16.

I 2019 fortalte en «sikkerhetskilde» til Daily Telegraph, at Stewart tjente syv år som MI6-offiser før han gikk over i politikken. Stewarts far var en ledende figur i byrået.

Stewart var også leder for den hemmelige etterretningstilknyttede gruppen Le Cercle fra 2013-14. Denne rollen viste seg å være kontroversiell, da det ble avslørt at han ikke informerte om stillingen til tross for at han var medlem av parlamentets mektige utenrikskomité på den tiden.

Le Cercle ble beskrevet av den tidligere konservative ministeren Alan Clark som «en høyreorientert tenketank, finansiert av CIA, som kverner rundt konsepter fra den kalde krigen». David Rockefeller var gjestetaler på tidlige Le Cercle-møter.

Amerikansk etterretning

I de siste medlemslistene for Trilateral Commission er Starmer oppført som en av bare fem tidligere europeiske medlemmer som nå er i offentlig tjeneste. På listen står også Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

På amerikansk side inkluderer tidligere medlemmer som nå er i offentlig tjeneste, utenriksminister Antony Blinken og nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan. Henry Kissinger, tidligere utenriksminister under president Nixon, er en livslang tillitsmann for organisasjonen.

Kommisjonen har lenge hatt representanter fra det amerikanske etterretningsmiljøet som medlemmer. I løpet av sin tid som medlem tjente Starmer sammen med to tidligere sjefer for CIA: John Deutch, direktør fra 1995-6, og David Petraeus, direktør fra 2011-12.

Jami Miscik, CIAs visedirektør for etterretning fra 2002-5, satt også samtidig som ham.

John Negroponte, direktør for USAs nasjonale etterretning under George W. Bush, og to tidligere formenn for USAs nasjonale etterretningsråd, Joseph Nye Jnr. og Richard Cooper, var også medlemmer samtidig med Starmer.

David Petraeus, direktør for CIA fra 2011-12, tjenestegjorde sammen med Keir Starmer i Trilateral Commission. (Foto: USAs forsvarsdepartement)

Corbyn på radaren

Jeremy Corbyn hadde vært på radaren til CIA på 1980-tallet. Byrået avgraderte noen filer om Labour i 2017, kort tid etter at han ble valgt til leder. De ble omfattende dekket av britiske medier og inneholdt to spesifikke referanser til Corbyn, som var en backbench Labour-MP på den tiden.

Én mappe bemerket Corbyns støtte i 1986 for Fenastras, en El salvadoransk fagforeningsføderasjon, som var knyttet til marxistgeriljaen under landets borgerkrig, mens amerikanerne støttet militærregjeringen.

Corbyn ble også nevnt i en amerikansk diplomatmelding sendt fra Istanbul i 2002, og publisert av WikiLeaks, som beskrev en protest i byen mot USAs påtrykk for krig i Irak, som ambassadepersonalet tilsynelatende overvåket.

«Fagforeningsledere holdt taler og mengden ropte antiamerikanske og antikrigslagord, inkludert ‘Nei til imperialistkrig’ og ‘Vi vil ikke være amerikanske soldater’», bemerket kabelen, og la til at «talere inkluderte et britisk parlamentsmedlem, Jeremy Corbyn fra Labor Party.»

«Vi vil ikke vente på at han skal gjøre disse tingene for å begynne å presse tilbake.»

Etter at Corbyn ble valgt til leder for Labour Party i 2015, vokste USAs bekymring.

I juni 2019 besøkte daværende amerikansk utenriksminister Mike Pompeo Storbritannia og ble regisrert med å si privat: «Det kan være at Mr. Corbyn klarer å løpe spissrotgang og bli valgt. Det er mulig. Du burde vite, vi vil ikke vente på at han skal gjøre disse tingene for å begynne å presse tilbake. Vi skal gjøre vårt beste. Det er for risikabelt og for viktig og for vanskelig når det allerede har skjedd.»

Starmer satt i Trilateralkommisjonen på den tiden.

Pompeo selv hadde fungert som CIA-direktør fra 2017 til 18, og Corbyn fortalte nylig Declassified at han trodde Pompeos kommentarer var ment som «en ganske bevisst melding» til ham. Corbyn nevnte deretter den CIA-organiserte styrtingen av Chiles demokratisk valgte president Salvador Allende i 1973.

Britisk etterretning

Starmer talte lørdag 4. november 2017 på kommisjonens 41. europeiske årsmøte i London.

I panelet satt også Michael Gove, daværende konservativ miljøvernminister, og den utnevnte Lord Maude, en konservativ som har vært en del av kommisjonen i årevis. De diskuterte: «Hva er Storbritannias plass i et Europa i endring?»

Kommisjonens møter er alle strengt off-the-record, så det er ikke kjent hva som ble sagt.

Det er også uklart om Starmer allerede var medlem av kommisjonen på dette tidspunktet, eller om det var på dette arrangementet han ble rekruttert til organisasjonen. Labour-lederen svarte ikke på Declassifieds forespørsel om avklaring.

Kommisjonen har også tilgang til andre byråer innen britisk etterretning.

Dokumenter sett av Declassified viser at senere samme dag ledet Eliza Manningham-Buller, den tidligere sjefen for MI5, en diskusjon om «cybersikkerhet» med Sir David Omand, den tidligere direktøren for GCHQ, Storbritannias største spionbyrå.

Declassified har tidligere avslørt at året etter at Starmer beskyttet MI5-sjefen Sir Jonathan Evans fra mulig rettsforfølgelse over hans byrås rolle i CIA-tortur, gikk den daværende senioranklageren Starmer til Evans avskjedsdrinker, betalt av MI5.

Kommisjonen har også tilgang til andre byråer innen britisk etterretning. I 2018 talte Sir John Scarlett, den tidligere sjefen for MI6, på kommisjonens plenumsmøte i Singapore, ifølge dokumenter sett av Declassified.

Britiske næringslivstopper tjente også sammen med Starmer, inkludert Vivienne Cox, som har vært i styret for olje- og gassfirmaet BG Group, gruvegiganten Rio Tinto og Departmentet for internasjonal utvikling.

Brian Gilvary, nylig finansdirektør i BP, og Sir John Kingman, styreformann i Legal & General, er nåværende medlemmer.

Henry Kissinger, tidligere amerikansk utenriksminister under president Nixon, er en livslang tillitsperson for Trilateral Commission. (Foto: World Economic Forum)

Erklæring om interesse

Tre ikke-valgte britiske lorder er for tiden medlemmer av kommisjonen. Et bemerkelsesverdig medlem er Lord Sedwill, tidligere britisk nasjonal sikkerhetsrådgiver.

De to andre er konservative: Lord Maude, minister under Margaret Thatcher og en tidligere leder av Det konservative partiet, og Lord Willetts, som en gang ledet Thatchers politiske enhet.

Nylige medlemmer har også inkludert den konservative, utnevnte baronesse Moyo, en zambiskfødt tidligere Goldman Sachs-bankkvinne. De fleste av disse herrene har registrert sitt medlemskap i den trilaterale kommisjonen i Parlamentet, under sine ikke-finansielle interesser, noe Starmer aldri gjorde.

De fremtredende Labour-figurene Peter Mandelson og David Miliband har også vært medlemmer de siste årene.

To nåværende konservative parlamentsmedlemmer har også blitt finansiert av Trilateral Commission, ifølge parlamentariske registre. I november 2022, betalte organisasjonen 2.230 pund for at Sajid Javid, den tidligere kansleren under Boris Johnson, og hans kone, skulle delta på møtet i Athen i Hellas.

Så i mars i år betalte gruppen £ 381 for Alok Sharma, tidligere konservativ handelsminister, for å tale på plenumsmøtet i New Delhi, India.

Lord Maudes utgifter har også blitt betalt av kommisjonen for å delta på et av møtene i november 2000 i Milano, Italia, viser registreringer.

Den trilaterale kommisjonen svarte ikke på Declassifieds forespørsel om kommentar.

(For medlemslisten til den trilaterale kommisjon, se lenke på https://declassifieduk.org/keir-starmer-joined-secretive-cia-linked-group-while-serving-in-corbyns-shadow-cabinet/. O.a.)


Denne artikkelen ble først publisert av Declassified UK:

Keir Starmer joined secretive CIA-linked group while serving in Corbyn’s shadow cabinet

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Matt Kennard er sjefsetterforsker ved Declassified UK. Han var stipendiat og deretter direktør ved Centre for Investigative Journalism i London. Følg ham på Twitter @kennardmatt

Forrige artikkelHva har Rød Ungdoms leder imot pressefriheten?
Neste artikkelUkraina arresterer amerikansk blogger som prøver å søke asyl i Ungarn
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.