Kuppregimet i Pakistan forbyr Imran Khan

0
Til venstre: Kjempedemonstrasjonen for Imran Khan i

Etter at et USA-støttet kupp avsatte Pakistans militærdominerte regime den populære tidligere Imran Khan fra embetet som statsminister har de nå forbudt aktiviteten hans. Imens besøkte hærsjefen Bajwa Washington for å diskutere svekkede bånd med Kina, bevæpning av Ukraina, og til og med anerkjennelse av apartheid-Israel.

Av Ben Norton, Multipolarista, 26. oktober 2022

Etter at statsminister Imran Khan ble styrtet i et USA-støttet mykt kupp, har Pakistans ikkevalgte «importerte regjering» forbudt landets mest populære politiker fra embetet, noe som har utløst store protester.

Den pakistanske forskeren Junaid S. Ahmad snakket med Multipolarista-redaktør Ben Norton om hærsjefens vennskapelige tur til Washington og USAs forsøk på å presse Pakistan til å svekke båndene til Kina, bevæpne Ukraina i krigen mot Russland, og anerkjenne apartheid-Israel.

YouTube player

Ahmad tok også opp den økende politiske volden og drapet på dissidentjournalisten Arshad Sharif, en fremtredende kritiker av kuppregimet som hadde rapportert om korrupsjonen. Sharif fryktet for sitt liv og flyktet til Kenya, der han ble skutt i hodet 23. oktober.

Ahmad sa at Pakistan er «fanget» midt i Washingtons nye kalde krig mot Kina.

«Men Pakistan er i en veldig svak posisjon, advarte Ahmad. «USA går nå etter Pakistan fordi de ser Pakistan som det svakeste leddet i alt dette eurasiske integrasjonsprosjektet, og for å prøve å få Pakistan til enten å fjerne seg selv eller distansere seg fra det eurasiske prosjektet.»

Lederen for Pakistans mektige militære reiste til USA og Storbritannia i oktober. Sjefen for hærstaben, general Qamar Javed Bajwa, besøkte Washington i ei hel uke og holdt en rekke møter med forsvarsminister Lloyd Austin og andre amerikanske toppembetsrepresentanter.

Den amerikanske regjeringens propagandaorgan Voice of America (VOA) erkjente at den pakistanske hærsjefens tur var et «forsøk på å omdefinere båndene».

VOA rapporterte at «siden avslutningen av den afghanske krigen vil forholdet mellom Washington og Islamabad i stor grad bli bestemt av ‘den geopolitiske konkurransen, den globale konkurransen, mellom USA og Kina.’»

Japans nyhetspublikasjon Nikkei Asia siterte anonyme «kilder med førstehånds kjennskap til generalens nylige møter» som sa at dette viser at Pakistans ikke-valgte kuppregime «søker intet mindre enn en ny ordning med USA».

Nikkei rapporterte:

Ifølge en tjenestemann som er kjent med saksgangen, presenterte Bajwa en visjon for et bilateralt forhold «omtrent som amerikanernes forståelse med Sør-Korea».

«Han fortalte dem at vi ønsker å være en strategisk partner for USA, ikke i navnet, men i handling,» sa tjenestemannen, som snakket på betingelse av anonymitet.

Rapporten gjorde det også klart at USA ønsker at Pakistan skal myke opp forholdet til Kina og anerkjenne apartheid-Israel – noe Imran Khan hardnakket hadde nektet å gjøre. Nikkei skrev:

I Washington sa kilder at Bajwa, i tillegg til å legge ut en ny visjon for forholdet, forklarte Pakistans posisjoner på et bredt spekter av regionale spørsmål, til og med utsiktene til å åpne opp relasjoner med Israel.

Når det gjelder Kina, sa kilder at amerikanske tjenestemenn advarte Bajwa om Islamabads nærhet til Beijing.

Som statsminister hadde Khan opprettholdt nøytralitet over stedfortrederkrigen mellom NATO og Russland i Ukraina. Den pakistanske lederen hadde faktisk besøkt Moskva og signert økonomiske avtaler med Russlands president Vladimir Putin.

Siden det juridiske kuppet har Islamabad imidlertid gjort en 180 graders vending. Uavhengige forskere har vist at Pakistan forsyner Ukraina med ammunisjon og militært utstyr, og angivelig sender artillerigranater ved hjelp av det britiske luftvåpenet.

Samtidig har Joe Biden-administrasjonen lovet deler til en verdi av $ 450 millioner for det pakistanske militæret for å modernisere sine F-16 jagerfly.

Denne våpenavtalen mellom USA og Pakistan kommer i en tid med økonomisk krise, voldsom inflasjon og økende fattigdom og sult i den sørasiatiske nasjonen, ytterligere forverret av flom som drepte nesten 2000 pakistanere og påvirket millioner flere negativt.

Med den voksende ustabiliteten i landet har Pakistans USA-sponsede kuppregime slått hardt ned og truet dissidenter med syv års fengsel dersom de kritiserer militæret på sosialmedier.

Du kan se eller lytte til Multipolaristas tidligere diskusjon med den pakistanske forskeren Junaid S. Ahmad her: «Pakistans vestligstøttede kuppregime rammer statsminister Imran Khan med ‘terrorisme’-anklager for å kneble dissens.»

Originalen:

Pakistan coup regime bans Imran Khan, dissidents killed, as US eyes China ties, Israel normalization

Oversatt for steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelProvinsen Alberta i Canada vil bryte enhver forbindelse med World Economic Forum
Neste artikkelNarrativet om at «Russland taper», Russiagate og Moby Dick
Ben Norton
Ben Norton er journalist, forfatter, analytiker og filmskaper. Han er grunnlegger og redaktør av Geopolitical Economy Report, og er basert i Latin-Amerika.