Trilateralkommisjonen ved en av dem

0

Trilateralkommisjonen (The Trilateral Commission) er en gjenganger i all verdens konspirasjonsteorier. I den norske utgaven av Wikipedia er til og med Trilateralkommisjonen en underkategori under oppslaget konspirasjonsteorier sammen med kornsirkler og Sions vises protokoller. Men kommisjonen finnes, den har en agenda og består av virkelige mennesker. Den italienske avisa Fatto Quitidiano bringer et intervju med en av dem, italieneren Carlo Secchi.

Medlem av eksekutivkomiteen

Carlo Secchi er en italiensk økonom og politiker (sentrumhøyre, Partito Popolare Italiano). Han er senator og har vært økonomiminister i Italia. Dessuten er han rådgiver for selskaper som Pirelli, Italcementi, Mediaset og Parmalat, et vil si noen av Italias aller største selskaper. Og han sitter i eksekutivkomiteen til Trilateralkommisjonen.

trilateral logo
Trilateralkommisjonens logo

Secchi er en mann som er vant til makt, og i intervjuet opptrer han som avslappet og vittig.

Du skjønner, vi gjennomfører en offentlig konkurranse. De beste kommer på våre møter og så ender de opp i regjering.

Italia har nå sin tredje statsminister på rad som ikke har kommet til makta etter et valg. Først var det Mario Monti, så var det Enrico Letta og nå er det Matteo Renzi.

Monti var europeisk president i Trilateralkommisjonen til han ble utnevnt til statsminister i Italia. Han er også ledende medlem av Bilderberg-gruppa. Og han han har vært internasjonal rådgiver for Goldman Sachs og Coca Cola Company.

Letta er ledende medlem i den europeiske delen av Trilateralkommisjonen og sitter i eksekutivkomiteen i Aspen Institute, som er kritisert for å utdanne «forretningslivets haier».

Carlo Secchi fortsetter intervjuet med Fatto med å skryte litt av hvor flink Trilateralkommisjonen har vært til å få sine folk inn i Italias ledelse:

Vi prøver å bringe sammen de beste, og de beste blir også utnevnt til å lede Italia. I Washington skjer det ofte. Etter Romano Prodi (italiensk statsminister og rådgiver for Goldman Sachs, min kommentar) ble det et avbrudd, men nå har vi fulgt opp med Mario Monti, Enrico Letta og ikke å forglemme Marta Dassù.

Marta Dassù er lite kjent i Norge, men hun var viseutenriksminister i Mario Montis regjering og i Enrico Lettas regjering. Hun ble medlem av Trilateralkommisjonen i 2011. Dessuten er hun direktør i Aspen Institute Italia.

Og nå er det opp til Federica Guidi, minister for økonomisk utvikling, skyter intervjueren inn.

Gratulerer! Jeg har sendt henne en melding, for jeg måtte jo gratulere. Federica har deltatt på kurs hos oss i tre år og har bidratt med gode ideer.

– Og hvordan ser dere på framtida til Trilateralen?

Vi prøver å styrke dialogen mellom økonomien og politikken for å få institusjonenes og pengenes interesser til å sammenfalle.

…Vår visjon er et system som respekterer finansiell disiplin og et fritt marked, og som er dynamisk, som reduserer skattene og hjelper innbyggerne. Letta og Guidi har deltatt i dette prosjektet.

– Hvor mye betyr Trilateralkommisjonen?

Vi bestemmer ikke hva som skjer, men vi legger til rette for det.

Kommisjonens hjemmeside

Så langt den spøkefulle og svært så maktvante Carlo Secchi. Som sagt, kommisjonen er ikke et spøkelse eller noe fantasiprodukt. Den ble opprettet av David Rockefeller i 1973, og blant dens fremste initiativtakere var Zbigniew Brzezinski og Henry Kissinger.

Folkemorderen og fredsprisvinneren Henry Kissinger trenger ingen videre presentasjon. Brzezinski er en av de store strategene og geopolitikerne i USA gjennom de siste tretti åra. I boka Between Two Ages: The Technetronic Era (1971) formulerte han noe som kunne stå som et motto for kommisjonen:

Nasjonalstaten som fundamental enhet i menneskenes organiserte liv har opphørt å være den sentrale kreative kraften. Internasjonale banker og finansinstitusjoner handler og planlegger på et nivå som er langt forut for de politiske begrepene til najonalstaten.

Kommisjonen har egen hjemmeside. Skal se den snart er å se på Facebook og Twitter også.

Norske medlemmer

Norge er også representert i Trilateralkommisjonen. De norske medlemmene er
Marianne Lie, Partner, Vox Politica, tidligere administrerende direktør i Norges Rederiforbund. Medlem av eksekutivkomiteen i Trilateralkommisjonen.
Elsbeth Tronstad, Executive Vice President, SN Power, tidligere kommunikasjonsdirektør i NHO, politiker for Høyre.
Jens Ulltveit-Moe, grunnlegger og toppsjef i UMOE Group, tidligere president i Norges Rederiforbund og i NHO.
Harald Norvik, styremedlem i Conocophillips, tidligere sjef for Statoil. Deltar på møter i Bilderberg-gruppa.

Kunne ikke en norsk journalist intervjue disse folkene om hvorfor de er med i Trilateralkommisjonen, hva som er deres rolle der og hva kommisjonen driver med?

Forrige artikkelNjut dessutom av norskan …
Neste artikkelNå skal Ukraina plyndres for alvor
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).