Militærkupp i Niger – USA og Frankrike protesterer

0

Det ble gjennomført et militærkupp i Niger 26. juli 2023.

Militærlederen som iscenesatte kuppet for å fjerne den nigeriske presidenten Mohamed Bazoum har anklaget Frankrike for å blande seg inn i landets indre anliggender og ikke respektere Nigers lover.

Torsdag ga hæren sin støtte til kupplederne som har holdt president Mohamed Bazoum i Niamey.

Det skjedde samtidig med at tilhengere av kuppet samlet seg i Niamey for å oppfordre til at det de kalte «utenlandske styrker», måtte forlate landet. De militære ba om ro etter hendelser under demonstrasjoner av støttespillerne.

Noen demonstranter viftet med russiske flagg og ba om styrkede bånd med Mali og Burkina Faso. Andre demonstranter brente franske flagg.

Mens Frankrike kunngjorde fredag at de ikke «anerkjenner myndighetene» som et resultat av kuppet ledet av general Abdourahamane Tchiani og anser Mohamed Bazoum, «demokratisk valgt», som «den eneste presidenten i republikken Niger».

Frankrike har 1500 soldater i Niger, et land som anses som en privilegert partner til Paris i Sahel. Emmanuel Macron, som skal returnere fra Oseania natten fra fredag ​​til lørdag, har allerede fordømt «med største fasthet» juntaens kupp som styrtet Mohamed Bazoum onsdag. Landet, en tidligere fransk koloni som ble uavhengig i 1960, er en av de siste allierte til Paris i Sahel.

USA vil stanse støtten til Niger – kupplederen: vi vil ikke ha støtte fra dere

USA truet med å holde tilbake all støtte til Niger. Kupplederen svarte; «Vi trenger ikke pengene deres. Gi dem i stedet til de millioner av husløse mennesker i USA.

Fra 2019 har USA hatt en operativ dronebase i Niger.

Basen opereres under kommando av USAs AFRICOM, som opererer praktisk talt over hele det afrikanske kontinentet. På hjemmesidene sine har de et interaktivt kart der man kan lese land for land hvor de, offisielt, er aktive.

Det gjelder ikke minst et land som Mali, der USA er svært aktivt, sammen med Frankrike og med land som Norge og Danmark på slep. Det gjelder Burkina Faso, Nigeria, Benin, Ghana, Elfenbenskysten, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Senegal og Mauritania, kort sagt hele regionen.

I en kort melding fra Statsministerens kontor 9. februar 2018 ble det opplyst at det da var kommet på plass en avtale om status for de norske styrkene som driver med «kapasitetsbygging» i Niger.

Et rikt, men fattig kontinent

Fra naturens side har Afrika enorme rikdommer, og på tross av generasjoner med utenlandsk plyndring er det fortsatt svært, svært mye igjen. Kanskje er Afrika det rikeste av alle kontinentene, samtidig som det er det fattigste. Nå er kappløpet om disse rikdommene igang igjen, ånden til Joseph Conrads Kurtz er tilbake. Afrika skal plyndres, og de fattige kan bare ha det så godt.

Frankrike bruker kjernekraftverk til 70% av sin strømforsyning. Uranet til disse kraftverkene kommer fra Niger.

Det er dette USAs Africom handler om. Det er dette Frankrikes intervensjon i Mali egentlig dreier seg om. Og det var dette ødeleggelsen av Libya, som Norges rødgrønne regjering i høyeste grad var medskyldig i, djupest sett dreide seg om. Vi snakker om olje, gass, gull, uran, bauxitt, fosfat og nesten alle andre mineraler og råvarer man kan tenke seg.

Forrige artikkelCovid-vaksinerte unge voksne har 91 % høyere dødsrisiko enn uvaksinerte jevnaldrende!
Neste artikkelHvorfor har Vesten omfavnet nazistene i Ukraina?