Pakistans tidligere statsminister Imran Khan arrestert

0

I et absurd masseoppbud av militært opprørspoliti ble Pakistans tidligere statsminister Imran Khan arrestert 9. mai 2023. Khan er uhyre populær i Pakistan og hans bevegelse reagerte umiddelbart med landsomfattende protester.

Se en kort video av arrestasjonen:

Al Jazeera skriver:

Protester bryter ut i pakistanske byer etter arrestasjonen av Imran Khan

Tusenvis går ut i gatene i hovedstaden Islamabad, Karachi, Lahore, Peshawar og andre byer.

Politiet har avfyrt vannkanoner og tåregass for å dempe protester som brøt ut i flere byer over hele Pakistan timer etter at tidligere statsminister Imran Khan ble arrestert i forbindelse med en korrupsjonssak.

Tusenvis av Khans støttespillere gikk tirsdag ut i gatene i hovedstaden Islamabad, Karachi, Lahore, Peshawar og andre byer for å protestere mot arrestasjonen av ham.

Minst én som arbeider for Khans parti ble drept i Quetta, sa Shireen Mazari, tidligere minister og seniorleder for partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) til media.

I Islamabad blokkerte hundrevis av PTI-aktivister hovedveien i Kashmir, som stanset trafikken på begge sider av veien.

I en Rapport fra Islamabad sa Al Jazeeras Kamal Hyder at «en prekær situasjon» utvikler seg time for time etter Khans arrestasjon.

«Da rapportene om Imran Khans arrestasjon gikk over hele landet, [tok] demonstranter ut i gatene og arrestasjoner blir gjort,» sa Hyder. «Det er betydelig sinne når det gjelder Imran Khans støttespillere, og situasjonen eskalerer for time.»

Hyder la til at tjenestemenn forutså protestene og har advart publikum mot å delta i dem.

«Generalinspektøren for Islamabad-politiet har sagt at alle som kommer ut for å protestere bør arresteres,» sa han.

Protester i mange land

Pakistanere og andre sympatisører med Imran Khan har holdt spontane protester mot arrestasjonen i mange land over hele verden:

Har fra et protestmøte i Canada:

Kuppregimet i Pakistan har forbudt Imran Khan

Etter at et USA-støttet kupp avsatte Pakistans militærdominerte regime den populære tidligere Imran Khan fra embetet som statsminister har de nå forbudt aktiviteten hans. Imens besøkte hærsjefen Bajwa Washington for å diskutere svekkede bånd med Kina, bevæpning av Ukraina, og til og med anerkjennelse av apartheid-Israel.

Etter at statsminister Imran Khan ble styrtet i et USA-støttet mykt kupp, har Pakistans ikkevalgte «importerte regjering» forbudt landets mest populære politiker fra embetet, noe som har utløst store protester.

Den pakistanske forskeren Junaid S. Ahmad snakket med Multipolarista-redaktør Ben Norton om hærsjefens vennskapelige tur til Washington og USAs forsøk på å presse Pakistan til å svekke båndene til Kina, bevæpne Ukraina i krigen mot Russland, og anerkjenne apartheid-Israel.

YouTube player

Ahmad tok også opp den økende politiske volden og drapet på dissidentjournalisten Arshad Sharif, en fremtredende kritiker av kuppregimet som hadde rapportert om korrupsjonen. Sharif fryktet for sitt liv og flyktet til Kenya, der han ble skutt i hodet 23. oktober.

Ahmad sa at Pakistan er «fanget» midt i Washingtons nye kalde krig mot Kina.

«Men Pakistan er i en veldig svak posisjon, advarte Ahmad. «USA går nå etter Pakistan fordi de ser Pakistan som det svakeste leddet i alt dette eurasiske integrasjonsprosjektet, og for å prøve å få Pakistan til enten å fjerne seg selv eller distansere seg fra det eurasiske prosjektet.»

USA har stilltiende gitt Pakistans ikke-valgte kuppregime sin godkjenning av arrestasjonen fordi Washington har nektet å kommentere det, noe som jo i dette tilfellet blir som en de facto-godkjenning. Pakistan styres i dag av de USA-støttede militærsjefene. Toppgeneral Bajwa besøkte Washington i oktober 2022 i noe som ble sett på som et forsøk på å forsterke forholdet mellom Pakistan og USA.

Japans nyhetspublikasjon Nikkei Asia siterte anonyme «kilder med førstehånds kjennskap til generalens nylige møter» som sa at dette viser at Pakistans ikke-valgte kuppregime «søker intet mindre enn en ny ordning med USA».

Nikkei rapporterte:

Ifølge en tjenestemann som er kjent med saksgangen, presenterte Bajwa en visjon for et bilateralt forhold «omtrent som amerikanernes forståelse med Sør-Korea».

«Han fortalte dem at vi ønsker å være en strategisk partner for USA, ikke i navnet, men i handling,» sa tjenestemannen, som snakket på betingelse av anonymitet.

Rapporten gjorde det også klart at USA ønsker at Pakistan skal myke opp forholdet til Kina og anerkjenne apartheid-Israel – noe Imran Khan hardnakket hadde nektet å gjøre. Nikkei skrev:

I Washington sa kilder at Bajwa, i tillegg til å legge ut en ny visjon for forholdet, forklarte Pakistans posisjoner på et bredt spekter av regionale spørsmål, til og med utsiktene til å åpne opp relasjoner med Israel.

Når det gjelder Kina, sa kilder at amerikanske tjenestemenn advarte Bajwa om Islamabads nærhet til Beijing.

Fra kupp til arrestasjon – tidslinje

Al Jazeera har satt opp denne tidslinja fra Khan ble styrtet i en kuppartet avstemning i parlamentet til han ble arrestert:

Forrige artikkelNår skal vi slutte med denne galskapen presentert som «det grønne skiftet»?
Neste artikkelFramveksten av Europas militære innstramninger