Hemmelige dokumenter viser at USA presset Pakistan til å fjerne Imran Khan

0
Imran Khan

«Alt vil bli tilgitt,» sa en amerikansk diplomat, hvis mistillitsavstemningen mot Pakistans statsminister Imran Khan lykkes. Dette skriver nettavisa The Intercept.

Det amerikanske utenriksdepartementet oppfordret den pakistanske regjeringa i et møte 7. mars 2022 til å fjerne Imran Khan som statsminister på grunn av hans nøytralitet til den russiske invasjonen av Ukraina, ifølge et klassifisert pakistansk regjeringsdokument innhentet av The Intercept.

Møtet, mellom den pakistanske ambassadøren i USA og to tjenestemenn i utenriksdepartementet, har vært gjenstand for intens gransking, kontroverser og spekulasjoner i Pakistan det siste halvannet året, mens tilhengere av Khan og hans militære og sivile motstandere har ført maktkamp. Den politiske kampen eskalerte 5. august da Khan ble dømt til tre års fengsel på grunn av korrupsjonsanklager og satt i varetekt for andre gang siden han ble kastet ut. Khans forsvarere avviser anklagene som grunnløse. Dommen blokkerer også Khan, Pakistans mest populære politiker, fra å delta i valg som forventes i Pakistan seinere i år.

En måned etter møtet med amerikanske tjenestemenn dokumentert i det lekkede pakistanske regjeringsdokumentet, ble det holdt en mistillitsavstemning i parlamentet, noe som førte til at Khan ble fjernet fra makta. Avstemningen antas å ha blitt organisert med støtte fra Pakistans mektige militære. Siden den gang har Khan og hans støttespillere vært engasjert i en kamp mot militæret og dets sivile allierte, som Khan hevder organiserte fjerninga av ham fra makta på forespørsel fra USA.

Teksten til det pakistanske dokumentet, produsert fra møtet av ambassadøren og overført til Pakistan, har ikke tidligere blitt publisert. Dokumentet, kjent internt som en «cypher», avslører både gulrøttene og pisken som utenriksdepartementet brukte i sitt press mot Khan, og lover varmere forhold hvis Khan ble fjernet, og isolasjon hvis han ikke ble det.

Dokumentet, merket «Hemmelig», inkluderer en beretning om møtet mellom tjenestemenn i utenriksdepartementet, inkludert assisterende utenriksminister for byrået for sør- og sentralasiatiske anliggender Donald Lu, og Asad Majeed Khan, som på det tidspunktet var Pakistans ambassadør i OSS.

Dokumentet ble levert til The Intercept av en anonym kilde i det pakistanske militæret som sa at de ikke hadde noen bånd til Imran Khan eller Khans parti. The Intercept har publisert hoveddelen av dokumentet her.

Forrige artikkelVestens BRICs-paranoia
Neste artikkelSkap fred, tåper!