Valget i Spania vil ikke gi Pedro Sánchez noen lette dager

0
Pedro Sanchez, Spain's prime minister and leader PSOE and Alberto Nunez Feijoo, leader of the People's Party, before a televised pre-election debate in Madrid, Spain, on Monday, July 10, 2023. Spain

Det sosialdemokratiske partiet PSOE og partileder Pedro Sánchez gikk fram i valget i Spania på søndag. Men det betyr ikke at de får det lett. For å bli statsminister må Sánchez sy sammen støtte fra partier med vilt forskjellige agendaer, skriver Politico:

Hvis du trodde det politiske dramaet i Spania skulle avsluttes med søndagens nasjonale valg, tenk om igjen.

Det uavgjorte nasjonale valget resulterte i et splittet parlament uten klart regjeringsflertall. Sentrum-høyre-Partido Popolar sikret flest stemmer, men det har ikke på langt nær nok seter til å danne en regjering alene eller til og med med det høyreekstreme partiet Vox, dets foretrukne koalisjonspartner.

Søndag kveld sa den konservative lederen Alberto Núñez Feijóo at han ville forsøke å danne en minoritetsregjering og krevde at «ingen skulle bli fristet til å blokkere Spania».

Feijóo hevdet at landet alltid har vært styrt av lederen som sikrer flest stemmer, og insisterte på at den fremtidige regjeringen måtte være «i samsvar med valgseieren».

Men i parlamentariske demokratier som Spania er regjeringssjefen ikke nødvendigvis den personen som vinner flest stemmer i valget, men snarere den som kan sikre støtten fra den største andelen av parlamentsmedlemmer – og akkurat nå har ikke Feijóo den støtten som trengs for å gjøre sitt kandidatur til statsminister levedyktig.

Sosialistleder og nåværende statsminister Pedro Sánchez har i mellomtida en mulig – men ekstremt kompleks – vei til seier.

Her er valgresultatet slik det er gjengitt av El Païs:

For dem som måtte savne Podemos, så inngår de i alliansen Sumar.

Forrige artikkelForeign Policy: «Det er på tide å bringe tilbake den polsk-litauiske unionen»
Neste artikkelNeocons vil ha krig med Kina